Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Letošní Svatojiřská: méně odpadu, více sousedů

Letošní Svatojiřská: méně odpadu, více sousedů

Bára Fialová, foto Tomáš Menec

Sobota, 6. dubna 2024

Letošní Svatojiřská: méně odpadu, více sousedů

Za dva týdny, v sobotu 20. dubna, se uskuteční třetí ročník obnovené Svatojiřské pouti, kterou společně organizují nadšenci z Otovic a Martínkovic. Na jaký program a novinky se můžete těšit? A jak se můžete do akce zapojit?  

„Letos jsme rozšířili program a zapojili Městskou knihovnu v Broumově. Poutnický průvod čeká také jedno překvapení a Na Písku se dobře najíte a napijete díky místním spolkům z Otovic a Martínkovic. Tentokrát tady nemáme žádné komerční stánky s občerstvením. Dbáme na přírodu a udržitelnost, nově budeme čepovat pivo a limonádu do vratných kelímků,“ uvedla jedna z organizátorek pouti Pavla Jenková z Otovic. Letos poprvé bude součástí pouti také takzvaný rostlinný swap neboli výměna rostlin. „V sobotu můžete přinést své rostlinné přebytky, tedy řízky rostlin, pokojovky, sazeničky, keře, ale i semínka na pěstování a vyměnit je s ostatními,” doplnila Pavla Jenková.

 

Dílny, mše i muzeum

Program celé pouti začíná už v pátek 19. dubna ráno úklidem poutnické stezky z Broumova do Otovic k hostinci Na Písku – sraz je v 7:30 na Mírovém náměstí. V pět hodin odpoledne se pak v broumovské knihovně uskuteční beseda s původními obyvatelkami z Broumovska Hannelore Erber a Dagmar Heeg. Připomeňme, že velmi zajímavé pamětnické setkání s paní Hannelore Erber proběhlo už v loňském roce.

Hlavní program pak začíná v sobotu 20. 4. od 9 hodin v Otovicích, kdy se poutníků otevře domácí muzeum starožitnictví Josefa Štěpána v domě sousedícím s otovickým kostelem sv. Barbory. O hodinu později se od kostela poutnický průvod vydá do Martínkovic, kde proběhne komentovaná prohlídka a mše svatá s hudebním doprovodem – stejně jako loni zde vystoupí martínkovický sbor Clari Cantus.

Od 12 do 14 hodin pak jsou na martínkovické faře Hoprich přichystané tvůrčí dílny pod vedením umělkyň Heidi Hornáčkové a Evy Horské. „Obě umělkyně se podílí na přípravách Svatojiřské pouti a spojuje je fascinace světem přírody a inklinace k rukodělným činnostem. Takže si můžete domyslet, co pro vás Heidi a Eva připravují,“ láká na dílny Anna Smékalová z Hoprichu.

 

Za stánek se neplatí

Od dvou hodin odpoledne pak začne hlavní program v Otovicích Na Písku. „Po celou dobu zde budou stánky s občerstvením, kreativní dílny, prodejní stánky regionálních výrobců a řemeslníků. Děti se zabaví na řetízkovém kolotoči, skákacím hradu, v dětském koutku nebo u dřevohrátek. Den zakončíme při ohni a zpěvu a v neděli se sejdeme Na Písku na úklid,“ popsala Pavla Jenková odpolední program. Řemeslníci či umělci z Broumovska, kteří by měli zájem se zapojit, se stále ještě mohou organizátorům přihlásit a stát se tak součástí letošního ročníku. „Za pronájem místa se nic neplatí, ale budeme rádi, když to nebude jen o prodeji výrobků, ale když si výrobci připraví něco navíc, třeba ukázku řemesla nebo možnost si něco vyrobit. Na konci pouti pak mohou věnovat dobrovolný příspěvek na organizaci příští pouti,“ dodala.

Hnacím motorem Svatojiřské pouti jsou dobrovolníci. Pokud se chcete přidat a stát se její součástí, ozvěte se organizátorům skrze formulář zde a domluvíte se na podrobnostech.

Svatojiřská pouť je jedním úspěšných z projektů, jejichž první ročník byl podpořen z grantové výzvy Máme rádi Broumov(sko), kterou každoročně vyhlašuje město Broumov a Agentura pro rozvoj Broumovska.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)