Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • V Polici nad Metují vzniklo nové parkourové hřiště Bejbyho park
banner

V Polici nad Metují vzniklo nové parkourové hřiště Bejbyho park

Michaela Plchová, foto archiv spolku

Čtvrtek, 8. června 2023

V Polici nad Metují vzniklo nové parkourové hřiště Bejbyho park

V květnu bylo v Polici nad Metují otevřeno nové parkourové hřiště s názvem Bejbyho park. O jeho otevření se zasadil stejnojmenný spolek.

Slavností otevření Bejbyho parku proběhlo o víkendu 20. – 21. května a sjela se na něj parkourová špička včetně Vovy, známého parkouristy ruského původu, který dlouhodobě žije v Česku a je inspirací pro mnoho mladých parkouristů. Kromě toho se akce zúčastnilo dalších zhruba 150 parkouristů nejrůznějšího věku od nejmladších po starší z blízkého i širokého okolí.

Bejbyho park se nachází v prostoru za polickou Sokolovnou na pozemku pronajatém od Sokola. Již dříve si zde parkouristi vlastními silami vybudovali jednoduché hřiště pro trénování. „Kluci tam měli hřiště z palet, pneumatik a skruží, už je to vlastně docela dlouho. Měli z toho velkou radost a bylo úžasné, že si ho postavili sami. Postupně už se jim ale začalo rozpadat,“ vzpomíná na původní hřiště Milan Schirlo, který se o vybudování nového hřiště zasadil. Za tímto účelem vznikl spolek Bejbyho park. Ten ve spolupráci s dalšími firmami nechal hřiště vybavit bezpečnějším povrchem a množstvím betonových překážek, ocelových trubek a dalších prvků na provádění parkourových triků a skoků. Hřiště je věnováno památce Michala Schirla.

Hřiště je nyní dáno do užívání parkourovému kroužku, který se koná v Polici nad Metují každý čtvrtek a také všem zájemců o tento typ cvičení. „Měli jsme podmínku, že hřiště musí být volně přístupné, aby si kdokoli a kdykoli mohl přijít zaskákat,“ vysvětluje Milan Schirlo. Hřiště je tedy otevřeno denně od 9 hodin ráno do 21 hodin večer. „Věříme, že se na hřišti nebudou scházet žádné „partičky“, chci tomu dát důvěru,“ pokračuje Milan Schirlo a dodává: „Moc se mi líbí, jak se k sobě parkouristi chovají – bylo to vidět i na zahájení, kde byl parkourový jam. Ty kluci spolu vůbec nezávodili, naopak si vzájemně pomáhali, a to hlavně těm mladším. To bylo fantastické.“

Nejbližší akcí, která se bude v Bejbyho parku konat je 25. 6. parkourový workshop s Vovou.

Parkour (někdy též Le Parkour) neboli l’art du déplacement (umění pohybu / umění přemístění) je disciplína francouzského původu, jejímž základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B (a také umět se dostat zpět) bezpečně, plynule a účinně (efektivně) za použití vlastního těla. Prakticky to zahrnuje výbornou fyzickou přípravu na množství skoků a dalších téměř akrobatických triků.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)