Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Ekofarma Bošina z Vernéřovic je čtvrtou nejlepší Farmou roku
banner

Ekofarma Bošina z Vernéřovic je čtvrtou nejlepší Farmou roku

René Herzán

Pondělí, 7. prosince 2015

Ekofarma Bošina z Vernéřovic je čtvrtou nejlepší Farmou roku

Možnost být svědkem sváteční a pozitivními emocemi nabité atmosféry, která provází vyhlášení výsledků soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku, si každoročně nenechá ujít více jak pětistovka návštěvníků. Nejinak tomu bylo letos. Plně obsazené pražské Divadlo ABC ve středu odměnilo potleskem pětici oceněných. Obdivuhodné 4. místo obsadila Ekofarma Bošina z Vernéřovic.

Když si před patnácti lety čerstvý zemědělský inženýr Jan Bošina původem z Chomutova půjčil na nákup několika krav a zchátralého kravína v obci Vernéřovice na Broumovsku, málokdo na jeho úspěch sázel. Společně s manželkou Lucií se mu však podařilo vybudovat nejen stabilní rodinné zázemí pro jejich dvě dcery Viktorku a Antonii, ale i v širokém okolí dobře známou a hojně navštěvovanou ekofarmu, která obhospodařuje 350 hektarů v minulosti značně zanedbaných pozemků. Jejím stěžejním produktem je vyzrálé hovězí, vepřové a drůbeží maso, rodina plánuje i vlastní výrobu uzenin. Faremní jatka a bourárna jsou již několik let k dispozici i řadě dalších sedláků.

V pořadí 14. ročník prestižní soutěže, která si za dobu svého trvání získala skutečně velkou oblibu, probíhal v roce, který OSN věnovala zemědělské půdě a jejímu významu. V Praze při vyhlášení nechyběla řada významných hostů, mezi nimi i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, který nad akcí převzal záštitu.

"Pro naše členy, hospodáře na rodinných farmách, není péče a starost o zemědělskou půdu prázdným pojmem, k jehož naplnění a uskutečnění je potřeba maximální státní dozor a přesné nastavení pravidel. Přístup sedláků ke všem jejich aktivitám na venkově, k jejich činnostem v krajině či sociální oblasti není zdaleka motivován dotačními podmínkami, požadavky státní správy a legislativy, ale především vlastními životními hodnotami a principy. Velmi mě těší, že přesně tak vnímají své působení v rámci venkova i všechny letos oceněné farmy," řekl u příležitosti vyhlášení výsledků soutěže předseda ASZ ČR Josef Stehlík.

Vítězem soutěže Farma roku 2015 se stal Kunclův mlýn v Brzině na Sedlčansku, stříbrnou příčku obsadil statek Nový Dvůr z Kroměříže, bronz náleží farmě rodiny Děkanovských z Lhoty Bubenče na Podblanicku. Pětici oceněných uzavírá Dvůr Svržno, jeden ze čtyř původních dvorů historicky proslulého hostouňského hřebčína ležící v podhůří Českého lesa.

Zdroj www.asz.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)