Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Na Broumovsku se certifikovalo

Na Broumovsku se certifikovalo

Kateřina Agnolozzi

Středa, 10. listopadu 2021

Na Broumovsku se certifikovalo

V říjnu se sešla certifikační komise „Broumovsko – regionální produkt“. O tuto značku kvality a jedinečnosti si nově zažádalo celkem osm zájemců z celého regionu.  Došlo také k recertifikaci a rozšíření některých certifikátů.

Alchifer – umělecký kovář Ondřej Klír přinesl ukázat své výrobky z kovárny ze Šonova. Je schopný ve své dílně vyrobit hřebíky, sošky, květiny a další kovářské výrobky. Spolupracuje s památkáři v regionu, vyráběl i panty ke gotickým oknům kostela ve Vernéřovicích. Se svou ženou Alenkou vás rádi po domluvě v kovárně přivítají. Pořádají i kurzy pro veřejnost.

Frolen – je textilní, rodinná firma ze Stárkova, a to od roku 1992. Ze sortimentu nabízí tradiční froté osušky, utěrky, textilní kalendáře, ubrusy. Vyrábí maloobchodně i zakázkově z přírodních materiálů jako jsou bambus, bavlna, les a konopí. Firma podporuje regionální dodavatele.

Sýrárna Broumov se představila s řemeslným horským sýrem a čerstvými farmářskými sýry. Výrobna s obchůdkem se pro veřejnost otevře od leda roku 2022. Braunauer je tvrdý řemeslný horský sýr z kravského mléka typu gruyère nebo comté. Mléko společně s kulturami a lidským přístupem se ve výsledku podepisují na finální chuti a zážitku. Struktura sýra je pevná s množstvím drobných ok. Čerstvé sýry obsahují veškeré živiny, jsou vyrobeny z nepasterovaného mléka a budou nabízeny ochuceny různými kořeními i bez.

Taškaráda Sofie – Šilpertová Jiřinka v době covidové začala šít roušky, aby celkový model doplnila ušila k nim i tašku přes rameno ve stejném designu. Baví jí to na tolik, že již v létě se účastnila různých jarmarků, trhů a poutí. Možná se ptáte, proč zrovna tento název? Protože tašky šije ráda, má parťáka Sofii, kočku, která pobaví i rozesměje, pohladí pohledem i vytočí. Nejlepší je, když se stočí do klubíčka do čerstvě vyžehlených látek. Látky nakupuje u místních prodejců, jedním z nich i Textil Zítka z Police nad Metují.

Divoká kosmetika přišla s novinkou Otomarových kapek, což jsou kapky, které působí na lidský organismus komplexně a jejich účinky jsou mimořádně široké.

Když se řekne Merkur, určitě se vám vybaví dětství! Unikátní stavebnice, která variabilně spojuje prvky mechatroniky, robotiky a elektroniky s rozvojem manuální zručnosti a kreativního myšlení. Od roku 1920 se stavebnice vyrábí v Polici nad Metují – i tato stavebnice získala certifikát kvality Broumovsko – regionální produkt, a to není vše!

Letos jsme certifikovali dva nové zážitky:

Muzeum Merkur - stálá výstava stavebnice Merkur je přímo navázána na výrobu tradiční stavebnice. Expozice se vyvíjí a modernizuje. Nabízí interaktivní prvky a myslí na návštěvníky všech věkových kategorií. Návštěvník si může zkusit na místě práci se stavebnicí Merkur.  

Muzeum papírových modelů – Muzeum bylo založeno v roce 2012.  Vystavuje papírové modely. Expozice muzea je moderní, interaktivní a je vhodná i pro edukační a projektové dny. Obě muzea jsou otevřena celoročně.

Byla obnovena platnost certifikátů a některé byly rozšířeny, aktuální seznam najdete na www.broumovsko.cz/region/regionalni-produkt.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)