Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Broumovská Veba předvedla veřejnosti nové technologie a jako největší zaměstnavatel v regionu ujistila o své stabilitě

Broumovská Veba předvedla veřejnosti nové technologie a jako největší zaměstnavatel v regionu ujistila o své stabilitě

Jindřich Horkel

Pátek, 3. května 2013

Broumovská Veba předvedla veřejnosti nové technologie a jako největší zaměstnavatel v regionu ujistila o své stabilitě

Akciová společnost Veba otevřela v úterý 1. května své provozy v Broumově a v Polici nad Metují na jeden den pro veřejnost. Návštěvníci zhlédli nejmodernější tkalcovské stavy, další nové tkalcovské kapacity, připravované technologie v úpravně a ředitel Josef Novák vysvětlil plány a záměry rozvoje podniku do budoucnosti. Mezi jiným i záměr Veby začít s úplně novou a netradiční technologií nanášení vzoru tiskem.

Podle informace z ředitelství Veby prošlo výrobními prostorami Veby v Polici nad Metují téměř 1 000 a v Broumově ještě víc, až 1 100 lidí.

Na nádvoří továrny v Broumově - Olivětíně se návštěvníci od ředitele Veby, a.s. Josefa Nováka dověděli, že se Veba za 22 let od zahájení privatizace stala výkladní skříní textilního průmyslu České republiky a ani z hlediska celoevropské konkurence neexistuje mimo Olivětín místo, kde by byla taková koncentrace tkalcovských žakárských kapacit a kde by byla tak unikátní univerzální úpravna, jako tady. (Žakárové vzorování textilií je speciální tkalcovská technika.)

"Myslím si, že není žádná textilka v České republice ani ve větším evropském okolí, která by zažívala takový rozvoj a takový rozmach," řekl ředitel a pokračoval: "Z hlediska historické důležitosti byla Veba dosud známá jako fabrika, kde se vzory vytvářejí tkaním, kde vzor vzniká při tkaní a je nedílnou integrální součástí tkaniny. Velmi brzo to již nebude pravda nebo jenom toto nebude pravda. Veba se v současných dnech stává firmou, která bude i tisknout. Přesto, že nemáme tiskařskou tradici, vyhodnotili jsme, že tisk výrazně obohatí naše nabídkové kolekce, náš sortiment. A není to tisk ledajaký. Je to nejprogresivnější digitální tisk a dnes budeme moci společně vidět nové zařízení v chodu. Je toho mnoho, co by se o Vebě dalo říct. Zde v Broumově - Olivětíně je základní a největší výrobní kapacita Veby, ve které pracuje přes 600 lidí. Jestli má Veba celkem mezi jedenácti až dvanácti sty lidí, tak více než polovina vebáků pracuje tady, v tomto objektu. A s investicemi a rozvojem počet lidí, kteří tady pracují, postupně narůstá. To je také okolnost, která není v textilu dnes častá."

V krátkém rozhovoru po skončení projevu ředitel Josef Novák ještě upozornil: "Tohle je jenom kus Veby. Já jsem přijel z Police nad Metují, kde máme další velký závod, tam jsme dnes začínali o hodinu dřív, aby se to dalo zvládnout. Tohle je samozřejmě ta největší část, ale ne jediná." Dále uvedl, že Veba jako dodavatel stojí na více nohou. "Mimo jiné vyvážíme do západní, černé, subsaharské Afriky. Oblékáme západní Afriku. Někde na trase prohlídky uvidíte materiály, které pro Afriku vyrábíme, možná zahlédnete i nějaký model."

Zeptal jsem se na dojmy také několika návštěvníků:

Dělal jsem tu celý život, ale to byly úplně jiné stroje, to se nedá porovnat. Je to všechno moderní.

Je vidět, že se opravdu starají a snaží se. A to je dobře.

A jak tu mají všude čisto, pořádek. A není to jenom pro tu ukázku, to ženská pozná.

Jak mluvil ředitel Novák, to bylo znát, že nesedí jenom v kanceláři, ale tu fabriku prochází. A má ji rád.

Každý den kolem chodím. Neuměl jsem si představit to moderní vybavení, ty stroje, a všechno to má návaznost. A je vidět, že pořád modernizují. Říkali na provozech, co všude mají přichystané, stroje ještě přikryté plachtami.

Jsme rádi, že tu na Broumovsku ta Veba je. Aspoň mají lidi práci.

Starostka Police nad Metují Ida Jenková na dni otevřených dveří společnosti Veba dodala: "Úžasné dílo. Je velmi příjemné, že se v regionu textilu daří a rozvíjí se."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)