Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Otovicích to vře
banner

V Otovicích to vře

B. Fialová, M. Mašková, foto B. Fialová

Sobota, 24. února 2024

V Otovicích to vře

Otovický starosta Petr Novák ustál hlasování o důvěře. Jeho odvolání mělo na programu zastupitelstvo ve středu 21. 2., na kterém se sešlo nebývalé množství občanů. Po dramatickém průběhu nakonec na své místo rezignoval místostarosta Petr Osoba.

Kritici starostovi vyčítají, že svým přístupem zdržuje rozvoj obce a nepřispívá k dobrým vztahům v Otovicích. Z toho důvodu navrhl zastupitel Štěpán Přibyl odvolání starosty. Starosta v reakci na to přidal do programu zastupitelstva bod o odvolání místostarosty Petra Osoby. „Po volbách jsme dostáli slibu a Petra Nováka ve funkci starosty podpořili. Dnes ale vnímám věci jinak. Chceme umožnit zásadní změnu ve směřování naší obce a její další rozvoj,“ odůvodnil svůj návrh zastupitel Štěpán Přibyl na středečním zasedání, na které kromě sedmi otovických zastupitelů přišlo i zhruba čtyřicet občanů Otovic. „Petr Novák je ve funkci starosty neakceptovatelný. Jde nám o způsob a efektivitu řízení obce,“ řekl Štěpán Přibyl, ředitel Základní umělecké školy v Broumově. V tomto postoji ho podpořil Petr Osoba, který v roce 2022 zvítězil ve volbách do zastupitelstva, funkci starosty však přenechal Petru Novákovi.

 

Rozházené vztahy

Proč vlastně Petr Osoba Petru Novákovi, který už je nyní ve funkci sedmnáctým rokem, pozici starosty přenechal? „Do voleb jsme šli s tím, že podpoříme starostu, kterým byl Petr Novák. Ani jsme nečekali, že bychom mohli získat více hlasů než on. Byli jsme zkrátka domluveni, že naším kandidátem na starostu je on. Tento slib jsme dodrželi, přestože jsme získali více hlasů,“ vysvětluje Petr Osoba. Připomeňme, že v komunálních volbách v roce 2022 získalo v Otovicích nejvíce hlasů Sdružení nezávislých kandidátů „Nestraníci Otovice“ (46,36), přičemž výsledné pořadí bylo následující: Petr Osoba – 98 hlasů, Štěpán Přibyl – 91 hlasů, Petr Novák – 84 hlasů.

„Byl jsem naivní, sedl jsem mu na lep. Tvrdil, že za to, že se v obci nemohlo nic pohnout, mohla neschopnost předchozích zastupitelstev a místostarostů. Za půl roku jsem ale zjistil, že starosta nechce převzít zodpovědnost,“ vysvětluje Petr Osoba. Spolu se Štěpánem Přibylem se prý snažili způsob, jakým starosta funguje, řešit přímo s ním již od jara 2023. „Později mi došlo, že posun nelze očekávat. Petr Novák selhává podle mého vnímání jak úředně, tak morálně v přímé komunikaci s občany Otovic i v reprezentaci obce v širším kontextu,“ říká Štěpán Přibyl a upozorňuje na to, že z jejich pohledu se nesnaží o efektivní řešení problémů, vše se dlouho vleče, věci se nechávají vyšumět. Starosta se podle nich navíc nesnaží o smírné urovnávání konfliktů v obci. Vysvětluje také, že postupně spolu s Petrem Osobou nabyli dojmu, že ostatním zastupitelům takový stav vyhovuje, nebo jsou ochotni jej tiše tolerovat. Protože takový stav považovali za dlouhodobě nesnesitelný, rozhodli se hlasování o důvěře vyvolat. „Jsem rád, že jednání o odvolání starosty máme za sebou a že plnou odpovědnost za jeho setrvání ve funkci nesou nyní ostatní zastupitelé. Alespoň se vyčistil vzduch,“ dodal. Dnes již bývalý místostarosta Petr Osoba k důvodu, proč hlasování o nedůvěře vyvolali, přímo na zastupitelstvu řekl: „Místo řešení věcí se motáme v kruhu a vracíme se k věcem, které by měly být dávno vyřešené. Hlavní problém tady nejsou roztřískané baráky, obec nefunguje společensky. Vztahy mezi lidmi jsou rozházené.“

Jejich slova potvrzují další občané Otovic, kteří jako hlavní problém vnímají starostovu nečinnost a způsob jeho komunikace s občany i reprezentace obce. „Pořád se vymlouvá, že věci musí řešit zastupitelstvo, ale on jediný má starostování jako placenou práci na plný úvazek. Když ho srovnám třeba se starostou Božanova nebo Martínkovic, tak ho není nikde vidět,“ říká obyvatelka Otovic, která si nepřála sdělit své jméno. 

 

Není to moje vina

Starosta Petr Novák se přímo na zastupitelstvu hájil tím, že vina není jen na něm, ale také na zastupitelstvu, případně na zpoždění kraje, projektantů nebo kvůli změnách v rozdělaných projektech. „Obec vypadá tak, jak vypadá, jsem z toho sám nešťastný a vadí mi to, ale není to jen vina starosty, ale také zastupitelstva obce, to je kolektivní práce. Loni začala obec provozovat obecní hospodu, byl jsem tak hozen do brutálního problému. Půl roku jsem nedělal nic jiného, než že jsem se staral o hospodu,“ vysvětloval starosta na středečním zasedání.

