Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jak se daří malým obchodům v obcích na Broumovsku?
banner

Jak se daří malým obchodům v obcích na Broumovsku?

Text a foto Bára Fialová

Pondělí, 19. února 2024

Jak se daří malým obchodům v obcích na Broumovsku?

Udržet v malých obcích obchod není jednoduché, ale jde to. Ať už s podporou obce, dotačního programu Obchůdek 2021+ či prostřednictvím vietnamských nájemců. Novinkou jsou také samoobslužné prodejny. Jak je na tom Broumovsko? Víte, v které obci si nakoupíte a kde nikoli?  

Udržet obchod v malých obcích je složité, v celé republice jich ubývá a na jejich provoz ve většině případů musejí přispívat obce. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR spolu s kraji proto poskytují dotační programy, které mají malým obchodům pomoci. Od 17.ledna 2024 si mohou provozovatelé již potřetí požádat o dotaci z Ministerstva průmyslu a obchodu. Mohou tak získat až 130 tisíc korun na mzdy, nájem nebo energie. O dotaci z programu „Obchůdek 2021+“ mohou zájemci žádat do 15. dubna 2024. Program Obchůdek 2021+ je určený pro obchody, které jsou jediné v obcích do tisíce obyvatel, případně místních částech do tisíce obyvatel, které jsou součástí obce do tří tisíc obyvatel. Celkově rozdělí ministerstvo bezmála 50 milionů korun, Královéhradecký kraj tak může získat pro své obce téměř čtyři miliony.

Na Broumovsku program Obchůdek 2021+ využila v loňském roce například prodejna ve Vernéřovicích. „Určitě je to dobré, každá koruna se hodí, i když ten příspěvek není tak velký. Bez podpory obce by ale náš obchod i tak nemohl fungovat,“ řekla Martina Zavadilová, která pracuje ve vernéřovickém obchůdku, jehož zřizovatelem je přímo obec.

Naopak například v Hynčicích obec do místního obchodu nechce investovat, i když podle slov starosty Martina Haruščáka ve vsi chybí. „Je to černá díra na peníze. Pokusy tady byly, ale vždy to ztroskotalo. Lidé se naučili zajet si na nákup jednou týdně autem a těch pět rohlíků, co prodají důchodcům, obchod neuživí,“ říká starosta.

 

Aspoň se tady něco děje

Podobný příběh – obchod tady byl, ale už je dlouho zavřený, protože se neuživí – znají i v Hejtmánkovicích, v Bukovici nebo třeba v Šonově. V posledně jmenované vesnici to mají lidé takový kousíček do polského Tlumaczova, že jezdí nakupovat tam. „Mají tam úplně všechno, a ještě teď u toho otevřeli i obchod s cigaretami. Teď sem dvakrát týdně začala zajíždět Kvíčerovská pekárna, hodně ji využívají naši senioři a pochvalují si to. Jsme za to rádi, aspoň se tady něco děje,“ říká starostka Šonova Monika Hornychová.

Lidé z obcí, kde obchod zanikl, se podle slov svých starostů naučili jezdit na nákup do přilehlých obcí a měst. Pro seniory, kteří třeba neřídí nebo nemají auto, nabízejí například v Křinicích takzvané senior taxi. „Když postavili v Broumově Penny market a Lidl, tak náš obchůdek už si s touto konkurencí nedokázal poradit. Lidé jezdí nakupovat do Broumova, buď autobusem nebo využívají senior taxi a už si zvykli,“ řekla starostka

 

Místo setkávání

Program Obchůdek 2021+ vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR 17. ledna a provozovatelé, ať už jsou to obce nebo přímo podnikatelé, do něj mohou podat žádost pomocí úřadu Královéhradeckého kraje, který je v tomto programu jakýmsi prostředníkem. Kraj pak o dotaci požádá ministerstvo a peníze jsou následně, opět prostřednictvím krajského úřadu, vyplaceny provozovatelům. „Dotační program se v našem kraji těší velké oblibě, neboť nejenže podporuje provoz malých prodejen na venkově ve smyslu zajištění základních potravin, nápojů a tabákových výrobků, ale zejména také podporuje komunitní život v malých obcích a podílí se na udržení osídlenosti vylidňujících se obcí,“ vysvětlila mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Svatoňová.

V zásadě ze stejných pohnutek pak ještě sám Královéhradecký kraj nabízí malým obcím další program na podporu malých obchodů. V případě tohoto dotačního titulu s názvem „Podpora provozu prodejen na venkově“ si o peníze na kraji žádá přímo obec a příspěvek je podmíněn padesátiprocentní účastí samosprávy. Tento program využívají například v Božanově nebo v Martínkovicích.

