Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Chceme teplický festival ukázat ve světě
banner

Chceme teplický festival ukázat ve světě

Bára Fialová, foto archiv MHFF

Pondělí, 4. března 2024

Chceme teplický festival ukázat ve světě

Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují loni překročil čtyřicítku a má chuť představit se více ve světě. Letošní 41. ročník proběhne ve dnech 22. až 25. srpna 2024 a přiveze slavné Huberboys či kameramana kultovního filmu Pád do ticha.

Mezinárodní horolezecký filmový festival, pro místní prostě „fesťák“, za čtyři dekády vyrostl a jeho má vedení za to, že je načase posunout ho dál. „Rádi bychom letos naše lezecké hosty přivezli na delší dobu. Ukázali jim okolí, vzali je do skal a třeba u toho i něco natočili, abychom mohli náš festival předvést ve světě. Přece jen, dnes už svou velikostí a návštěvností patří k top lezeckým festivalům na světě,“ řekl ředitel teplického festivalu Petr Kašpar.

 

Ve znamení sourozenců

„Letos chystáme festival ve znamení sourozenců. Vzniklo to tak, že jsme měli jako první domluvené Mirka a Tomáše Etzlerovi a ve stejný den i bratry Huberovy,“ vypráví ředitel Kašpar.

První z potvrzených dvojic jsou amatérští lezci odkojení Adršpachem, z nichž jeden je známý herec a druhý novinář, který více než deset let pracoval jako reportér v Číně a Hong Kongu. Další sourozeneckou dvojicí jsou profesionálové a absolutní legendy lezeckého světa – špičkoví extrémní horolezci Alexander a Thomas Huberovi z Německa.

„O účasti jednáme také s Timmy O’Neillem,“ upozornil ředitel Kašpar na to, že velkou atrakcí festivalu se možná stane profesionální lezec žijící v americkém Boulderu, který vytvořil světové rekordy v rychlostním lezení v Yosemitech a udělal nové cesty v Patagonii, Venezuele a Grónsku. Je také zakladatelem a ředitelem neziskové organizace Paradox Sports, která nabízí adaptivní sportovní programy pro handicapované sportovce – jeho bratr Sean se stal prvním paraplegikem, který vylezl 111 metrů vysoký zamrzlý vodopád Bridal Veil Falls na konci kaňonu Box v Telluride v Coloradu.

 

Unikátní hosté

Hostem letošního festivalu a členem soutěžní poroty bude kameraman filmu Pád do ticha Keith Patridge. Ten se v roce 2003 podílel na zfilmování příběhu dvou britských horolezců Joea Simpsona a Simona Yatese, kteří jen s velkým štěstím přežili tragickou nehodu v roce 1985 vysoko v peruánských Andách.

Tento kameraman, oceněný mezinárodní cenou Emmy, se proslavil svou prací v extrémních podmínkách, včetně seriálu BBC Human Planet, kde natáčel „Lovce orlů“ ze západního Mongolska, uvnitř aktivní sopky v Indonésii a v zimě v Grónsku. Během své více než třicetileté kariéry posunul hranice dobrodružné filmové tvorby v sedmdesáti filmech, které ho zavedly na některé z nejodlehlejších míst na Zemi.

„Budeme letos dělat novou věc, v pátek večer uspořádáme projekci velkých filmů za účasti jejich autorů. Keith tady promítne Pád do ticha, a protože se s Joem Simpsonem zná, prozradí nám nějaké historky z natáčení. Účast potvrdil taky anglický lezec Johnny Dawes, který v osmdesátých, devadesátých letech patřil mezi světovou špičku,“ prozradil Petr Kašpar.

Novinky se také chystají na scéně Statek, která byla loni na festivalu poprvé. „Letos tady chystáme hodně workshopů. Máme například přislíbený workshop na téma trénink sportovních lezců včetně kompenzačních cvičení. Ty budou pod vedením trenérů Adama Ondry,“ láká všechny sportovce ředitel festivalu, který v roce 1981 založil známý horolezec a fotograf Miroslav Šmíd.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)