Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Proběhl první Simulátor žurnalistiky
banner

Proběhl první Simulátor žurnalistiky

Text a foto Michaela Mašková

Pondělí, 11. března 2024

Proběhl první Simulátor žurnalistiky

V sobotu 9. března proběhl v sále Kreslírna první Simulátor žurnalistiky, který v rámci projektu Local Media for Democracy pořádal zpravodajský web Naše Broumovsko.

Až nečekaný zájem projevili obyvatelé Broumovska o možnost zlepšit své dovednosti a podílet se na informování o dění v regionu. „Netušili jsme, že se nám povede vyvolat takový zájem,“ uvedla jedna z organizátorek workshopu Petra Kultová a dodala: „Několik zájemců jsme museli dokonce odmítnout kvůli kapacitě.“

Pod vedením mediálních odborníků jako je Lenka Waschková Císařová z katedry Mediálních studií Masarykovy univerzity v Brně, novinářky Lucie Rőmer či editorky Hany Valentové, se prvního Simulátoru žurnalistiky zúčastnilo 17 zájemců o regionální novinařinu. „Přihlásila jsem se, protože součástí mé práce je i psaní textů a spoustu věcí dělám intuitivně. Workshop mi přišel jako skvělá příležitost postavit mou práci na teoretických základech. Zároveň jsem čekala, že načerpám inspiraci od lektorek i ostatních účastnic a účastníků, což se také stalo. Setkání předčilo všechna má očekávání – bylo to skvělé,“ vysvětluje Kristýna Kvapilová, která pracuje pro Nadační fond Broumov, proč se přihlásila. Stejně tak další účastník a občasný přispěvatel Našeho Broumovska Petr Štěpnička řekl: "První setkání mě vyloženě nadchlo. Je mi ctí sdílet společnost profesionálních lektorek, jejichž výklad je poučný i zábavný, stejně tak jsou pro mě inspirující nápady a postřehy vzdělávajících se kolegů. Těším se na příští setkání, a popravdě řečeno mě mrzí, že bude poslední." Mezi účastníky byli dále dva studenti Gymnázia Broumov, senioři, zástupci městských institucí, pedagogové a další.

„Nápad na pořádání novinářských workshopů byl původně součástí přihlášky Broumova 2028, tzv. bidbooku, v soutěži o Evropské hlavní město kultury. Loni na podzim se nám podařilo uspět s ním ve výzvě Local Media for Democracy, kterou vyhlašoval Journalismfund Europe,“ vysvětluje Petra Kultová, jak celý nápad vznikl.

Cílem projektu je naučit zájemce, jak přinášet informace o dění v regionu a tím dát hlas dalším skupinám obyvatel na Broumovsku. Během prvního setkání se účastníci dozvěděli, proč je důležitá regionální žurnalistika, jaké jsou základní metody novinářské práce a seznámili se se základními novinářskými žánry. Odpoledne pak vyrazili do terénu, aby si vyzkoušeli, jaké to je ptát se na ulici lidí na jejich názory. „Jsme nadšeni, jaká skupina se nám přihlásila. Všichni přinesli skvělé nápady na články, na nichž budou do příštího setkání pod vedením lektorů pracovat,“ uzavírá Petra Kultová.

Druhý, navazující Simulátor žurnalistiky se uskuteční 6. dubna, kapacita je již naplněna.

Tento projekt byl podpořen Journalismfund Europe v rámci grantového programu Local Media for Democracy. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)