 

Co nemáme, objednáme

„Dotaci z kraje využíváme každý rok. Obec ji obdrží, poskytne obchodu, a ještě na provoz přispívá ze svého rozpočtu. Jinak by náš obchod nemohl fungovat. Jeho existence je pro nás důležitá hlavně kvůli starým lidem. Jsme s ním moc spokojeni. Co nemají, lze objednat, včetně pečiva, které vám i schovají, pokud nemáte čas stavit se pro něj ráno,“ chválí si martínkovická místostarostka Jana Žouželková místní obchůdek.

V Božanově provozuje místní prodejnu řetězec Hruška a s jeho provozem jsou podle slov starosty Karla Rejchrta místní lidé také spokojeni, i když obec stojí ročně sto tisíc. „Na úhradu ztráty prodejny přispíváme ročně 162 tisíc korun. Dotace od Královéhradeckého kraje je 60 tisíc, z rozpočtu hradíme zbytek,“ říká starosta Karel Rejchrt, který je členem předsednictva Svazu měst a obcí České republiky. Svaz chtěl před několika lety oba dotační programy na podporu vesnických obchodů sjednotit do jednoho. Jednal o tom tehdy se zástupci krajů i ministerstva, podle Karla Rejchrta však o navrhovaný spojený dotační program tehdy neprojevili zájem.

Na stávajícím systému starostům vadí, že provozovatel může žádat o dotaci vždy jen z jednoho programu. „Pokud by došlo ke sjednocení poskytované dotace přes obce, tak by se částka pro provozovatele navýšila. Například z prostředků ministerstva by šlo 50 tisíc korun, z prostředků kraje 50 tisíc a z obecního rozpočtu 50 tisíc. Tímto by i obec deklarovala svůj zájem na zachování provozu prodejny. V současné době někteří provozovatelé nemají zájem žádat o dotaci u ministerstva a raději požadují úhradu ztráty na obci. Je to pro ně pohodlnější. Obec pak nemá jinou možnost než požádat o krajskou dotaci a požadovanou částku proplatit z rozpočtu obce,“ říká božanovský starosta.

To potvrzuje i starosta Velkých Petrovic, kde obchůdek sice mají, ale momentálně není v provozu. „Když není provozovatelem obchodu obec, tak podnikatel to dost často nechce sám za sebe řešit. U nás to tak bylo, využívali jsme jen krajský dotační program, o který si žádá obec. Ale náš poslední nájemce nebyl moc kvalitní, odešel a my teď horko těžko sháníme někoho jiného,“ říká Vladislav Friml s tím, že na Velkých Petrovicích se staví nové domy, obyvatel přibývá a obec obchod potřebuje. „Přemýšlíme i nad samoobslužnou prodejnou,“ dodal.

 

Obchůdek přes QR kód

Automatizované prodejny jsou jednou z cest, kterou se vydávají menší obce, aby zachránili tuto službu pro své obyvatele. Jednu z prvních otevřeli loni v srpnu v Měrotíně na Olomoucku. Starostka Miroslava Vaňková říká, že měla nejprve obavy, jak se senioři s novou formou nakupování vyrovnají, ale podle jejích slov to zvládají velice dobře. Sice radši chodí, když je v obchůdku paní, která sem třikrát týdně chodí doplnit zboží a nakrájet uzeniny, ale když musí, zvládnou to i sami. „Ti, kteří mají chytrý telefon, si stáhnou aplikaci a přes QR kód se dostanou do prodejny a zaplatí kartou. Ti, kteří chytrý telefon nemají, si koupí speciální kartu, kterou si dobijí, stejně jako se dobíjí na telefonu kredit. S tou se pak dostanou do obchodu i zaplatí nákup,“ vysvětluje starostka obce nedaleko Litovele, která má necelých tři sta obyvatel a dodává, že všechny zájemce o exkurzi ráda po nové prodejně provede.

 

Kde si na Broumovsku nakoupíte?

K obcím, které mají obchod patří: Vernéřovice, Jetřichov, Martínkovice, Božanov, Žďár nad Metují – obchod provozují vietnamští nájemci, obec je spokojená, obchod nedotuje, Horní Adršpach – nový obchod provozovaný vietnamskými nájemci, Česká Metuje – provoz obchodu rovněž převzali Vietnamci, obec je podporuje nízkým nájmem a bydlením, Olivětín, Machov (nově jsou zde také Vietnamci), Bezděkov, Suchý Důl

 

A kde si nenakoupíte…

Hynčice, Vižňov, Heřmánkovice, Ruprechtice, Křinice, Otovice, Bukovice, Pěkov, Hony, Hejtmánkovice, Šonov, Janovičky, Velké Petrovice (momentálně shání nájemce), Bělý, Dědov, Javor, Bohdašín, Hlavňov

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)