Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Pojízdná učebna zvyšuje zájem dětí o techniku a řemesla
banner

Pojízdná učebna zvyšuje zájem dětí o techniku a řemesla

Bára Fialová, foto: archiv ZŠ Machov

Středa, 24. ledna 2024

Pojízdná učebna zvyšuje zájem dětí o techniku a řemesla

3D tisk a nové technologie, řemesla pro budoucnost, kariérové poradenství. S takových nákladem jezdí do krajů takzvaná “pojízdná učebna”, kterou společně zorganizovalo Ministerstvo školství a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Jejím účelem je zvýšit zájem dětí o techniku a řemesla. Na konci minulého roku byla i v Machově.

“Bylo to bezvadné dopoledne. Půlka deváté třídy řešila další vzdělávání a nabídku na trhu práce, druhá půlka byla v pojízdné učebně a pak se prohodili. Mohli si tam prakticky vyzkoušet 3D tisk, konečným produktem byla klíčenka, kterou si tam vymodelovali a společně vytiskli. Dovezli i elektromobil k nahlédnutí a dopoledne byl také program pro učitele,” přiblížila akci ředitelka školy v Machově Hana Lelková a dodala, že jediným drobným zádrhelem celé organizace byl fakt, že pojízdná učebna, která je umístěna v kamionu, je poměrně dlouhá a kvůli technologiím musí stát na rovné ploše. 

Pojízdná učebna jezdí po celé republice už skoro tři roky a je určena zejména pro malé školy. Projektový den je pro školy zdarma. “Nabízíme program pro osmé a deváté ročníky základních škol. Jde o to dětem ukázat, že technika je krásná, hravá a zvládnutelná věc, která, v případě, že si ji člověk vybere jako profesi, je schopná člověka uživit. Zároveň děláme kariérové poradenství, zaměřujeme se na aktuální trendy, průmysl 4.0, digitální profese, děláme dotazníky zájmů a řešíme, v jakých zaměstnáních by se děti cítili dobře,” vysvětlila koordinátorka Sylva Štěpitová a dodala, že v případě zájmu se mohou školy ozvat gestorovi projektu z Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáši Hambergerovi na adresu hamberger@mpo.cz.

 
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)