Ostaš je naše srdeční záležitost
V páteční štafetě odpovídají Jana a Petr Malíkovi, kteří provozují Chatovou osadu na Ostaši.
Petra Šilhánová Hajpišlová: Štafetu bych ráda předala manželům Janě a Petrovi Malíkovým, kteří léta a s láskou provozují Chatovou osadu a kemp Ostaš. Žít a pracovat pro lidi na jednom z monumentů Broumovska je možná z pohledu návštěvníka romantické, ale musí to být i těžký životní chleba. Takže Malíkovi, jak to šlo, jak to jde a jak to půjde na Ostaši?
Jana a Petr Malíkovi: Zdravíme čtenáře a Tebe, Petro, zvlášť. Ostaš je naše srdeční záležitost. Vždyť jsme se tu narodili, prožili krásné a bezstarostné dětství a dospívání a teď tu vychováváme i naše děti. A jsme rádi, že tu pracujeme. Je pravda, že oddělit pracovní a osobní život na jednom místě je občas náročné, přesto bychom neměnili.
Co Vás těší na životě na Broumovsku?
Broumovsko je krásný kraj, příroda, skály a ty výhledy do krajiny. To je přece paráda! Lidé to tu jezdí obdivovat a my tu můžeme žít. Je tu jednoduše krásně.
Jaký je Váš největší kulturní zážitek v poslední době (může být kniha, CD, koncert, výstava…).
Naše práce je sezónní. Proto jsme hledali možnost, jak by do naší malé hospůdky zavítali hosté i v zimě. Už si ani nepamatujeme, jak to celé vzniklo. Ale myšlenka byla udělat něco pro místní obyvatele. A tak vznikly páteční cestovatelské besedy a k tomu se přidaly sobotní hudební večery. Podotýkáme, že účinkujícími jsou převážně „naši“ rodáci. A tak zprostředkovaně zažijete jejich cestovatelské zážitky z celého světa a nemalému úspěchu se těší také promítání fotografií z našeho rodného kraje. Vážíme si všech našich hostů, v průběhu let jsme mezi nimi získali kamarády, kteří nás podporují svojí návštěvou, ale také nám pomáhají s oslovováním dalších cestovatelů, fotografů nebo hudebníků.
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo, a pokud nám prozradíte, i Váš největší jídelní prohřešek?
My si pochutnáme na tradiční české kuchyni – a ta má hříchů dost. Takové vepřo, knedlo, zelo nebo řízek …. A sladká tečka v podobě koláčků a dortíčků nesmí nikdy chybět.
Kdybyste se mohli kohokoli na cokoli z Broumovska zeptat, koho a na co byste se zeptali?
Štafetu bychom rádi předali panu Pavlu Vichterovi, který je majitelem Kvíčerovské pekárny v Polici nad Metují. Pavle, jaké to je vrátit se po letech do rodného kraje a začít zde podnikat?