S výše uvedenou kritikou pak Petr Novák nesouhlasí a ve své práci nic měnit neplánuje. „Pokud je mi vyčítána špatná komunikace, tak to je na bývalého místostarostu, ten měl na starosti otovický zpravodaj. Devadesáti devíti procentům lidí z obce se můžu podívat do očí, ale že jsou tady jedinci, se kterými se obtížně komunikuje, za to nemůžu,“ řekl pro Naše Broumovsko.

 

Kolektivní zodpovědnost

Po vyhrocené diskusi, během níž padly nejrůznější výtky a obvinění, si nakonec otovické zastupitelstvo nedůvěru starostovi neodhlasovalo. Dva zastupitelé byli pro odvolání, dva proti a tři se zdrželi. Po tomto hlasování oznámil místostarosta Petr Osoba, že odstupuje z funkce. „Nevidím způsob, jak bychom mohli kooperovat. Energie, kterou do toho dávám, mi přijde zbytečná,“ odůvodnil to.

Novým místostarostou se stal zastupitel Jaroslav Korityák, který kandidoval za uskupení „Pro Otovice“, ve volbách získal 62 hlasů a pracuje jako vedoucí městské policie v Broumově. V hlasování o odvolání starosty se zdržel, čímž jej de facto ve funkci podržel. Jak řekl, souhlasí s tím, že se nedají všechny nedotažené, nepovedené nebo pozdržené projekty dávat za vinu starostovi. „Je sice pravda, že je jako jediný člen zastupitelstva pro svou práci uvolněný, ale jsme to my, zastupitelé, kteří mu mají zadávat práci, takže ta odpovědnost je kolektivní. Nebudu také tvrdit, že nemá problém s komunikací, ale já u všech těch jednání přítomen nejsem, takže to nechci soudit,“ uvedl a přiznal, že obec má rezervy ve sdílení informací s občany. Dodal také, že vedení obce už v této chvíli aktivně řeší, jak prostřednictvím webových stránek obce zlepšit informování lidí o tom, co obec chystá a na čem pracuje. „Je chyba nás zastupitelů, že o věcech, které se v obci dějí, informujeme nedostatečným způsobem, ale na tom mají podíl i občané sami. Na veřejná zasedání zastupitelstva obvykle chodí dva až pět zástupců veřejnosti, přitom tam se ty věci řeší a tam by ty informace dostali,“ řekl Korityák

Druhou zastupitelkou, která – kromě starosty samotného – hlasovala proti jeho odvolání, je Marie Dvořáková. Podle ní má starosta jako každý jiný „své mouchy“, ale žádné výhrady proti jeho práci nemá. Přijde jí, že problém není věcný, ale spočívá v osobní rovině mezi starostou a zastupiteli, kteří ho kritizují. „Vůbec tomu, co se tady odehrává, nerozumím. Nesouhlasím s tím, že by pan starosta byl nečinný, ostatní zastupitelé chodí do práce, takže většinu úkolů táhne sám. Pravidelně se scházíme na porady a až na výjimky máme pořád co řešit. Pan Novák už jako starosta pracuje sedmnáct roků, za tu dobu tady byl několikrát audit a vždy bylo vše v pořádku,“ řekla.

 

Rozdělená obec

Otovice jsou teď ve svém vedení sice rozdělené a otázkou zůstává, jak poslední události ovlivní atmosféru i dění v obci. Podle některých hlasů z Otovic je určitý přínos možné vidět v tom, že konečně na zasedání zastupitelstva přišli zástupci veřejnosti. „Je to takový zlom a snad se lidi začnou víc zajímat o tom, co se v obci děje. Tak to má být,“ dodává jedna z místních obyvatelek.

Zároveň jsou však po neúspěšném pokusu o odvolání starosty slyšet také slova o ztrátě motivace pro obec něco dělat ve volném čase. „Končím s nějakou pomocí o víkendech,“ říká jeden z občanů ve středu večer před hospodou. „Když to chtějí mít takhle, tak to mít budou. Tady se vyplatí držet hubu a krok. Jako za komunistů,“ dodává. 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Jiří Malík
    Datum: 28. 2. 2024 10:30

    Sleduji obec Otovice dneska již jen zpovzdálí, ale situaci tam znám dobře. Nejenom že jsem pomáhal panu starostovi a zastupitelům relativně úspěšně řešit nadměrnou nákladní dopravu ale zároveň jsme pro Otovice připravili Model Živá krajina, návrh jak zadržet vodu, zlepšit krajinu a ochránit obec před povodněmi. Vždy velmi proaktivním v tom byl právě současný starosta Otovic. A já si říkal, že takového starostu by si zasloužila každá obec. Proto mne velmi překvapila iniciativa pana starostu odvolat. Rozhodně bych se ale neztotožnil s vyjádřením NB o těsném neodvolání. Ze zákona o obcích je třeba k odvolání souhlasu nadpoloviční většiny všech členů zastupitelstva obce. V tomto případě sedmičlenného zastupitelstva bylo bylo třeba 4 hlasů. Pro odvolání hlasovali pouze dva... Věřím, že se pan starosta nenechá "otrávit", a že dotáhneme naše vodní záležitosti i do stádia realizace nejen ku prospěchu přírody, zemědělců ale všech obyvatel Otovic. S úctou Váš Jiří Malík

  • Jaroslav Havel
    Datum: 24. 2. 2024 15:22

    Nebyl jsem na té taškařici, ale měl jsem tam zajít abych řekl odboji a starostovi, že by bylo lepší "jít pod Broumov". Tohle je trapárna. Myslet si, že starosta spojuje a rozděluje lidi. Podobná hysterie jako před volbou prezidenta. Začít musí každý u sebe!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)