Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Je to neskutečný motor

B. Fialová, foto: P. Cohla

Středa, 17. ledna 2024

Je to neskutečný motor

Dřevorubec roku se po tříleté pauze vrací do Adršpachu. V sobotu 20. ledna v 10 hodin odstartuje již 13. ročník oblíbené soutěže, jejíž poslední chystaný díl v roce 2020 na poslední chvíli zhatila pandemie. Jediný zimní “Dřevorubec” v Česku tradičně přináší kromě lesáckých závodních disciplín i bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Více nám prozradil organizátor závodu Pavel Cohla.

Venku je právě teď, necelé dva týdny před akcí, téměř deset stupňů nad nulou. Zvládnete všechno připravit? 

Po pravdě jsem trochu nervózní. Ještě mám dříví v lese na odvozním místě, ale jak je mokro a rozbahněno, nemůžu ho teď odvézt. Kdyby bylo špinavé, muselo by se hned oškrábat, protože kdyby bahno neopršelo, všechno by zamrzlo, a to pak můžete brousit pily, jak chcete, ale jakmile ztvrdne bláto, je z něj kámen. Čekám tedy na zámrz. Nejhorší by ovšem bylo, kdyby na bláto nachumelilo. Takže je to napínavé. Ale musí to dopadnout jako vždycky! 

 

Snad už pro vás bude tentokrát třináctka šťastným číslem. Jak vás to vlastně napadlo, uspořádat dřevorubecké závody? 

Začalo to tak, že jsem před 25 lety začal pořádat dřevorubecká sezení. Konali se v Horním Adršpachu v Kolibě, bylo nás tam asi patnáct dřevorubců. Každým rokem nás přibývalo a na devátém sezení padnul nápad, že desáté si okořeníme závody. Závody jsem uspořádal, začínali jsme ve dvanácti závodnících v malém lomečku u Kašpárkárny a přišlo tenkrát 60 diváků. Lidem se to zalíbilo, postupně jsme se přesunuli na plac v Dolním Adršpachu a od té doby se rozrůstáme. Na začátku jsme byli úplně bez sponzorů. Na poslední ročník v roce 2020 přišlo 1670 lidí. 

 

Za vstup na Dřevorubce roku se neplatí…

Řekli jsme si, že lidi budou stejně platit parkoviště, tak že už po nich nic chtít nebudeme. Náš největší přispěvatel je obec, bez obce by to nešlo. První cena v soutěži je motorová pila, máme diváckou tombolu a doprovodný program mezi disciplínami. Vstupné je dobrovolné, ale vstupenka je povinná, protože ty jsou slosovatelné v divácké tombole. A také pak můžeme spočítat návštěvníky. 

 

Na jaké disciplíny se diváci mohou těšit? 

Je to výměna řetězu s kontrolním řezem. To děláme proto, abychom nemuseli kontrolovat, zda je řetěz pily dobře nasazený. Z toho důvodu závodník po nasazení řetězu kontrolně přeřízne poleno. Odtud tedy kontrolní řez. Dalšími disciplínami jsou připínání klád za lesácký traktor, nakládka deseti polen. Disciplíny jsou dělané na čas, ale vždy proti sobě závodí dva závodníci, takže se hecuje a je to pro diváky zajímavé. V prvních třech disciplínách se pak vygeneruje dvacet nejlepších. Ti pak postupují na divácky atraktivní odvětvování a přesekávání volně ležícího polena sekyrou, obojí na čas. A pak už zase pět nejlepších postupuje na kácení na přesnost. Závodníci se k nám chystají ze všech hornatých míst republiky. Přijedou ze Šumavy, Jizerských hor, Krkonoš, Beskyd a už tradičně tu budou borci ze Slovenska. Letos máme i jednoho Němce a také jednoho závodníka z Polska... Celá příprava je až až neskutečný motor, velká energie přichází od závodníků, kteří se přihlašují a těší, že závody zase budou. To je to, proč to člověk dělá. Je to zásluhou celé party organizátorů, od grafika, přes zvukaře, zdravotní dozor, a dalších. A bez kamarádů, bez nich by to nešlo.

 

Taky se moc těšíme, že se tato skvělá akce vrací. Mimochodem, Vy jste taky dřevorubec? 

To jsem a řekl bych, že kovaný. Pět let jsem jezdil do Německa do národního parku, kde jsme kvůli kůrovcové kalamitě káceli přesílené stromy. To jsou ohromné stromy, které nezvládne harvestor. V tom vlastně pokračuji i tady. Dělám ve skalách mechanickou asanaci. Tam, kde je kůrovcová kalamita a kam se nedostanete ani s koněm, tam se mechanicky oškrábe kůra a tím se zastaví vývojový cyklus brouka bez použití chemie. 

 

A soutěžil jste na Dřevorubci někdy? 

U sebe ne, ale taky jsem si něco vysoutěžil. Pila to nebyla, ale první místo jsem měl. 

 

Na Dřevorubci roku byli vždy také šikovní řezbáři. Uvidíme je letos? Jaký bude doprovodný program?  

Přijede šest řezbářů, budou sokolníci, projížďky na koních a na motorových saních. Na návštěvu z hor přijede Krakonoš a bude rozdávat dětem Horalské trubičky z Teplic nad Metují. Chystáme také ukázky tahání dřeva koňmi, historické pily doveze Radek Bernatský - zabývá se tím celý život, sbírá je a opravuje. Bude tam závodní speciál Tatra Vendy Svobody a Eurojack závody se sekerami, kdy se přesekává třeba stojící kmen ve výšce. Diváci si také mohou vyzkoušet hod sekerou. Takže přípravy jsou v plném proudu, držíme si palce, ať nám vyjde počasí a všechny srdečně zveme. A přijeďte do Adršpachu klidně i vlakem, ať u nás můžete ochutnat i náš skvělý svařák!  

 

LETÁK NA AKCI ZDE.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)