Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Obce na Broumovsku uspěly v žalobě na Ministerstvo životního prostředí
banner

Obce na Broumovsku uspěly v žalobě na Ministerstvo životního prostředí

Michaela Mašková, foto archiv

Pondělí, 11. března 2024

Obce na Broumovsku uspěly v žalobě na Ministerstvo životního prostředí

„Plán péče nebyl schválen v souladu se zákonem,“ konstatoval v rozsudku Městský soud v Praze a vyhověl tak žalující straně, kterou zastupují město Police nad Metují a obec Božanov, v žalobě proti Ministerstvu životního prostředí a postupu při schvalování Plánu péče o Chráněnou krajinou oblast Broumovsko pro roky 2023–2032. Soud nařídil v rozsudku, o němž informoval zúčastněné strany na začátku března, Plán péče zrušit a provést jeho nové projednání.

Proti postupu orgánů ochrany přírody se postavily obce sdružené v DSO Policko a DSO Broumovsko na podzim minulého roku a rozhodly se řešit svoji situaci žalobou. Vadilo jim, že na jejich připomínky a výhrady vůči Plánu péče nebyl brán zřetel, ani na žádost s nimi nikdo o připomínkách nejednal a tím se cítily omezeny ve svých procesních právech. „Soud uznal, že Plán péče se dotýká práv obcí a ministerstvo mělo postupovat podle základních zásad činnosti správních orgánů podle správního řádu. To se nestalo a soud uznal, že ministerstvo jednalo nezákonně a poškodilo naše práva,“ vysvětluje starosta města Police nad Metují Jiří Škop. Podle rozhodnutí soudu mají mít obce i kraje právo vznášet připomínky a vyjadřovat se k návrhům, a na jejich připomínky má být také zodpovězeno. V rozhodnutí soudu se také přímo uvádí, že obce i kraje mají právo na ústní jednání. Zmiňuje také, že návrh Plánu péče má být projednáván v dostatečném časovém předstihu před koncem platnosti plánu stávajícího, což je podle vyhlášky jeden rok.

Druhá část žaloby se týkala oficiálně deklarované nezávaznosti Plánu péče. Jak již dříve uvedl starosta Jiří Škop v rozhovoru uveřejněném na Našem Broumovsku v říjnu loňského roku, je běžnou praxí, že orgán ochrany přírody se v rozhodnutích vždy odvolává na závaznost Plánu péče a zamítá proto různé požadavky právnických i fyzických osob. Obce proto chtěly, aby soud přezkoumal i to, zda je Plán péče závazný, či nezávazný. V tomto případě nerozhodl soud jednoznačně, pouze konstatoval, že souhlasí se žalobci v tom, že má-li plán omezovat jejich vlastnická práva tak závažným způsobem, jako je stavební uzávěra a absolutní zákaz větrných elektráren a solárních panelů na celém území, musí toto omezení náležitě odůvodnit. „Po prostudování rozhodnutí soudu musím trochu zklamaně konstatovat, že tou závazností/nezávazností se soud moc nezabýval, nicméně na několika místech zdůraznil, že se lze od plánu péče odchýlit, pokud to bude odůvodnitelné,“ komentoval tento výrok soudu starosta Škop.

Nyní běží lhůta 15 dnů, kdy se Ministerstvo životního prostředí ČR může odvolat. Pro obce je vítězství v prvoinstančním řízení každopádně významný precedens. „Za poslední roky máme zkušenost, že když už prvoinstanční soud něco rozhodne, Nejvyšší správní soud většinou rozhodnutí správních soudů nerozporuje. Cítím určitou naději, že máme šanci na úspěch,“ komentuje starosta Škop možný význam rozhodnutí o zrušení Plánu péče a dodává: „Čekáme tedy, jak to dopadne.“

 

Co je Plán péče

Plán péče je odborný a koncepční dokument ochrany přírody, který na základě údajů o dosavadním vývoji a současném stavu zvláště chráněného území navrhuje opatření na zachování nebo zlepšení stavu předmětu ochrany ve zvláště chráněném území a na zabezpečení zvláště chráněného území před nepříznivými vlivy okolí v jeho ochranném pásmu. Plány péče slouží jako podklad pro jiné druhy plánovacích dokumentů a pro rozhodování orgánů ochrany přírody. Plány péče nejsou závazné pro fyzické ani právnické osoby. (Převzato ze stránek Agentury ochrany přírody a krajiny)

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)