Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov spojil podnikatele z náměstí
banner

Broumov spojil podnikatele z náměstí

Bára Fialová, foto archiv

Pondělí, 12. února 2024

Broumov spojil podnikatele z náměstí

Jak oživit náměstí a podpořit místní podnikatele? Díky zapojení se do evropského projektu Urbact začalo město Broumov hledat funkční řešení.

Nové židle, stolečky a jednoduché vyřízení takzvaného záboru — prostoru k posezení před obchodem. Strategie města Broumova na zlepšení fungování Mírového náměstí již nese své první ovoce. O dalších krocích se rozhoduje už nyní, a to na základě setkání s místními podnikateli z náměstí, které proběhlo v Broumově na konci ledna.

„Ukázalo se, že sami podnikatelé se chtějí podílet na zlepšování situace. Setkání bylo konstruktivní, podnikatelé mají spoustu nápadů, co by sami mohli pro věc udělat, aby se situace zlepšila a jak by mohlo pomoci město,“ řekla Pavla Jenková, která má na starosti projekt Urbact, díky němuž se setkání odehrálo. Projekt Evropské unie propojuje evropská města, která trápí podobné problémy a jehož cílem je sdílet příklady dobré praxe a vhodných řešení těchto problémů. V případě Broumově se jedná o oživení centra města a také třeba úbytek obyvatel.

 

Parkování, sezení, květiny  

Na setkání do sálu broumovského infocentra přišlo několik desítek lidí – podnikatelů z náměstí i širšího centra Broumova. V síti Urbact je společně s Broumovem zapojena například okrajová městská část italského Milána Cinisello Balsamo, portugalské město Mertola, irský Longford či belgický Hannut. Stejného projektu, ale v jiné skupině, se účastní také česká města Hradec Králové, Žďár nad Sázavou nebo Písek. Právě v milánské čtvrti Cinisello Balsamo si už vyzkoušeli, že dobře funguje sdružení podnikatelů, kteří spolu komunikují. Vzájemně se nákupy podporují a společně pořádají některé akce – například na Velikonoce a na Dušičky si domluví společnou výzdobu, večerní otevírací dobu nebo sladkosti pro děti zdarma. „Účelem je zatraktivnit obchody, aby je nakupující zažili z jiného pohledu,“ přiblížila Pavla Jenková podnikatelům na setkání aktivity v milánské čtvrti. Její zástupci zase místním podnikatelům pomohli tím, že na své náklady nechali vytvořit mapu obchodů, která zákazníkům obchody lépe představí.

A právě o tom, co by chtěli podnikatelé změnit a jak by jim město mohlo pomoci, se hovořilo ve třech pracovních skupinách, do kterých se podnikatelé po stručném úvodu rozdělili – vzhled centra, vyžití v centru a podnikání v centru. Hodně se řešila možnost sezení na chodníku nebo večerní nakupování tak, aby se vyšlo vstříc zákazníkům, kteří pracují mimo Broumov. Tématem bylo i parkování pro podnikatele v centru města, kteří potřebují u obchodů vykládat zboží. „Už na tom prvním setkání padly výborné nápady, například že se dají ušetřit parkovací místa jen tak, že se předělají čáry na zemi, takže se nemusí nic stavět, jen upravit značení,“ řekl k tomu radní Michal Čepelka, který je součástí pracovní skupiny projektu. Ta teď na základě podnětů od obyvatel města vytváří akční plán, který představí příští rok. „Veřejnost také nebyla spokojená se současným vzhledem náměstí, takže jsme oslovili arboristu, architekta a vzniká studie urbanistického rozvoje. První výstupy už máme, a to je návrh informačních cedulí, které budou tvořit orientační systém ve městě,“ dodal k tomu Čepelka.

 

Kultivace toho, co máme

Zkvalitnit život ve městě a poskytovat lidem služby, které potřebují – právě proto se Broumov zapojil do projektu Urbact sdružující města a obce, která se potýkají s podobnými problémy. Italské Ciniselllo Balsamo je sice součástí velkého, průmyslového Milána, ale jako samostatná čtvrť nebylo ještě donedávna moc uživatelsky příjemným místem k životu. Místní se do některých oblastí čtvrti báli a netrávili mnoho času ve veřejném prostoru. „Zkusili tady uzavřít část křižovatky, která byla vždy ráno velmi chaotickým místem a udělat z něj relaxační prostor. To se osvědčilo, a nakonec se rozhodli změnu zafinancovat a místo natrvalo proměnit v prostor, kde se lidé mohou setkávat,“ dodala Pavla Jenková.

Zároveň Broumov už dostal z projektu Urbact část financí a některé nápady podnikatelů z centra může začít zkoušet. „Zaznívaly názory, že zábory jsou příliš administrativně náročné, tak to město pomůže zjednodušit. Po konzultaci s architekty nakoupíme stolečky a židličky, a poskytneme je podnikatelům, kteří budou mít zájem umístit je před své provozovny,“ dodala Pavla Jenková.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)