Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nová výhledna na křinické cyklostezce: Zastav se a spočiň!

Nová výhledna na křinické cyklostezce: Zastav se a spočiň!

Text a foto Michaela Mašková

Úterý, 10. září 2024

Nová výhledna na křinické cyklostezce: Zastav se a spočiň!

Od pátku 6. září stojí na cyklostezce mezi Broumovem a Křinicemi nová výhledna. Jejími autory jsou studenti architektury Ateliéru Redčenkov-Danda z Fakulty architektury ČVUT. Autorkou vítězného návrhu je Kateřina Pivková.

Příběh výhledny se začal psát již v únoru 2024, kdy studenti začali navštěvovat workshop s názvem Město Broumov. Jejich úkolem bylo vymyslet a postavit místo pro spočinutí mezi Broumovem a Křinicemi. Vítězným návrhem se nakonec stala výhledna s názvem TEEPEE autorky Kateřiny Pivkové.

„Studenti výhlednu postavili už během léta přímo před fakultou a byla dost oblíbená. Prý byla pořád obležená lidmi, kteří na ni buď lezli, nebo si uvnitř dávali svačinu a podobně,“ uvedla Hana Colby ze Strategické rady regionu Broumovsko, která měla realizaci projektu na Broumovsku na starosti.

Studenti si celou stavbu zrealizovali sami – kromě vytvoření návrhu sehnali sponzory, kteří jim dodali materiál, z něhož studenti stavbu postavili. Na nákladech se tedy nepodílela žádná obec či město na Broumovsku. Náklady na převezení rozhledny z Prahy místo určení na sebe vzala společnost Hobra Školník, s jeřábem přímo na místo vyrazil pan Svoboda z Meziměstí.

 

Zastav se a spočiň!

Spolupráce se studenty má dvě části – jedna je s městem Broumov, jak už bylo výše zmíněno, studenti se jím zabývali v průběhu semestru. Výsledkem bude říjnová výstava studentských prací na téma urbanizace Broumova. Samotná výhledna je součástí projektu, který umisťuje realizace studentských staveb na různá místa. Je to prostor pro studenty architektury, aby si mohli stavbu nejen navrhnout, ale také dotáhnout i její realizaci v místě. Asi nejznámějším výstupem tohoto projektu jsou útulny v Krkonoších. „Domluvili jsme se, že bychom na tomto projektu chtěli spolupracovat a prvním výstupem je právě tato výhledna,“ řekl pro Naše Broumovsko iniciátor celé spolupráce Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Druhou realizací v rámci nově navázané spolupráce by mělo být zastavení na Rožmitálské cestě. „Mým cílem je, aby tyto architektonické intervence neustaly, abychom se dokázali domluvit, jak tyto zajímavé studentské stavbičky umisťovat do krajiny i v dalších letech,“ řekl Jan Školník. Právě na Rožmitálské cestě by měla vzniknout hliněná kaplička, v níž by se lidé mohli zastavit a pobýt. Tento projekt by měl být realizován v blízké době.

Výhledna stojí na krásném místě, skýtajícím výhled kol dokola od Javořích hor k Broumovským stěnám. Je možné na ni vylézt, či se schovat dovnitř. Nejlépe to snad shrnuli studenti v básni, která je připojena k průvodní ceduli k Teepee:

Nad Křinicemi, Broumovem,

Komole trčí Teepee – voní domovem.

Zastav se, schovej se, vyšplhej naň!

Pomístní nádheru nabídne Ti v dlaň.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)