Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Adršpach o Velikonocích zvládl nápor návštěvníků

Adršpach o Velikonocích zvládl nápor návštěvníků

Bára Fialová, foto archiv Adršpašské skály

Středa, 3. dubna 2024

Adršpach o Velikonocích zvládl nápor návštěvníků

Skalní okruh Adršpach přitáhl už tradičně na Velikonoce velké množství návštěvníků. Nával však zvládl bez potíží a pro letošní rok se chystá dále upravovat limity návštěvnosti v návaznosti na exponované svátky.

Velikonoční víkend odstartoval hlavní sezónu v Adršpašských skalách. Teplé počasí a prodloužený víkend přilákaly do skalního města tisíce lidí. V sobotu i v neděli byly online vstupenky letos poprvé zcela vyprodané. „Byli jsme na to nachystaní, nahrávalo tomu svátky i počasí. Největší návštěvnost byla v sobotu, na někoho se lístky i nedostaly, ve spolupráci s Teplickými skalami jsme si pak dovolili návštěvníkům nabídnout prohlídku teplického skalního města. Případně jsme je odkázali na naše webové stránky, kde máme doporučení na další výlety, například na zříceninu hradu Adršpach nebo na Křížový vrch,“ říká koordinátorka cestovního ruchu v Adršpachu Kateřina Menšíková. Podle jejích slov se na letošní návštěvnosti projevil účinek loňské informační kampaně v Polsku. Nával jarních turistů se díky tomu podařilo zvládnout a nebylo nutné jako vloni s pomocí Policie ČR řídit dopravu na křižovatkách nebo ji dokonce zastavovat, jak tomu bylo před pár lety. 

 

Nové vlaky o polských svátcích

„Letos chystáme další informační kampaň směrem do Polska. Bude probíhat jak na sociálních sítích, tak ve vlacích,“ upozornila Kateřina Menšíková na fakt, že letos Dolnoslezské Vojvodství vypraví o květnových svátcích nové spoje z Wroclawi do Adršpachu. Týká se to tzv. „polských svátků“ v termínech 1., 3., a 30. května a 15. srpna. Pravidelně pak budou tyto spoje jezdit celou sezónu od 27. 4. 2024 každou sobotu a neděli až do 29.9.2024.

Nově jsou také tyto a všechny další polské svátky vyznačeny i v rezervačním kalendáři na webových stránkách Adršpašských skal a správa rezervace doporučuje návštěvníkům, aby si buď vybrali k návštěvě jiný den nebo aby se na zvýšenou návštěvnost připravili. „Zároveň se stále snažíme systém vylepšovat, hodně se zaměřujeme na cestovky, kterých sem jezdí velké množství. Upravujeme limit podle svátků a vytíženosti, snažíme se s nimi víc komunikovat a náš systém zpružnit tak, aby nám nevybraly všechna místa, ale aby dostatečná kapacita zbyla i pro individuální návštěvníky,“ dodala Kateřina Menšíková. 

Letošní novinkou je také snížení vstupného pro školní skupiny, které mají nově slevu třicet procent z ceny. Úplně zdarma se mohou přijít do skalního města podívat skupiny z mateřských škol a také držitelé ZTP průkazů a jejich průvodci. 

V pátek 19. dubna se na adršpašském zámku uskuteční přednáška o místní flóře, zájemci se poté mohou vydat s odborným výkladem i do skal. V létě se chystají komentované prohlídky s geologem a ornitologická prohlídka s odborníkem ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)