Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Nadace Via ocenila nejsilnější porevoluční příběhy české filantropie. Jednu z cen obdržel Jan Školník a firma Hobra-Školník
banner

Nadace Via ocenila nejsilnější porevoluční příběhy české filantropie. Jednu z cen obdržel Jan Školník a firma Hobra-Školník

René Herzán

Středa, 24. května 2017

Nadace Via ocenila nejsilnější porevoluční příběhy české filantropie. Jednu z cen obdržel Jan Školník a firma Hobra-Školník

Nadace Via ocenila nejsilnější filantropické příběhy Česka posledních dvaceti let. Ocenění je součástí dvacátého ročníku Ceny Via Bona, který byl výjimečný právě tím, že veřejnost vybírala v on-line hlasování nejinspirativnější filantropické příběhy z celé historie tohoto ocenění. Ocenění Filantropie v regionech – Cena České televize obdržel Jan Školník a firma Hobra-Školník, který řadou projektů a aktivit probouzí odlehlý region Broumovska.

Cenu pro Dobrou firmu pak získala ČSOB za dlouhodobou a promyšlenou podporu řady dobročinných projektů. V kategorii „individuální filantropie“ cenu obdržela Zdenka Wasserbauerová, která za posledních 18 let přesvědčila přes 10 000 mladých lidí, aby se registrovali mezi dárce kostní dřeně, čímž zachránila řadu lidských životů. V kategorii Cena pro mladé filantropy získal nejvíce hlasů Milan Dzuriak, který navzdory své bolestivé nemoci vyráží na pěší a cyklistické výpravy, aby získal peníze na plnění snů nemocných dětí.

Za posledních dvacet let Nadace Via ocenila 122 jednotlivců a firem. Z nich letos odborná komise vybrala dvacet nejsilnějších příběhů, a to ve čtyřech zmíněných kategoriích. Z těchto příběhů vybrala veřejnost v on-line hlasování ty, které ji nejvíce zaujaly.

"Příběhy Ceny Via Bona ukazují, kam se filantropie v Česku od revoluce posunula. Zatímco před dvaceti lety firmy i jednotlivci teprve zjišťovali, co pojem filantropie znamená a přináší, v současnosti jsme mnohem dál. Firmy i individuální filantropové pomáhají promyšleněji a dlouhodobě, do skvělých filantropických projektů se pouští také teenageři," řekl Jan Gregor, programový ředitel Nadace Via a dodal: "Letošní Cena Via Bona je tak symbolickou oslavou vývoje filantropie v Česku."

Cenu Via Bona každoročně zaštiťuje velvyslanectví Spojených států v České republice. Letošním generálním partnerem Ceny Via Bona je Nadační fond Avast, hlavním partnerem Česká spořitelna, hlavním mediálním partnerem pak Česká televize. Dlouhodobým partnerem podporujícím rozvoj filantropie v Česku je také Aktuálně.cz. Dalšími partnery Ceny Via Bona jsou Kooperativa pojišťovna a Nadace Vodafone Česká republika.

Cílem Jana Školníka a firmy Hobra-Školník je aktivně se podílet na životě kraje, kde nestojí žádné velké město, který ze tří stran obepíná hranice a kam je zdánlivě odevšad daleko. Jan Školník chce vracet hrdost Broumovsku. A daří se mu to. Jeho firma Hobra-Školník vyrábí filtrační média a zařízení pro vinaře, potravináře a farmaceutické firmy z celého světa. Velkou část energie ale dává do obnovy unikátního broumovského kláštera, který proměňuje se svým týmem v centrum vzdělanosti a kultury. A ne kultury ledajaké, na zdejší koncerty či výstavy se sjíždějí lidé z celé republiky.

S podporou své rodiny založil Agenturu pro rozvoj Broumovska, která usiluje o to, aby se tu lidem lépe žilo a vraceli se sem turisti. V areálu kláštera se hraje třeba původní divadlo o historii kraje z dílny předních českých tvůrců, po celé léto tu probíhá festival Za poklady Broumovska, který láká špičkové hudebníky a hudebnice, a do kláštera přicházejí lidé za kulturou, vzděláním i ztišením.

"Nejde jen o to rekonstruovat klášter, ale přivést sem život. Na svých cílech pracuji s vizí na roky dopředu. Chceme lidi nechat nahlížet do učebnice broumovského kláštera a pomoci jim, aby hledali to, čemu se říká moudrost," shrnuje Jan Školník.

Zdroj, foto a filantropickýc komiks www.cenaviabona.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)