Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Vydejte se dnes na masopustní průvod do Police nad Metují
banner

Vydejte se dnes na masopustní průvod do Police nad Metují

Petra Kultová, foto archiv masopustu

Neděle, 4. února 2024

Vydejte se dnes na masopustní průvod do Police nad Metují

Kobylka, medvěd nebo reverzní smrťák. V Polici nad Metují se chystá na tuto neděli, 4. února, historicky první obnovený masopustní průvod. V deset hodin dopoledne vykročí od Pellyho domů. 

Akci předcházely sobotní horečnaté přípravy včetně workshopu výroby masek, kde si děti se zápalem vytvořily své vlastní postavy do průvodu. Dospělí pomáhaly dotvářet hlavní maškary určené přímo pro své město. Hlavní masky pro Polici nad Metují navrhl mladý loutkářský soubor Musaši Entertainment Company. Fantazii se meze nekladou, vodovky střídály barvy na látku, šicí stroj jel na plné obrátky. Herci z divadelního souboru DS Kolár ladili své role a živě diskutovali, jak provést závěrečnou popravu kobylky a její oživení. Přípravy prvního ročníku masopustu zkrátka provázely nadšení a dobrá nálada.
 
Na úvod nedělního průvodu požádá laufr coby šéf masek starostu Police nad Metují o svolení převzít na jeden den vládu nad městem a převezme od něj symbolický klíč. Pak se masky vydají na obchůzku městem. Povede je povoz s koňmi, z něhož jim bude vyhrávat kapela Broumovanka. Čeká je zastávka u hasičů, Kolárova divadla či v Domě s pečovatelskou službou Javor. Na každé zastávce čeká maskované malé pohoštění, snad se jim nohy nezamotají a dojdou šťastně až do cíle na náměstí, kde bujará zábava vyvrcholí hodováním, pouličními divadelními miniaturami a závěrečným rituálem s kobylkou. Přihlížející si mohou pochutnat na jitrnicích, koblihách a posilnit se teplými nápoji. Sousedská slavnost s veselými maškarami propojuje starobylé lidové tradice s loutkářským uměním, stejně jako s fantazií místních, kteří se stávají tvůrci svých vlastních tradic. Buďte u toho i vy. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)