Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na hřbitově v Heřmánkovicích vznikne pietní alej
banner

Na hřbitově v Heřmánkovicích vznikne pietní alej

Bára Fialová, foto M. Mašková

Pondělí, 5. února 2024

Na hřbitově v Heřmánkovicích vznikne pietní alej

Meissner, Birke, Dimter. Náhrobní desky se jmény původních německých obyvatel Heřmánkovic našly nové umístění na opravené zdi na místním hřbitově. Po loňském odstranění náhrobních kamenů se rozbíhá revitalizace pietního místa. Úprava hřbitova má být výsledkem spolupráce místní samosprávy, krajanského sdružení, zástupců vlády a místních studentů.

„Všechny náhrobní desky budou umisťovány postupně do nové pietní aleje. Po loňských událostech jsme v kontaktu s krajanským spolkem Heimatkreis Braunau a na podzim tohoto roku budeme společně na našem hřbitově vysazovat zeleň a provádět drobné udržovací práce. V letošním roce nás také čekají opravy dvou hrobek v horní části obce, které jsou ve špatném stavu. Jedna je zničena vandaly a druhá se nebezpečně naklání a hrozí její zřícení. Jen cena zničené desky na jedné z hrobek je dle posouzení kameníků asi čtyřicet tisíc korun,“ řekla Jana Králová, starostka obce Heřmánkovice, jež za svou práci na údržbě sakrálních památek v roce 2022 získala ocenění Obec roku.

 

Peníze na opravy i výzkum?

V polovině ledna byli v Heřmánkovicích na návštěvě členové Pracovní skupiny péče o německé hroby, která působí při Radě vlády pro národnostní menšiny. Jejími členy jsou i úředníci z Ministerstva pro místní rozvoj, kteří podle slov tiskové mluvčí Veroniky Hešíkové v současnosti připravují podklady na vypsání dotačního titulu, jenž bude určený na údržbu německých hrobů v České republice. „Posledním výstupem projektu je návrh dotačního titulu z evropských fondů pro příští programové období mezi lety 2028 a 2035. Z dotačního titulu by bylo možné financovat nejrůznější aktivity, jako například zřizování památníků s informacemi o hřbitově, obnovu náhrobních desek, opravu vybraných hrobů a hrobek – buď architektonicky cenných nebo těch, které patří významným rodákům. Dále lze dotovat takzvané měkké aktivity, včetně výzkumu. Zatím je ale vše ve fázi návrhu,“ uvedla Hešíková.

Podle vedoucího Oddělení historického výzkumu Ondřeje Koláře ze Slezského zemského muzea v Opavě a člena výše zmíněné pracovní skupiny by se Heřmánkovice zcela jistě mohly ucházet o peníze z tohoto programu. „Heřmánkovice spadají do kategorie hřbitovů, se kterými se pracuje na základě česko-německé Smlouvy o dobrém sousedství a které mají být z české strany chráněny. Česká republika se zavázala o ně starat, i když smlouva už nespecifikuje jakou formou,“ řekl k tomu.

 

Dobrý příklad

Společná přeshraniční péče o opuštěné německé hřbitovy naráží na mnohá úskalí a bariéry, zvláště když obce nesou z velké části finanční odpovědnost za údržbu hřbitovů. Teď se však zdá, že se snad podařilo najít lepší propojení mezi českými samosprávami a krajanským sdružením. Spouštěčem změn byly události z loňského července, kdy bylo na pokyn vedení obce z památkově chráněného hřbitova odvezeno několik desítek hrobů německých starousedlíků, což se setkalo s vlnou nevole. Vedení obce se hájilo s tím, že záměrem nebylo hroby odstranit, ale naopak zašlé pietní místo důstojně upravit. Krajanské sdružení Heimatkreis Braunau nyní společně s vedením Heřmánkovic a také Společností česko-německého porozumění Trutnov – Krkonoše plánují na letošní podzim česko-německou pracovní brigádu na Broumovsku. Tyto brigády pořádá krajanské sdružení na Broumovsku opakovaně, dosud se jich však účastnili jen němečtí dobrovolníci. Plánovaná podzimní česko-německá účast je tedy průlomová.

„Naplánovaná je od 15. do 22. září a rádi bychom během ní také pomohli s plánovanou výsadbou zeleně na heřmánkovickém hřbitově. Doufáme, že se podaří přizvat ke spolupráci také studenty Gymnázia Broumov, kteří mohou přiložit ruku k dílu nejen během pracovní brigády, ale byli by vítanou pomocí při tolik potřebné katalogizaci německých hrobů na Broumovsku. Doufáme, že se díky společnému úsilí pečovat o německé hroby stane Broumovsko příkladem pro ostatní,“ řekl předseda krajanského sdružení bývalých obyvatel Broumovska Heimatkreis Braunau Erik Buchholz.

Obec Heřmánkovice, německy Hermsdorf, byla založena německými kolonizátory, kteří přišli do východočeského pohraničí společně s benediktinskými mnichy ve 13. století. V meziválečném období zde žilo asi 39 Čechů a 1500 Němců, kteří byli ve většině po roce 1945 vysídleni.

Pozn.: Na první fotografii zleva je vizualizace hřbitova po renovaci.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)