Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Rozvíjíme dobré sousedské vztahy

Rozvíjíme dobré sousedské vztahy

Lucie Konečná, foto archiv SDMB, placená propagace

Sobota, 30. března 2024

Rozvíjíme dobré sousedské vztahy

Díky dobrý vztahům, které s polskými partnery rozvíjí Společnost pro destinační management Broumovsko, je dnes mnohem snazší vyrazit do polského příhraničí na výlet, a to jak na kole, či vozem.

Poloha Broumovska v příhraničním výběžku je příčinou určité odlehlosti regionu. Těsné sousedství s Polskem ale současně otevírá zajímavé možnosti spolupráce. Společnost pro destinační management Broumovska již několik let realizuje projekty s polskými partnery v rámci společného úsilí koordinovat přeshraniční cestovní ruch.

Polské autobusy proudící v kolonách do Adršpašských skal asi neušly pozornosti nikoho z vás. Cílem přeshraniční spolupráce je mimo jiné představit Broumovsko jako pestrou a rozmanitou destinaci, která nabízí mnohem víc než pískovcová skalní města. Marketingové kampaně, videospoty i tištěné materiály vyzývají návštěvníky k dlouhodobému pobytu, který umožní zcela jiný prožitek z návštěvy našeho regionu, absolutně nesrovnatelný s výhledy přes okno autobusu a procházkou skalním městem v organizované a hlučné zájezdové skupině. Ubytovaní turisté mají současně mnohem větší přínos pro region než jednodenní návštěvníci, kteří přijíždějí doslova na otočku. Zároveň vám díky spolupráci můžeme blíže představit tajemný a různorodý region sousedů a zajímavá místa a tipy na výlety, o kterých jste třeba dosud nevěděli, a přitom je někteří z vás máte téměř za plotem.

 

Valbřišsko

Naším nejvýznamnějším dlouholetým partnerem je Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracja Wałbrzyska neboli turistická organizace regionu Valbřišsko, který nás obklopuje od Mirošova po Novou Rudu. Valbřišsko je atraktivní region pro ty, kdo aktivně vyhledávají kontakt s přírodou, ale také pro milovníky historie. Nachází se zde unikátní technické památky, středověké hrady a okázalé zámky, v nichž lze i dnes pocítit atmosféru života na dvoře a nechybí ani kostely reprezentující různá vyznání. Okouzlí vás historická centra měst nebo malebné lázně a prozkoumat můžete také podzemní tunely a továrny z válečného období. Sídlem partnerské organizace je majestátní zámek Książ ve Valbřichu, největší rezidence v Dolním Slezsku a jeden z největších hradů v celém Polsku, který rozhodně stojí za návštěvu.

Spolupráce posledních let byla zaměřena především na rozvoj cykloturistiky. Pokud se rádi touláte krajinou na kole, ale Broumovsko už máte projeté křížem krážem, čekají vás hned za hranicemi další kilometry cyklistických tras. V rámci společného projektu vznikl web www.bikesudety.pl, podrobně popisující více než 40 tras na územní Valbřišska s přesahem do Broumovska. Nechybí informace o náročnosti terénu, převýšení, značení, fotografie i soubory gpx ke stažení. Na webu dále najdete tipy na turistické atrakce a možnosti občerstvení v okolí uvedených tras. A pokud se nebudete moci rozhodnout, kam vyrazit, napoví vám tematicky zaměřené videospoty.

 

Radków

Dalším významný partnerem je obec Radkov, ležící pouhých 12 kilometrů od Broumova. Díky úspěšné projektové spolupráci byl vybudován Geopark Radków. Jedná se o malebný parčík, který nabízí příjemnou procházku s geologickou expozicí a naučnými tabulemi. Dozvíte se zde geologickou historii oblasti, o pozůstatcích sopečné činnosti, proč vznikají hory a údolí nebo jaká zvířata žila v okolí Radkova před miliony let. Park je otevřen non stop a vstup je zdarma. V průběhu roku se zde konají různé sportovní a kulturní akce a v létě se po prohlídce geoparku můžete osvěžit v přilehlé vodní nádrži Zalew Radkowski. Nádrž je napájena potokem Studená, který pramení v Broumovskách stěnách. Při koupeli se můžete kochat pohledem na dobře známou Korunu a Božanovský Špičák, tentokrát však z úplně jiného úhlu, než jste zvyklí. Zalew si můžete prohlédnout také z výšky, pokud vystoupáte na nedalekou vyhlídkovou plošinu na hoře Guzowata. Geopark Radków můžete navštívit i v rámci vybraných terénních exkurzí s geologem našeho Geoparku Broumovsko. Více informací naleznete na www.geopark.broumovsko.cz .

 

Stolové hory

Prohlubuje se také partnerství s Národním parkem Stolové hory, který loni oslavil výročí 30 let od svého založení a Společnost pro destinační management Broumovska patřila mezi pozvané gratulanty. V NP Stolové hory se velmi intenzivně věnují činnostem, které mají za cíl zvýšit úroveň znalostí a povědomí obyvatel pohraničí o přírodním bohatství a historické a kulturní minulosti regionu, což je velmi důležité pro integraci a vytváření dobrých vztahů mezi sousedy na obou stranách hranice. Vznikají stále nové materiály a zábavné formy vzdělávání, na jejichž tvorbě se podílíme. Až budete mít cestu kolem některého z informačních center Broumovska, nakoukněte dovnitř a požádejte například o polsko-českou Naučnou omalovánku Stolové hory, která je určena především dětem, ale zabaví se s ní celá rodina. V tomto roce budeme spolupracovat na tvorbě dvojjazyčné informační brožury a vzdělávacích videospotech o národním parku. Panorama polských Stolových hor znáte z mnohých vyhlídkových míst Broumovska. Ale už jste je navštívili zblízka? Pokud ne, vřele doporučujeme stejně jako spoustu dalších míst, která se ukrývají jen kousek za hranicemi.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Milan Brandejs
    Datum: 5. 4. 2024 16:44

    Dobrá práce a uspokojivé výsledky spolupráce s poskytovateli služeb v cestovním ruchu na obou stranách CZ/POL hranice vedou, paradoxně, k velké kritice starostů Regionu Broumovska pod taktovkou Josefa Bitnara z Teplic n.M. směrem k řediteli SDMB Bc.Davidu Dudovi. Ten svůj nedoceněný post opustil k 31.3.2024, přestože prosadil pozitivní změny v Regionu Broumovsko (fungující kartu hosta Broumovsko nám závidí většina destinačních společností v ČR). Navíc se mu podařil navázat dobrou spolupráci s provozovatelem Adršpašských skal, kde se podařilo vyřešit rozložení návštěvnosti - viz jiný článek těchto stránek (https://nase.broumovsko.cz/zpravy/broumovsko/adrspach-zahajil-sezonu-bylo-vyprodano)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)