Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Lesní společnost Broumov: Soumrak tradičního lesnictví na Broumovsku
banner

Lesní společnost Broumov: Soumrak tradičního lesnictví na Broumovsku

redakce

Pátek, 27. května 2011

Lesní společnost Broumov: Soumrak tradičního lesnictví na Broumovsku

Lesní společnost Broumov Holding, a.s. se distancovala od toho, jaký je současný stav prostředí v lesích na Broumovsku, tj. způsob těžby, stav lesních cest a podobně.

V prohlášení nadepsaném „Soumrak tradičního lesnictví na Broumovsku", které nám v těchto dnech poskytla, uvádí, že ji současný veřejností kritizovaný stav „velmi mrzí, ale není v její moci tento stav změnit". Protože před několika lety změněná legislativa způsobila, že na Bromovsku působí cizí firmy, které vyvážejí dřevo do Německa či Rakouska, a místní Lesní společnost Broumov Holding působí v Jeseníkách a dováží se na Broumovsko dřevo třeba i z Polska.

Lesní společnost Broumov Holding, a.s. (LSBH,a.s.) vznikla v roce 1992, kdy došlo k rozdělení stávajícího systému státního lesnictví na Lesy České republiky s.p. a na akciové společnosti (druhá vlna kupónové privatizace). Hlavním předmětem podnikání společnosti je komplexní lesní výroba, výkup dřeva a jeho realizace na trhu. LSBH a.s. byla řadu let smluvním partnerem pro LČR s.p. v plnění jejich zakázek na Broumovsku a v regionu Hronova, Úpice a Poříčí u Trutnova. LSBH a.s. tak vlastně pokračovala v hospodaření ve zdejších lesích.

Po roce 2003 byl však do lesnictví implementován zákon o veřejných zakázkách, „který nastartoval chaos ve státním lesnictví", uvádí v prohlášení LSBH,a.s. Podle ní byla vypisovaná „kontroverzní výběrová řízení napadána ze všech stran, výsledným kritériem úspěšnosti se stala cena bez ohledu na další aspekty, jako jsou kvalita prací, profesionalita, znalost místních poměrů, dostupná zaměstnanost v regionech".

LSBH a.s. přišla o zakázku ve výše uvedeném regionu v letech 2008 až 2010. Dohodla se však s vítězem na subdodávce a region neopustila. Zlom nastal na počátku roku 2011, kdy se LSBH a.s. rozhodla, že nového vítěze jednoročního tendru již nepodpoří a z regionu odešla. Zakázku našla až v Jeseníkách, rozhodla se pro ni a realizuje ji. „Je přesvědčena, že jen tak překoná současný stav, stabilizuje firmu a nepřipustí další snižování zaměstnanosti. O to více ji mrzí, že je kritizována veřejností za současný stav prostředí v lese, tj. za způsob těžeb, stav lesních cest apod.. LSBH a.s. chce tímto veřejnosti vzkázat, že to velmi mrzí i ji, ale není v její moci tento stav změnit.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)