Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Náchod má tři nové místostarosty
banner

Náchod má tři nové místostarosty

RENÉ HERZÁN

Úterý, 12. dubna 2016

Náchod má tři nové místostarosty

V pondělí 11. dubna se konalo jednání zastupitelstva, kde byli zvoleni noví členové vedení města Náchoda. Po měsíci, kdy rezignoval na post místostarosty i člena zastupitelstva Tomáš Šubert, složil slib nový člen zastupitelstva - Libor Fiedler (Patrioti). Novým členem Rady města Náchoda byl zvolen Zdeněk Philipp (Patrioti).

Místostarostkou, dlouhodobě uvolněnou pro výkon funkce, se stala Pavla Maršíková (KDU-ČSL), která tuto pozici zastávala už v letech 2002-2010. Bude mít v kompetenci odbor správy majetku a financování a odbor sociálních věcí (mimo problematiku školství) včetně organizací zřízených městem v působnosti těchto odborů a zastupování města navenek v těchto věcech. Zvolena poměrem hlasů 19-5-0 (PRO-PROTI-ZDRŽEL SE) z celkem 24 přítomných zastupitelů.

"Mé zvolení je přirozeným výsledkem koaliční dohody. V rámci své kompetence se budu snažit o efektivní využívání financí v oblasti správy majetku a investic, s cílem postupné realizace jednotlivých akcí, schválených v rozpočtu města na rok 2016. Předpokládám spolupráci se všemi odbory, ale také řešení podnětů z řad občanů," uvedla po svém zvolení Maršíková.

Na základě dohody koaličních stran (ČSSD, KDU-ČSL, Patrioti) byly zřízeny posty dalších dvou místostarostů. Těch se nově ujmou formou neuvolněných mandátů pro výkon funkce dva dosavadní členové městské rady – Miroslav Brát a Jan Čtvrtečka.

Nové uspořádání v čele města by mělo být přínosem především v podobě přehlednějšího a jasnějšího rozdělení kompetencí jednotlivých místostarostů. A město za ně navíc ušetří. Oba místostarostové, tzv. neuvolnění pro výkon funkce, budou pobírat shodně měsíční odměnu ve výši 15 tisíc korun. Ta je v součtu podstatně nižší než ta, kterou ukládá Nařízení vlády o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev.

Místostarosta Miroslav Brát (ČSSD) bude mít v kompetenci školství, cestovní ruch, příhraniční spolupráci s Polskem včetně projektů navázaných na tuto spolupráci, spolupráci s partnerskými městy a projekty a záměry zlepšující kulturní, společenský a turistický obraz města. Zvolen poměrem hlasů 21-3-0 (PRO-PROTI-ZDRŽEL SE).

"Rád bych svoji pozornost zaměřil na aktuální požadavky náchodského školství, které souvisí s demografickou křivkou a snižováním počtu žáků v náchodských základních školách. S tím souvisí neodmyslitelně problematika nevyužitých prostor v některých budovách. Zároveň bych chtěl věnovat pozornost i aktuálním problémům dneška, které souvisí s bezpečností školských objektů či prověřit na základních školách dopad preventivních programů orientovaných na témata drog apod. V tématech souvisejících s podporou cestovního ruchu, vztahů s polskými a dalšími zahraničními partnerskými regiony a měst hodlám podporovat další konkretizaci a zkvalitňování těchto vztahů a napomoci prohlubování image Náchoda jako moderního evropského města, které je turisticky atraktivní pro domácí i zahraniční návštěvníky. V širším kontextu bych se chtěl věnovat i jednomu zajímavému tématu, které souvisí s mým zájmem o historii. Jedná se o připomenutí města Náchoda jako sídla, které leží na jedné z pobočných linií starověké Jantarové stezky, která spojovala civilizační regiony v okolí Středozemního moře s Pobaltím, kde ostatně leží i jedno z našich partnerských měst – lotyšská Bauska," řekl Miroslav Brát.

Místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD) bude i nadále pokračovat v přípravě nového územního plánu včetně související problematiky rozvoje města, v jeho kompetenci bude odbor životního prostředí, aktivity související s lázeňstvím a příprava investičních akcí města do roku 2018. Zvolen poměrem hlasů 19-5-0 (PRO-PROTI-ZDRŽEL SE).

"Čeká nás celá řada úkolů a projektů, ve kterých je nutné pokračovat a dotáhnout je do konce. Věřím, že všichni zastupitelé našeho města jsou připraveni hledat vhodná řešení pro jeho současný i budoucí rozvoj. Pokud budeme společně spolupracovat, komunikovat a naslouchat si, zcela nepochybně budeme schopni závazkům vůči občanům dostát," řekl po svém zvolení Čtvrtečka.

Největší radost z nových kolegů měl dle svých slov starosta Jan Birke: "Ten poslední měsíc byl extrémně náročný, především časově. Není možné řídit jednadvacetitisícové město v jednom člověku dlouhodobě. Je to vražedné tempo pro mě, neúnosné pro mou rodinu. Proto, aby byly jednotlivé agendy spravovány pečlivě a efektivně je nezbytné, aby nás bylo víc. Doba je dnes navíc tak hektická a rychlá, že není možné nedělat v tom shonu chyby. A těm bych se rád vyvaroval. Proto vítám, že byli dnes zvoleni noví místostarostové a společně se budeme moci podílet na rozvoji našeho města minimálně stejně intenzivně jako doposud. Navíc, jak se říká, co člověk to názor, a já se moc těším na společné rozhovory a hledání těch nejlepších řešení."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)