Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Vznikne v Broumově nový supermarket, nebo ne?

Vznikne v Broumově nový supermarket, nebo ne?

Michaela Mašková, foto Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 23. listopadu 2023

Vznikne v Broumově nový supermarket, nebo ne?

Společnost Lidl zbourala v Broumově naproti nádraží starý obytný dům. Jaké jsou její další plány?

Když společnost Lidl začala 6. listopadu bourat starý obytný dům naproti broumovskému nádraží na pozemku v jejím vlastnictví, vyvolalo to velké pozdvižení. Dokládají to reakce pod videem zveřejněným na facebookovém profilu Našeho Broumovska. Škála emocí od hněvu až po smutek nad ztrátou starého domu, k němuž poutají nejednoho obyvatele Broumova osobní vzpomínky, signalizuje, že veřejnost byla tímto krokem zaskočena.

Dům byl dlouhodobě ve špatném stavu a podle informací starosty města Broumov Arnolda Vodochodského bylo jeho zbourání v plánu již delší dobu: „Společnost Lidl nás již dříve v tomto roce informovala, že tuto budovu zbourá do konce roku a že zboří také bývalé občerstvení nazývané Florenc. Zároveň by mělo dojít k vytrhání starého asfaltu na ploše bývalého autobusového nádraží a celé území bude zatravněno. Bude tam tedy louka.“ Na rozhořčené reakce na internetu nechtěl starosta Vodochodský více reagovat: „Těžko můžu reagovat na příspěvky zveřejněné pod videem bouraného domu. Město Broumov je rádo, že zvládá opravovat stávající byty v majetku města, těžko může kupovat staré domy a opravovat je,“ reaguje starosta na emotivní názory občanů.

Redakce Našeho Broumovska požádala o vyjádření tiskovou mluvčí společnosti Lidl Ivetu Barabášovou, která stručně odpověděla: „Zmíněná budova v Broumově je ve vlastnictví společnosti Lidl. Vzhledem k jejímu špatnému technickému stavu a z důvodu ochrany zdraví a bezpečnosti občanů Broumova jsme se rozhodli přistoupit k demolici.“ Ta už byla před několika dny dokončena a na místě zatím zbývá hromada sutin. Hlavní otázkou nyní tedy zůstává, co bude na místě dál.

Budeme vás informovat

Jak již výše zmínil starosta Vodochodský, celé území bude zatím zatravněno. V cestě jakékoli další výstavbě stojí totiž v tuto chvíli územní plán. „Změna územního plánu trvá minimálně dva roky, do té doby na pozemku žádná nová výstavba probíhat nemůže,“ sděluje starosta Vodochodský. Podle Filipa Chrásky z Úřadu územního plánování města Broumov společnost Lidl o tuto změnu již požádala tak, aby na pozemku bylo možné v budoucnu stavět a prodávat. V současnosti je na pozemku bývalého autobusového nádraží typ plochy „veřejného prostranství“, společnost Lidl žádá o změnu na typ pozemku „Plochy občanského vybavení, veřejná infrastruktura a komerční zařízení“.

O každé změně územního plánu musí rozhodnout zastupitelstvo, které je veřejné. „To je standardní, dělá se to běžně,“ říká starosta Vodochodský a pokračuje: „Nezažil jsem, že by se něco zrušilo, nebo neschválilo. Je tedy jasné, že při schvalování změny územního plánu ho zastupitelstvo podpoří.“ Podle starosty však změna územního plánu sama o sobě nestačí k tomu, aby na pozemku bylo možné vybudovat cokoli. K výslednému projektu, který by se na pozemku budoval, se musí vyjádřit další subjekty jako je stavební úřad, Správa CHKO a další.

Zda v Broumově vznikne nový supermarket, není jasné. „V případě, že by společnost Lidl plánovala postavit v Broumově novou prodejnu, budeme veřejnost včas informovat,“ uvedla pro Naše Broumovsko tisková mluvčí společnosti Lidl Iveta Barabášová.

Podle starosty Vodochodského nehrozí, že by v Broumově vyrostl třetí supermarket potravin: „V roce 2019, tedy ještě za minulého starosty, přišel poprvé na zastupitelstvo zástupce společnosti Lidl s informací, že by rádi vybudovali supermarket dole u nádraží. Zároveň chtěli dokoupit asi 400 metrů pozemku, aby měli celistvý pás. Na dotazy, co to znamená, sdělil zastupitelům plán, že by dole vybudovali nákupní zónu s dalšími obchody tak, jak to bývá u jiných měst.“

Možnosti tu jsou

V úvahu je v tuto chvíli vzít také další věci. První z nich jsou současné vysoké ceny potravin a nižší koupěschopnost obyvatelstva, která může další plány na budování obchodů v Broumově zatím brzdit. Na Broumovsku se k tomu ještě přidává dostupnost levnějších potravin v sousedním Polsku, kam velká část místních obyvatel jezdí pravidelně nakupovat.

Zajímavým pohledem na celou situaci může být ještě hodnota lokality u nádraží. „Tím, že Lidl pozemek koupil, zvednul ceny pozemků, metr tam nyní vychází na dva a půl tisíce korun,“ upřesňuje starosta Vodochodský. Při pohledu na webové stránky společnosti lze snadno zjistit, že Lidl nenakupuje atraktivní pozemky pouze pro vlastní prodejny, nýbrž s nimi dále obchoduje, ať už prodejem či pronájmem. Jen v současnosti nabízí k pronájmu či prodeji 15 lokalit a budov po celé republice.

Pokud by se Lidl přece jen rozhodl u broumovského nádraží budovat nákupní zónu, pak by bylo dobré apelovat na jeho propagovanou strategii ohledně vzhledu a individuálních řešení prodejen. Na webových stránkách společnosti se totiž píše „Individuálně reagujeme na konkrétní podmínky – ať se jedná o nádraží, historické budovy nebo stadion – začleňujeme prodejny do místního prostředí a přizpůsobujeme budovy celkovému vzhledu, abychom vytvářeli skutečnou přidanou hodnotu. … Svými koncepty přispíváme k zachování a rozvoji atraktivity měst.“ Doufejme tedy, že v při rozhodování o budoucím využití pozemku a podobě případné nákupní zóny, bude městem na tento přístup kladen požadavek a charakter Broumova bude respektován tak, aby neztratil svého jedinečného ducha.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)