Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nový autobus spojuje Náchod s Kladskem
banner

Nový autobus spojuje Náchod s Kladskem

Bára Fialová, foto archiv CDS

Pátek, 8. března 2024

Nový autobus spojuje Náchod s Kladskem

Zámek ve Szczytne, lázeňská kolonáda v Polanici Zdrój, tvrz a podzemí v Kladsku. Tyto výlety lze od tohoto týdne podniknout autobusem díky nové lince z Náchoda do Kladska, kterou začala 3. března provozovat společnost CDS Náchod.

„Přijde nám přirozené, aby dvě okresní města byla propojená. Historicky jsme tuto linku už provozovali, ale v roce 2012 to zarazila krize, takže teď to zkoušíme znovu,“ řekl ředitel osobní dopravy společnosti CDS Náchod Robert Patzelt. Nová linka, kterou mohou lidé využít na využít na cestách za nákupy, zábavou, turistikou nebo poznáním místní historie, jezdí každý všední den, v sobotu i v neděli. Její podrobný jízdní řád naleznete zde.

Spoj začíná v Náchodě a jede přes lázeňské městečko Kudowa Zdrój, pokračuje přes město, kde mohou milovníci turistiky po žluté turistické trase navštívit téměř 600 metrů vysoký vrchol Szczytnik, kde se nachází zámek Lesna Skala a sto metrů jihozápadně od zámku se nacházejí Orle Skały, s dobře odjištěnými sportovními cestami pro horolezce. Na temeni jedné ze skal je vybudovaná vyhlídka s výhledem od západu až téměř po východ, a to na Góry Bystrzyckie, Góry Stołowe a na městečko Szczytna.

Další na trase je lázeňské město Polanica-Zdrój lákající krásným parkem, v němž se nachází svítící fontána či socha ledního medvěda. Po obou stranách řeky Bystrzyca vede oblíbená polanická promenáda lemovaná řadou kaváren a restaurací, za zábavou lze vyrazit na bobovou dráhu Góralka. Trasa nové linky končí v Kladsku, největším městě Kladského regionu s tisíciletou historií. Nad městem se vypíná unikátní vojenská pevnost Kłodzko, komplex bastionů, kasemat a záhadných labyrintů. Pro turisty je zpřístupněná také část kladského podzemí pod Starým městem. Ve městě se rovněž nachází Muzeum země Kladské nebo gotický most, o kterém se říká, že je to miniatura Karlova mostu v Praze.

Podle slov Roberta Patzelta z CDS Náchod se zatím nechystá žádná další nová linka propojující obě strany, ale do budoucna to nelze vyloučit. „Možnosti tu jsou, směr na Polsko je takříkajíc pole neorané,“ dodal.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)