Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Nejmodernější tkalcovnu textilní společnosti VEBA si přišlo prohlédnout téměř 1 300 lidí
banner

Nejmodernější tkalcovnu textilní společnosti VEBA si přišlo prohlédnout téměř 1 300 lidí

René Herzán

Pondělí, 6. října 2014

Nejmodernější tkalcovnu textilní společnosti VEBA si přišlo prohlédnout téměř 1 300 lidí

Celkem 50 nových vzduchových tkalcovských stavů s pracovní šíří 360 centimetrů od německé firmy Dornier, jež jsou vybaveny elektronickými žakárskými stroji Stäubli z Francie, tedy vůbec nejvyspělejší tkalcovskou techniku současnosti, bylo možné vidět v olivětínském areálu textilní společnosti VEBA v rámci Dne otevřených dveří. Tuto možnost v sobotu využilo téměř 1 300 návštěvníků.

Zachování exteriéru jako tradiční industriální architektury konce 19. století a v interiéru nejprogresivnější technologie textilní výroby 21. století, tak vypadá nově zrekonstruovaná budova tkalcovny v horní části továrního areálu Olivětín. Investicí v hodnotě 349 milionů korun reaguje Veba na rostoucí poptávku po jejích produktech na zahraničních trzích a také na nutnost zajistit si konkurenceschopnost moderní výrobou nejvyšší kvality.

"Strojní vybavení, které bylo součástí celkové modernizace tkalcovny, představuje absolutní světovou špičku v dosahované produktivitě a kvalitě výroby. Nová tkalcovna umožňuje jak expanzi naší společnosti na nové africké i neafrické trhy, tak i získání vyššího tržního podílu na stávajících trzích na úkor relevantní německé a rakouské konkurence," uvedl generální ředitel VEBA a.s. Josef Novák. Podle něho tato investice zvýšila výkon olivětínské tkalcovny, která jako ostatní výrobní provozy pracuje nepřetržitě, tedy 7 dní v týdnu, 24 hodin denně, o celých 50 procent.

Díky této investici VEBA překonala všechny dosavadní rekordy a vyrábí nyní historicky největší objemy tkanin od založení továrny v roce 1856. Za jediný měsíc dokáží jen olivětínské tkalcovny vyrobit přes jeden milion metrů především bavlněných brokátů (to je pro představu vzdálenost z Broumova do Paříže). Rozšíření výroby znamenalo také růst počtu pracovních míst, a to o 84 nových pracovníků na celkový počet 1 268 zaměstnanců, čímž VEBA podtrhuje postavení dominantního zaměstnavatele regionů Broumovska a Policka.

Celý investiční záměr vznikl v roce 2011, stavební práce byly zahájeny o rok později. V rámci rekonstrukce byly zlikvidovány staré člunkové stavy z 80. let minulého století. I když ve třetině přízemního objektu byla vybudována moderní přípravna, zbytek prostoru byl využíván jen sporadicky, například jako sklad režných tkanin. V říjnu 2013 byl komplexně zrekonstruovaný objekt, včetně nové klimatizace, elektrorozvodny a také turbokompresoru, zkolaudován.

"Trvalá modernizace firmy, růst výrobních kapacit, vývoj nových výrobků a rozšiřování obchodů na nové trhy je součástí strategie dlouhodobé prosperity firmy a udržitelnosti našeho podnikatelského úspěchu," dodal generální ředitel Josef Novák.

Během dne v areálu hrála hudební skupina Mamut, lidé měli možnost prohlédnout si i další tovární prostory či techniku firemních hasičů. Ti také rozdávali nafukovací balonky, které ocenily především děti. Většina návštěvníků také využila možnosti občerstvit se v podnikové jídelně gulášem, párkem či klobásou.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)