Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Lidl chce stavět, Broumov jednat s lidmi
banner

Lidl chce stavět, Broumov jednat s lidmi

Text a foto Bára Fialová

Úterý, 12. března 2024

Lidl chce stavět, Broumov jednat s lidmi

Dokáže město Broumov ovlivnit podobu prodejny, kterou chce na svém pozemku naproti broumovskému nádraží postavit společnost Lidl? Dobrou zprávou je, že město přizvalo k jednání architekty a chce vyvolat veřejnou debatu.

Na únorovém zasedání broumovského zastupitelstva se mluvilo o budoucí podobě prostoru přiléhajícího k vlakovému nádraží. Jedná se o pozemek, který koupila společnost Lidl. Na konci minulého roku zde došlo k demolici starého objektu a zmizelo už i staré autobusové nádraží. Lidl tady chce postavit obchod, město by si rádo pohlídalo podobu frekventovaného veřejného prostoru. Vytvořilo proto pracovní skupinu a chystá projednání s občany.

„Když minulé vedení města řešilo stavbu nového autobusového terminálu, rezignovalo po neúspěšném jednání s tehdejším majitelem pozemku bývalého nádraží na koncepční řešení celého území, a tím otevřelo prostor pro situaci, ve které se nacházíme dnes,“ řekl zastupitel Broumova Vojtěch Vašák. Zastupitelé města například neměli donedávna k dispozici tzv. zastavovací studii na pozemek u nádraží a dodnes neví, jaké záměry má Lidl se svojí současnou prodejnou u městského úřadu.

 

První kontakt s městem

Na základě podnětu Vojtěcha Vašáka město ustavilo pracovní skupinu, jejíž součástí jsou také architekti a urbanisté, se kterými město externě spolupracuje. Ti mají za úkol doporučit vedení města další postup tak, aby došlo k rovnováze mezi požadavky města a záměrem investora. „Prostor před nádražím je po příjezdu do Broumova, a to jak vlakem, tak autobusem, místem prvního kontaktu návštěvníků s městem. Exponované území má vzhledem ke své poloze i rozloze zřejmý potenciál. Žádá si tudíž patřičnou pozornost z hlediska budoucího urbanistického a architektonického řešení,“ řekl k tomu jeden z architektů Jakub Kopecký.

Následovat také bude jednání se zástupci investora, společností Lidl a chystá se i veřejné projednávání celé věci s občany. Připomeňme, že donedávna ještě nebylo jasné, zda společnost Lidl neprodá pozemek v Broumově někomu jinému. Aktuálně však Našemu Broumovsku potvrdili, že s prodejem nepočítají. 

V buducnosti bychom na tomto místě rádi postavili prodejnu nové generace,” řekla mluvčí společnosti Eliška Froschová Stehlíková. Prodejna “nové generace” přitom znamená, že kromě komfortního nakupování se stavitelé zaměří také na nízkou energetickou náročnost budovy a obchody podle mluvčí společnosti také “zaujmou architektonickým pojetím”.

 

Svrchovaná pravomoc

Se stavbou ovšem zatím začít nemůže, protože v územním plánu jsou plochy vedené jako “dopravní infrastruktura”. Firma si žádá o změnu určení na plochy občanského vybavení a komerčních zařízení. Zastupitelstvo zatím změnu odložilo. Vedení chce v průběhu jarních měsíců uspořádat veřejné projednání, aby v červnu mohla jít změna územního plánu opět do zastupitelstva. 

“Cílem bude rozproudit širší kultivovanou debatu nad budoucností podoby města obecně - jak by město mělo utvářet podobu takto velkých a významných ploch na desetiletí dopředu. Aby si i občané uvědomili, že město má v rámci územního plánování svrchovanou pravomoc utvářet podobu města, nehledě na vlastnictví pozemků,” dodal Vašák, který se strategickému městskému plánování věnuje profesně.


Související článek o zbourání vily v Broumově z listopadu ZDE.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)