Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Hotel Veba v Broumově znovu poroste
banner

Hotel Veba v Broumově znovu poroste

generální ředitel a.s. Veba Josef Novák

Úterý, 18. října 2011

Hotel Veba v Broumově znovu poroste

V letošním létě se staly předmětem zájmu broumovské veřejnosti - a s tím spojených spekulací - události kolem Hotelu Veba a záměry s jeho dalším rozvojem.

V této souvislosti není na škodu stručný historický exkurz. Hlavní budova – Villa Hotelu Veba je od počátku spjata s textilní historií města. Byla postavena v r. 1927 Hermanem Pollackem – vlastníkem textilní továrny ve Velké Vsi – jako svatební dar jeho dceři, nevěstě jiného textilního továrníka Nowotného. V 50. letech dům sloužil jako ubytovna pracovníků Veby, od r. 1958 internát učnic Veby, později i jako zubní ambulance.

Na začátku 90. let se objekt v souvislosti s rozpadem textilního učňovského školství vyprázdnil. A. s. VEBA v té době řešila problém, kde v Broumově ubytovávat na odpovídající úrovni své obchodní partnery – zákazníky, zástupce, dodavatele, montéry nových investic. Podobnou potřebu měly i další firmy na Broumovsku. Padlo tedy rozhodnutí objekt využít jako hotel.

V listopadu 1993 byla ukončena rekonstrukce vily na Hotel Veba a zahájen provoz. V červnu 2000 byl položen základní kámen nové budovy Dependance, která v rozšířené a zrekonstruované zahradě umožnila od r. 2001 výrazně zvýšit ubytovací kapacitu a počty hostů. Současně s tím byl zprovozněn tenisový kurt.

V r. 2007 byla přikoupena další část parku se zahradním domkem, provedena jeho rekonstrukce na dvouapartmánový Solitaire a současně vybudován Zahradní gril pro neformální společenská posezení. Postupně tak vzniklo strukturované hotelové a restaurační zařízení se zajímavými interiéry i exteriéry, které dobře slouží veřejnosti Broumovska, jeho návštěvníkům a turistům, i partnerům a zaměstnancům a. s. VEBA.

Za osmnáct let existence a postupného rozšiřování kapacit Hotelu Veba však postupně rostou jak nároky návštěvníků a hostů na vyšší standard služeb, tak potřeby a. s. VEBA i dalších subjektů na doplnění chybějících funkcí hotelu. Jedná se zejména o školící středisko, které a. s. VEBA potřebuje pro trvalou kvalifikační přípravu a odborné vzdělávání svých pracovníků. Takové středisko chceme vybudovat v období 2012-2013 v areálu Hotelu Veba a nabídnout je k využití dalším firmám a podnikatelům na Broumovsku a Policku. Hotel Veba pak bude středisko využívat k organizaci firemních kongresů a aktivů s odpovídajícím prostorovým a technickým zázemím pro 50-60 osob. Souběžně nabídne nová budova Congress & Wellness doposud chybějící fitness sál, vířivku, golfový indoor trenažér a další relaxační možnosti pro hosty Hotelu Veba i veřejnost a také dodatečnou ubytovací kapacitu několika pokojů. Pro takový rozvoj Hotelu Veba je nezbytnou podmínkou získání dalšího prostoru. A. s. Veba proto jedná s městem Broumov o odkupu pozemku bývalých zahrádek, který k hotelovému areálu přiléhá. Tento prostor umožní nejen realizaci projektu střediska Congress & Wellness, ale i rozšíření hotelového parku a jeho organické propojení s volnočasovou zónou Alejka. Nákup nového pozemku navíc umožňuje alespoň v základních obrysech plánovat a promítnout do územního rozhodnutí další, vzdálenější etapu rozvoje Hotelu Veba, která bude za příznivých okolností orientována na posílení sportovního vyžití, parkovacích ploch a dalšího zázemí.

V létě letošního roku a. s. VEBA reagovala na mimořádnou příležitost, kdy se dosavadní vlastník Hotelu Vila Barbara rozhodl objekt prodat, a na přelomu září a října jej odkoupila. Naším záměrem je využít toto „duší obdařené místo" pro rozšíření restauračních a hotelových služeb a po nezbytných úpravách budovy i zahrady je začlenit do komplexu Hotelu Veba jako jeho plnohodnotnou součást pod názvem Manor House. Znovuotevření pro veřejnost chceme zvládnout v adventním čase. Opravy a změny si však vyžádají delší dobu, po kterou bude mít provoz charakter určitého provizoria. Perspektivně vznikne zcela unikátní, atraktivní RESORT VEBA HOTEL, který přispěje ke zlepšování podmínek života a podnikání na Broumovsku, a který by se měl stát magnetem pro tuzemské i zahraniční turisty.

Projekt RESORT VEBA HOTEL je ambiciózní a jeho realizace si vyžádá značné úsilí, finanční prostředky i čas. Dosavadní osmnáctiletá historie rozvoje Hotelu Veba nás upevňuje v přesvědčení, že a. s. VEBA má sílu i vůli tento projekt uskutečnit.

Obrazová vizualizace projektu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)