Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kácení na výjezdu z Police nad Metují zatím nebude pokračovat
banner

Kácení na výjezdu z Police nad Metují zatím nebude pokračovat

Text a foto Michaela Mašková

Středa, 28. února 2024

Kácení na výjezdu z Police nad Metují zatím nebude pokračovat

Řidiči už se nemusejí obávat další objížďky přes Bezděkov, kácení na okraji Police nad Metují bylo dokončeno. Mezi místními ovšem pokácení vzrostlých stromů vyvolalo nelibost.

Kácení stromů ve svahu na výjezdu z Police nad Metují směrem na Petrovice blokovalo minulý týden dopravu, na trase byly umístěny semafory a provoz byl pro usnadnění odkláněn přes Bezděkov nad Metují. Toto kácení vyvolalo mezi polickými občany nelibost. „Já to chápu. Lidé tuto část vnímají jako park, já sám jsem tam vyrostl a s kamarády trávil na těchto místech spoustu času, takže to neberu na lehkou váhu,“ říká starosta města Jiří Škop a dodává: „Jsme rádi, že objížďka skončila, a to o týden dříve, než bylo v plánu.“  

Stráň na výjezdu z Police nad Metují, které místní říkají „starý park“ vznikla údajně osázením na počátku minulého století a za první republiky. „Říká se, že když se tehdy někdo ženil, vysadil tam strom. Nevím, zda všechny stromy jsou takto vysazené, ale část určitě,“ vysvětluje starosta Škop. Z hlediska zákona se ovšem nejedná o park, nýbrž o les, který obhospodařuje Dobrovolný svazek Lesy Policka. Město k němu má zpracovaný lesní hospodářský plán a také se k němu jako k lesu chová. „Stav dřevin se bohužel začal v posledních letech rapidně horšit, trochu to přisuzujeme klimatické změně. Kdykoli byl nějaký větší vítr, vznikly vývraty – stromy padají přes tři pěšiny, které tam tudy vedou a jsou hojně využívané,“ popisuje starosta stav dnes již vykácené stráně, skrze kterou vede pěšina vzhůru do lesoparku Zděřina. „Začala v nás vzrůstat obava, aby tam na někoho strom nespadl,“ dodává.

Město nechalo les prozkoumat a zjistilo se, že většina stromů má kořenový systém ve špatném stavu a vzhledem k tomu, že rostou na opukovém podloží, špatně v erozivní stráni drží. Řada stromů byla též napadena škůdci. „Věděli jsme, že jediné řešení je radikální,“ říká starosta a dodává: „Není to les, na kterém bychom vydělali peníze. Naopak. Dřevo je poškozené a napadené. Jednalo se tedy o bezpečnostní kácení z důvodu zodpovědnosti vlastníka.“

Kácení lesa, který je dnes zhruba 122 let starý a splňuje svým stářím podmínku pro kácení, povolil orgán ochrany lesa, tedy Městský úřad v Náchodě. Nikoli však v plném rozsahu, kácet se bude postupně. Podle zjištění dendrologů nejsou v dobrém stavu stromy po celé délce svahu až k Petrovicím. Další etapa kácení je však možná nejdříve po sedmi letech, aby se nově založený les mohl uchytit.

Město má totiž nyní povinnost paseku dočistit, což vzhledem k prudkému sklonu nebude jednoduché, a do dvou let na místě vysadit nový les. „Předpokládáme osázení listnatými stromy jako jsou buky, javor klen a podobně. Při výběru stromů budeme přihlížet k tomu, že svah má tendenci být erozivní,“ vysvětluje starosta Škop. Žádné další omezení dopravy kvůli dočišťování už město nechystá.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)