Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovsko a jeho hlas

Broumovsko a jeho hlas

Michaela Mašková, foto H. Valentová a M. Mašková

Sobota, 13. dubna 2024

Broumovsko a jeho hlas

Kvalitní regionální žurnalistika je klíčová, přesto jí v posledních letech ubývá. Také z toho důvodu proběhlo v sobotu 6. dubna v sále Kreslírna v broumovském klášteře druhé setkání zájemců o novinařinu z řad veřejnosti Simulátor žurnalistky. Pořádal ho zpravodajský web Naše Broumovsko v rámci projektu Local Media for Democracy.

Simulátor žurnalistky potvrdil, že na Broumovsku žijí aktivní lidé, kteří se zajímají o zdejší dění a mají chuť o něm přinášet informace. „V kombinaci s jejich počtem mi přišlo neuvěřitelné, že jsou všichni tak nadšení a akční. A navíc jim to vydrželo dvě soboty i zvládli samostatnou práci mezi nimi,“ zhodnotila setkání Lenka Waschková Císařová, která vyučuje na katedře Mediálních studií Masarykovy univerzity v Brně a věnuje se výzkumu regionálních médií. „Překvapilo mě, kolik lidí přišlo. Neměla jsem předsudky vůči menšímu městu, spíš zkušenosti z Brna, že na víkendové semináře chodí jednotky lidí. A tady se jich sešlo výrazně více,“ dodala.

 

Novinařina v praxi

Na druhém setkání se sešli účastníci z prvního březnového Simulátoru žurnalistiky, kteří měli za „domácí úkol“ pracovat na článku na téma, které je v regionu nejvíce oslovuje. Zatímco první setkání se věnovalo především teorii a výběru tématu, druhé už bylo hlavně o praktické práci s textem. Pod vedením lektorek a editorek mohli účastníci zažít, jaká jsou základní pravidla dobré novinařiny, jak vypadá novinářská práce v praxi a co obnáší následná práce s textem. „Podobné workshopy mohou začínajícím novinářům značně usnadnit naskočení do řemesla nebo pomoci rozhodnout se, zda je to pro daného člověka to pravé. Zkusit si to nanečisto, v bezpečném prostředí a za podpory mentorů je podle mě ideální cesta, sama jsem na podobné workshopy zpočátku také ráda jezdila,“ uvedla novinářka a jedna z lektorek Lucie Römer.

Setkání také obohatila návštěva regionální novinářky Štěpánky Tůmové, která 19 let pracuje v hradecké redakci MF Dnes a sama pochází z Broumovska. Díky ní se účastníci dozvěděli, jak se proměnila práce regionálního novináře v posledních dvou desetiletích i to, čeho lze prostřednictvím článků dosáhnout a čeho se vyvarovat. „Překvapil mě hlubší zájem i to, jak účastníci už pod dojmem svých konkrétních pokusů řešili spíš provozní záležitosti, které čtenáři pomíjejí, tedy jak psát, kde brát náměty, koho shánět, co s tím, když se nedaří. Hlavně bych popřála, aby vytrvali a zkoušeli psát dál. Je dobré říct si, že být novinářem je ROLE a prostě si ji „obléct“ jako kabát,“ řekla po setkání Štěpánka Tůmová a dodala, že debata na workshopu pro ni byla vzpruha, pohled zase novýma očima.

 

Hlasy z Broumovska

Cílem Simulátoru žurnalistiky je dát hlas dalším skupinám obyvatel na Broumovsku a obohatit tak zpravodajský web Naše Broumovsko o nové příspěvky a pohledy. „Simulátor byl obohacením pro všechny: pro účastníky v tom, že třeba budou sami psát anebo zkrátka lépe porozumí významu regionální žurnalistiky,“ uvedla další z lektorek editorka Hana Valentová. Regionální žurnalistika, na kterou může být často pohlíženo z perspektivy velkých měst a celostátních médií spatra, je však ve skutečnosti klíčová. Kromě toho, že informuje o problémech obyčejných lidí i obcí zdola, z míst, odkud se témata dostávají výše do centra zájmu, je také cenným zdrojem inspirace pro novináře z celostátních médií. „S ohledem na to, jak zpráv z malých míst ubývá, jde o stále potřebnější profesi,“ dodala k tématu regionální žurnalistiky Lucie Römmer.

Přínosem Simulátoru žurnalistky pro web Naše Broumovsko jsou tedy potenciální noví spolupracovníci. Jak uvedla Lenka Waschková Císařová, externisté jsou pro lokální média klíčoví. Bez nich by nebyl obsah pestrý. Jejich texty, které vznikly na Simulátoru žurnalistiky, si na webu Naše Broumovsko čtenáři budou moci přečíst v následujících týdnech.

Tento článek byl podpořen Journalismfund Europe v rámci projektu Local Media for Democracy.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)