Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Knihovna v Meziměstí se mění na kulturní centrum

Knihovna v Meziměstí se mění na kulturní centrum

Bára Fialová, foto archiv knihovny

Úterý, 9. dubna 2024

Knihovna v Meziměstí se mění na kulturní centrum

Besedy o cestování, univerzita třetího věku, školní projekty. Všem těmto účelům teď může nově sloužit knihovna v Meziměstí sídlící v krásné Walzelově vile. Během zimy se rozšířila o vytoužený malý sál, v plánu je také nová klubovna.

Nové prostory vznikly v druhém patře vily poté, co se místní Základní umělecká škola přestěhovala do nových prostor. „V Meziměstí už dlouho chyběl menší sál pro pořádání drobných besed či výstav. Během zimních měsíců opravili pracovníci technických služeb největší místnost v druhém patře a musím říci, že to provedli velice citlivě vzhledem ke stáří a krásné podobě Walzelovy vily. Díky dotaci jsme sál vybavili novým sezením pro padesát posluchačů,“ informoval o proměně knihovny místní knihovník Martin Slavík.

Nové vybavení – židle, stůl křesla a věšáky – stálo bezmála 200 tisíc korun. Asi čtyřicet tisíc korun šlo z rozpočtu města, 80 procent pokryla dotace z evropských fondů, konkrétně z Programu rozvoje venkova. Součástí nových prostor v knihovně je také zázemí pro přednášející, meziměstské knihovně tak už nic nebrání zvát si do Walzelovy vily hosty a představovat lidem aktuální a zajímavá témata.

 

Zájem zjišťujeme

„První besedy již proběhly, nejdříve si nový sálek užily děti ze zdejší školky při povídání nad knížkami a nedlouho po nich třeťáci ze základní školy zpovídali místního fotografa zdejší fauny pana Patrného. Dramaturgie se teprve rodí, jistěže myslíme na cestovatelské besedy s promítáním, bavili jsme se o Univerzitě třetího věku, besedách o historii. Samozřejmě je pro nás důležitý zájem našich budoucích návštěvníků, který nyní zjišťujeme,“ vyzývá Martin Slavík, aby lidé neváhali a předávali knihovně své tipy na zajímavé přednášející nebo akce, které by rádi v knihovně viděli. Zároveň si mohou sál pronajmout pro pořádání vlastních kulturních akcí či jiných setkání, stačí kontaktovat pracovníky knihovny.

 

Jak se chovat ke knížkám

Ředitelka Mateřské školy v Meziměstí Jitka Kopincová si spolupráci s místní knihovnou nemůže vynachválit, a i děti jsou podle ní nadšené. „Teď jsme skončili aktivitu na pět setkání, kterou pro nás připravil pan knihovník. Nejprve jsme navštívili knihovnu i nové prostory, tam se děti dozvěděli, jak se v knihovně a ke knížkám chovat, co tam najdou. Později přišel pan Slavík několikrát do školky a pro obě třídy měl připravený program. Nejprve čtení, krásnou knížku od Petra Horáčka, a poté povídání o ní a bylo to úžasné. Děti ho milují, sedí a poslouchají,“ chválí aktivity knihovny ředitelka Kopincová.

Mezitím si město podalo žádost o dotaci z Královéhradeckého kraje, a to na další technické vybavení a nový výstavní systém s velkou variabilitou prostorového uspořádání, jak píše referentka finančního a správního odboru Ivana Ptáčková v aktuálním Meziměstském zpravodaji. „Ve vedlejší nově opravené místnosti plánujeme také jakousi víceúčelovou klubovnu, ve které se budou moci scházet lidé nad deskovými hrami, u různých workshopů, nebo jen tak u kávy si popovídat,“ doplnil Martin Slavík.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)