Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Gymnázium Broumov spolupracuje s významnými firmami regionu
banner

Gymnázium Broumov spolupracuje s významnými firmami regionu

KAREL VÝRAVSKÝ, ředitel Gymnázia Broumov

Pondělí, 27. března 2017

Gymnázium Broumov spolupracuje s významnými firmami regionu

I když je gymnázium běžně chápáno jako všeobecně vzdělávací škola, která připravuje svoje žáky k vysokoškolskému studiu, považujeme spolupráci s výrobními podniky regionu Broumovska za důležitou součást přípravy našich žáků pro budoucí vstup na trh práce.

Škola spolupracuje především s firmami sdruženými v Podnikatelském klubu Broumovska, který již více než deset let sdružuje ekonomicky aktivní lidi a organizace působící v tomto regionu. Jeho posláním je podpora rozvoje podnikatelského prostředí na Broumovsku a naplnění vize o širší odpovědnosti firem. Protože si členové podnikatelského klubu uvědomují, že každá firma či podnikatel se účastní formování regionu, a to nejen svou vlastní podnikatelskou činností, ale také podporou místních nekomerčních aktivit, mají zájem o spolupráci se školou. Absolventi Gymnázia Broumov jsou nadějí pro region i pro firmy zde působící, neboť patrně jen oni se po absolvování vysoké školy budou možná chtít do tohoto odlehlého regionu někdy vrátit.

S některými firmami máme navázané dlouhodobé a trvalé kontakty (např. Hobra Školník s.r.o.), s jinými spolupracujeme příležitostně (např. Bronas s.r.o.). Nejdůležitějším firemním partnerem Gymnázia Broumov je největší podnik Broumovska a největší zaměstnavatel regionu - Veba Broumov. Škola má s touto firmou podepsanou dohodu o spolupráci. Na jejím základě pak byla vytvořena koncepce spolupráce Veby s gymnáziem, žáci školy se s podnikem seznamují při hromadných i individuálních návštěvách a mohou zde konat brigády a stáže. Podnik Veba ve svých personálních činnostech usiluje o dlouhodobou individuální práci s potenciálními zaměstnanci tak, aby byli pro práci ve firmě motivováni, dobře připraveni a mohli zde podávat kvalitní pracovní výkony.

Takto je možno přistupovat i k budoucím zaměstnancům, kteří vzejdou z řad studentů gymnázia. Firma získá kvalitní zaměstnance, Broumovsko dlouhodobé obyvatele a gymnázium renomé, že jeho absolventi mohou mít konkrétní uplatnění u perspektivního zaměstnavatele. Přitom není nutné, aby škola "produkovala" vyučence či maturanty v konkrétních oborech, jako jsou textilní technik nebo výrobce textilií, ale může v rámci svého všeobecného charakteru podporovat přírodovědně a technicky zaměřené studenty (zároveň dobře jazykově vybavené), kteří se s podporou podniku Veba mohou orientovat na takové vysokoškolské obory, jejichž absolventy Veba zejména potřebuje - ICT, textilní technologie, chemie.

V letošním roce jsme navázali spolupráci i s firmou mimo region Broumovska - Saar Gummi Czech s.r.o. z Červeného Kostelce. Zapojili jsme se do jejího projektu "T Generace - technici pro budoucnost", kterým firma Saar Gummi Czech zvyšuje motivací dětí a studentů k volbě technického vzdělání a profese. Za finanční podpory firmy začaly na naší škole pracovat dva technické kroužky - jeden pro žáky z nižšího gymnázia a jeden pro žáky z vyššího gymnázia.

Strategie školy v oblasti spolupráce s výrobními podniky regionu je jasná: propojit teorii s praxí, podpořit technicky a přírodovědně orientované žáky a přispět k trvale udržitelnému rozvoji Broumovska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)