Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • V kategorii veteránů se žádná rivalita nepěstuje
banner

V kategorii veteránů se žádná rivalita nepěstuje

Petr Štěpnička, foto archiv D. Winklera

Středa, 6. března 2024

V kategorii veteránů se žádná rivalita nepěstuje

Motocyklový sport se v našich končinách těší nemalé popularitě. Proto může být pro někoho milým překvapením, že se i v Broumově pohybuje aktivní závodník. Třicetiletý Dan Winkler jezdí stroje v kategorii veteránů a v minulé sezóně dosáhl významného úspěchu.

Co tě přivedlo k nám na Broumovsko?

Je to prosté, na Broumovsko jsem se přistěhoval před pěti lety z Jindřichova u Šumperku za přítelkyní.

 

Jak se Ti zde líbí a hodláš se zde usadit natrvalo? 

Broumovsko je pěkné, o tom žádná. Před časem jsme v okolí koupili pozemek, na kterém chceme stavět. Samozřejmě základem bude velká garáž (smích).

 

Kdy ses dostal ke své největší vášni, tedy k motorkám?

K motorkám mám vztah od mládí, kdy jsme s bratrem a kamarády jezdili na pionýrech a společně objevovali krásy motocyklového sportu.

 

Kdy jsi začal závodně jezdit?

Závodně jezdím už čtvrtým rokem. Aktuálně v kategorii veteránů, a to v rámci mistrovství ČR a přeboru ČR na přírodních okruzích.

 

Co si máme představit pod pojmem „kategorie veteránů“?

V závodní sféře se věnuji motocyklům do 500 cm, které jsou řadové dvouválce, a letopočet jejich výroby nesmí přesáhnout rok 1978. Na nezávodní úrovni jezdím i na běžných motorkách. 

 

Čeho jsi ve své dosavadní kariéře dosáhl?

V minulé sezóně jsem obsadil 3. místo na okruhu ve Starém Městě a celkově 3. místo v hodnocení Autoklubu ČR. Bylo to v konkurenci bezmála 30 závodníků.  

 

Kde se České republice jezdí závodní okruhy a je tato sportovní motorkářská odrůda mezi lidmi populární? Jaká bývá návštěvnost na závodech?

V ČR je 7 okruhů, například v Hořicích, Jičíně nebo Branné. Pět okruhů se jezdí na Slovensku. Do konečných tabulek se započítávají výsledky z obou zemí. Popularita závodů je vysoká, tratě jsou pokaždé obsypané diváky.

 

A co plány do budoucna?

Chtěl bych jezdit novodobé závodní motocykly a samozřejmě dosáhnout prvenství v mojí kategorii. To je cílem aktuální sezóny. Zároveň bych se rád věnoval stavbám závodních motocyklů.

 

O jak náročnou zálibu jde, ať už z pohledu časového nebo finančního?

Jde o velmi náročnou záležitost. Nákladná je nejen příprava, ale i samotné závody. Jenom startovné se pohybuje v řádu několika tisíc. Motorku je těžké vystavět, aby byla konkurenceschopná, spolkne to všechen můj volný čas. Motorky by měly být původní a musí splňovat přísná pravidla, která jsou kontrolována vždy před každým závodem.  

 

Jsi schopen si své mašiny sám opravit? Pomáhá ti někdo se servisem?

Na svých mašinách se snažím dělat vše sám, případně s pomocí mého bratrance Jana Maliny. S Honzou jsem stavěl svůj aktuální motocykl, což je Yamaha XS 400. Občas mi pomůžou kamarádi na závodech. V této specifické kategorii se žádná rivalita nepěstuje, když je potřeba, okamžitě si vyjdeme vstříc.

 

Dá se na Broumovsku vůbec někde potrénovat?

Nedá. Musím jezdit až do Vysokého Mýta. Většinou však jezdím ještě dál, do Mostu nebo až na Slovensko.

 

Co by Ti pomohlo k dalšímu posunu?

Vzhledem ke zmíněné finanční náročnosti bych uvítal každou podporu, ideálně ve sponzorské formě. Motocykl tvoří jen 50 procent, potřeba je helma, oblečení, výbava, auto atd., to vše spolkne obrovské kvantum peněz. Něco jsem před časem dostal od města Broumov, kterému bych tímto chtěl poděkovat. Na oplátku jsem pak uskutečnil přednášku pro třídu ze ZŠ Hradební. Bylo to moc fajn.

 

Tak držím palce a díky za rozhovor!

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)