Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jak ušetřit na vytápění i bez velkých investic
banner

Jak ušetřit na vytápění i bez velkých investic

Jiří Jeřábek, foto archiv / propagační článek

Středa, 24. ledna 2024

Jak ušetřit na vytápění i bez velkých investic

Zima je v plném proudu, a i když teploty padají, růst výdajů na vytápění je možné částečně omezit. I menší změny v domácnosti mohou vést k výrazné úspoře, aniž byste museli investovat velké sumy? Pojďme se podívat na několik jednoduchých kroků, jak ušetřit na vytápění domu nebo bytu.

Optimalizace teploty: klíč k úsporám

Hlavním faktorem ovlivňujícím vaše vytápění je nastavená teplota. V České republice jsme zvyklí na vytápění na teploty 22 °C a více. Avšak snížením teploty vytápění o každý jeden stupeň, můžete ušetřit až 5 % nákladů na energie, tj. snížení vytápění o 3 °C může snížit spotřebu o cca 15 %. Dobré je nastavit různé teploty pro různé místnosti – obývací pokoj by měl být teplejší, zatímco na chodbách a v ložnici stačí nižší teplota. V kuchyni si částečně vytápíte vařením. Pokud vám na radiátoru nefunguje či úplně chybí ruční regulační hlavice, tak si ji nechte opravit!

 

Moderní regulace vytápění

Mnoho moderních systémů regulace vytápění umožňuje nastavit teplotu pro každou místnost zvlášť. Je důležité se seznámit s těmito funkcemi a využívat je pro maximalizaci úspor, často se stává, že lidé tyto funkce ignorují a pak se diví, kolik protopí. Termostatické hlavice na radiátorech jsou skvělou investicí pro přesnější kontrolu teploty. Mnoho systémů už lze také ovládat pomocí mobilních aplikací.

 

Noční snížení teploty a větrání

Snížení teploty o pár stupňů v noci nebo když nejste doma, může mít významný dopad na vaše vytápění. Moderní systémy to umí automaticky, ale i manuální ztlumení topení, když nejste doma, vám pomůže ušetřit. Je dobré rychle a intenzivně vyvětrat, ideálně ráno, abyste se zbavili vlhkosti v místnosti a zamezili vzniku plísní. Pokud kouříte, tak nejlépe mimo vytápěné prostory, abyste pak naopak nevětrali moc často a neztráceli tak drahocenné teplo.

 

Efektivní využití prostoru a ucpání děr

Důležitým aspektem je také správné rozmístění nábytku – radiátory by neměly být zakryté, aby teplo mohlo efektivně sálat do místnosti. Pokud vám někde u okna či dveří protahuje, zkuste to utěsnit například izolační páskou či jiným podobným materiálem. Za radiátory je možné instalovat speciální fólie, ty mohou pomoci nějakou energii ušetřit u nezateplených domů, u zateplených domů mají minimální efekt.

 

Závěsy a spol.

Používání závěsů u dveří či oken pomůže zamezit úniku tepla. Ideálně na noc použijte závěsy či rolety. Naopak, pokud během dne do oken svítí slunko, tak ho nechte proudit, to vám byt ohřeje zadarmo. Závěsy by také neměly zakrývat funkční topení!

V dalších článcích se podíváme na to, jak je možné více ušetřit prostřednictvím výměny oken, dveří, zateplení a modernizace vytápění. Toto jsou sice větší investice, ale jejich dlouhodobý přínos pro vaši peněženku a životní prostředí je neocenitelný. Část či všechny náklady na takové investice je možné získat z dotací Zelená úsporám.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)