Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jak na úspory pomocí investic do domu a výměny kotle
banner

Jak na úspory pomocí investic do domu a výměny kotle

Lukáš Chytrý, foto MM, placená propagace

Pondělí, 26. února 2024

Jak na úspory pomocí investic do domu a výměny kotle

Změnou chování či drobnými investicemi je možné dosáhnout nezanedbatelných úspor, ale na větší úspory je potřeba zásadnějších investic. Takové investice nejenže výrazně snižují spotřebu energie, ale také zvyšují hodnotu nemovitostí a zlepšují komfort jejich obyvatel. Můžeme se podívat podrobněji na nejčastější energetické investice domácností.

Okna a dveře jsou základ

Výměna starých oken a dveří za nové, které lépe izolují, je asi největším významným krokem ke zlepšení energetické bilance domácnosti. Moderní okna (s izolačním trojsklem) a dveře s vysokou izolační schopností mohou výrazně snížit tepelné ztráty budovy a tím i náklady na vytápění. Tato opatření je možné dělat i nezávisle na ostatních opatření. Pro část domácností je možné tuto investici celou zaplacenou (předem) z programu Zelená úsporám Light.

Zateplení domu: Efektivní krok s dlouhodobým přínosem

Zateplení domu je asi největším krokem k snížení výdajů za vytápění. Toto opatření, obnášející izolaci stěn, střechy a případně i podlahy, je však spojeno s vysokou počáteční investicí.  Neradno je podceňovat i samotnou tloušťku izolace. Myslet si, že menší tloušťka izolantu bude stačit, a že tak ušetříme, je častý omyl. Rozdíl v ceně jednotlivých tlouštěk izolací se na celkové ceně za zateplení promítne jen málo, velkou část nákladů je práce, lešení atd, které se s tloušťkou izolace nemění. V současné době se izoluje průměrně tloušťkou izolace 16 cm.  Zateplení domu se velmi často kombinuje s dalšími opatřeními, jako je například výměna oken, výměna otopných těles i a i starého kotle za nový či  za moderní tepelné čerpadlo. Kombinací těchto opatření je možné zkrátit návratnost celé investice. Navíc kombinaci opatření zvýhodňuje bonusy i dotační program Zelená úsporám.  

Energie ze slunce

Střešní fotovoltaické elektrárny mohou zajistit většinu spotřeby domácnosti ze slunce, zvláště pokud jsou spojené s baterií. Orientace panelů je důležitý parametr pro účinnost výroby el. energie z panelů, ale není určitě podmínka, aby byla střecha orientována pouze čistě na jih. I jiné orientace si najdou své uplatnění a znamenají, že budete vyrábět o méně přes poledne a o něco více dopoledne a odpoledne.

Důležitým faktorem při plánování je zvažování instalace baterií pro ukládání energie, což zvyšuje soběstačnost, ale může zvýšit náklady. Je nutné pečlivě zvažovat návrh s bateriemi, případně místo baterií je možné jako úložiště využít bojler na teplou vodu. Alternativou k fotovoltaickým panelům jsou termální kolektory na ohřev teplé vody, tato technologie se ale dnes používá méně než v minulosti. V každém případě konzultujte své záměry s s energetickým specialistou a také si nechte udělat více nabídek od instalačních firem. Dnes většina firem zařizuje celé dílo na klíč, vč. vyřízení dotace Zelená úsporám.

Tepelná čerpadla: Efektivní vytápění

Tepelná čerpadla mají schopnost efektivně přeměňovat teplo z okolí (ze vzduchu či vody či země) na teplo vhodné pro vytápění domácností.  Fungují jako taková opačná lednička, z tepla z venkovního prostředí vytápějí dům. Oproti tradičním metodám vytápění jsou výrazně účinnější. Rozhodně je však rozumné si nechat spočítat ekonomickou návratnost případné instalace, protože ta se může výrazně lišit od jednoho domu k druhému.

Zákaz provozu starých kotlů

Tento rok, od 1.9.2024, vejde v platnost zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva, které nesplňují 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5. Výměnu vám může usnadnit stále běžící kotlíková dotace, kde domácnosti s nízkými příjmy – zejména senioři a lidé pobírající příspěvek na bydlení – mohou získat dotaci až 95 % (peníze dostanete předem) na výměnu starého kotle na pevná paliva. Domácnosti, které do této skupiny nespadají, mohou požádat až o 50 % dotaci na výměnu neekologického kotle z dotačního programu Nová zelená úsporám.

Kde získat další informace

Pokud se už pro realizaci nějakého většího opatření rozhodnete, tak doporučíme prověřovat dodavatelské firmy, což se dá dělat na stránkách www.refsite.cz, nebo www.caft.cz. Vhodné je také požádat o nabídku více firem.

I když počáteční investice do energetických opatření mohou být vysoké, dlouhodobě ale snižují spotřebu energie a náklady. Počáteční investici snižují dotace, nejčastěji jsou z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), NZÚ Light a Oprav dům po babičce, které organizuje Státní fond životního prostředí. Kotlíkové dotace naopak koordinuje Královehrdecký kraj (https://www.khk.cz/kotliky.htm). Technické i ekonomické bezplatné poradenství vám nabídnou energetičtí poradci EKIS www.mpo-efekt.cz/cz/ekis. Novinkou je i možnost konzultace o dostupných možnostech financování a dotací na všech pobočkách stavebních spořitelen. Ohledně Zelené úsporám Light vám poradí místní akční skupina (MAS Broumovsko).

Článek vznikl v rámci projektu DIGIT podporující udržitelnou energetiku na Broumovsku

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)