Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nový školní amfiteátr je oázou klidu
banner

Nový školní amfiteátr je oázou klidu

Text a foto Michaela Mašková

Pondělí, 17. července 2023

Nový školní amfiteátr je oázou klidu

Základní škola v Teplicích nad Metují vybudovala nový školní amfiteátr. Jedná se o jeden z projektů, který byl podpořen v rámci loňské grantové výzvy Máme rádi Broumov(sko).

„Vidíte, je to tady téměř magické místo s nádherným rozhledem nad městem. A až příští rok vyrostou keře, tak se to tu nejen zazelená, ale též rozsvítí barevně,“ ukazuje do prostoru kolem sebe ředitelka ZŠ v Teplicích nad Metují Magda Kalašová. Společně stojíme na svažitém pozemku naproti školní budově, jemuž se nyní – díky aktivním pedagožkám a úspěchu v grantové výzvě, kterou každoročně vyhlašuje Agentura pro rozvoj Broumovska – dostalo nového života.

V dolní části svažitého terénu jsou dva skleníky obklopené záhony, z nichž se nyní divoce derou rajčata, dýně a další zelenina. „Spolu se skleníky jsme znovuobnovili také záhony a skauti a děti ze ZŠ tady pěstují od jara různou zeleninu. Postupně jsme se posouvali výš a zasadili jsme nové ovocné stromy,“ poukazuje paní ředitelka na bujnou zeleň. V horní části pozemku našel pod vysokými stromy své místo nový amfiteátr jako místo setkávání. Dvě řady jasanových špalků obklopují prostor s bílými kamínky, v jehož středu trůní velké litinové ohniště. „Pořád jsme se nemohli rozhodnout, kde bude pro amfiteátr nejlepší místo, až jsme ho našli úplně nahoře na pozemku. Když se tady posadíte, máte krásný rozhled na celý park, je to taková oáza klidu se spoustou zeleně a rozkvetlých stromů,“ pochvaluje si Magda Kalašová.

S nápadem na vybudování venkovního prostoru přišly mladé dvě pedagožky – Andrea Plná a Eva Marková. „Mám teď ve sboru úžasné paní učitelky, které touží po změně a po tom, aby to zde vzkvétalo. Ty přišly s nápadem na vybudování amfiteátru jako místa pro neformální setkávání, kde by bylo možné trávit s dětmi čas a třeba si i rozdělat oheň,“ vysvětluje Magda Kalašová. „Věděli jsme, že Agentura pro rozvoj Broumovska každoročně vyhlašuje výzvu na projekty realizované na Broumovsku, proto jsme se přihlásili s nápadem vybudovat školní amfiteátr,“ říkají Andrea Plná spolu s Evou Markovou. Jejich nápad uspěl ve veřejném hlasování v grantové výzvě hlavně díky tomu, že do něj škola zapojila rodiče školních dětí. Podpory se mu však dostalo i od obyvatel Teplic nad Metují.

Do vybudování pak škola zapojila i město a další pomocníky. „Zjistili jsme, že sami s pomocí dětí to nezvládneme. Oslovili jsme tedy zřizovatele školy, kterým je město Teplice nad Metují. Vyšli námi vstříc a s celou realizací velmi pomohly technické služby a zahradníci. Město nás podpořilo materiálně a sponzorskými dary. Dostali jsme od nich například toto nádherné jasanové dřevo, na němž nyní sedíme,“ poklepává Magda Kalašová na silné jasanové špalky, z nichž je ve dvou řadách poskládáno do půlkruhu sezení. 

Spoustu práce při realizaci projektu odvedly učitelky s dětmi samy. „Ráda bych vyzvedla práci našeho pana školníka Davida Macha, který se po práci proměnil v bagristu a pomáhal nám jasanové špalky usazovat,“ upozorňuje paní ředitelka. Obě pedagožky si velmi pochvalují zapojení dětí. Děti podle nich nepřišly k hotovému, naopak se na práci velkou měrou podílely. Díky tomu také dokázaly ocenit výsledek a při oslavě konce školního roku bylo znát, že vzaly amfiteátr za svůj. „Stejně jako to funguje pozitivně v rodinách, promítl se pozitivní vliv zapojení dětí i zde,“ oceňují pedagožky. Pochvalují si též možnost přivést děti k manuální práci. „Skvěle se tu například realizovaly děti, které ve škole neposedí. Ty nás asi překvapily nejvíc. Při práci vynikaly, a navíc mohly náhle zažít úspěch, kterého se jim ve školní lavici někdy nedostává,“ vysvětluje Magda Kalašová a dodává: „Bylo to pro ně důležité!“

Oživený prostor školní zahrady bude škola nadále využívat jako zázemí pro různé školní slavnosti s možností rozdělat si s dětmi oheň. Prostor je také vhodný pro venkovní výuku předmětů jako je přírodověda, či pracovní činnost. Amfiteátr a zahradu mohou zároveň po dohodě se školou využívat děti z místní mateřské školky, skauti a další dětské skupiny, nebo i maminky s dětmi.

Podle slov ředitelky školy bylo vytvoření amfiteátru do té míry inspirativní, že škola už má další nápady, jak zahradu a vůbec prostor pro děti dále zvelebovat. „Příští rok chceme opravit skleníky a vybudovat nějakou kůlnu na nářadí,“ říká a dodává: „Věříme také v další spolupráci s městem, které slíbilo podporu. Nápadů je dost a dost!“

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)