Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Strojírenská firma CEDIMA Meziměstí s.r.o. slaví 10 let od svého založení
banner

Strojírenská firma CEDIMA Meziměstí s.r.o. slaví 10 let od svého založení

René Herzán

Středa, 8. dubna 2015

Strojírenská firma CEDIMA Meziměstí s.r.o. slaví 10 let od svého založení

Strojírenský podnik CEDIMA Meziměstí slaví tento rok 10. výročí svého působení na Broumovsku. Při této příležitosti uspořádala společnost Den otevřených dveří, který se setkal s obrovským zájmem veřejnosti. Branou podniku prošlo téměř 600 lidí, kteří se seznámili s výrobou a prohlédli si výrobní prostory. V rámci oslav byla Cedima také hlavním pořadatelem a garantem letošního Plesu podnikatelů a živnostníků, který byl zcela vyprodaný.

"Naše společnost má co slavit a má se za čím ohlédnout. Nahradili jsme většinu zastaralých výrobních technologií. Zavedli jsme špičkové CNC obrábění, kvalitní povrchové úpravy, nové systémy řízení, které nám dnes umožnují vyrábět i kompletní složité stroje," uvedl jednatel Cedimy Ing. Jiří Kozák, MBA.

Téměř 80% výroby Cedimy Meziměstí představují stroje pro řezání a vrtání betonu pro mateřskou firmu v Německu. Ty se pak z Německa vyváží až do 70 zemí světa. Cedima je jedním z rozhodujících "hráčů" na poli výroby těchto strojů a diamantového nářadí.

"Přestože je Cedima místní, tak si řada lidí nedokáže představit, resp. vůbec neví, co zde vyrábíme. Vědí to jen zaměstnanci. V rámci oslav výročí jsme tedy 7. března uspořádali právě zmiňovaný Den otevřených dveří, kdy jsme pro návštěvníky připravili přehled většiny výrobků a ukázku výrobních možností společnosti. Několik průvodců provádělo návštěvníky po provozech. Zájem lidí naprosto předčil naše očekávání, velký zájem byl o způsoby použití vyráběných zařízení i o naprosté detaily výrobních procesů. Většina návštěvníků zpětně pozitivně hodnotila, jak společnost vypadá," pochvaloval si velký zájem Jiří Kozák.

Svoji budoucí perspektivu staví společnost na kvalitních, vzdělaných a motivovaných zaměstnancích, moderním technologickém vybavení, moderních a flexibilních procesech řízení, vysokém standardu uspokojování potřeb zákazníků, hledání nových příležitostí na trhu a společenské odpovědnosti především vůči regionu Broumovska.

"Z 50% výroby pro Německo jsme se dostali na 80%. Naším cílem je vrátit se na poloviční poměr výroby pro mateřskou společnost a druhou polovinu zaměřit na ostatní naše výrobky. Proto jsme založili vývojové středisko, máme šest vlastních konstruktérů, kteří vyvíjejí nové stroje dle požadavků našich zákazníků," komentoval vývoj společnosti Jiří Kozák.

Společnost CEDIMA Meziměstí s.r.o. navázala na dlouholetou tradici strojírenské výroby, která sahá až do roku 1958, kdy vznikl Strojtex n.p., závod Meziměstí za účelem rozšíření strojírenských kapacit při výrobě náhradních dílů pro stroje v textilním průmyslu. Základním výrobním programem byly v té době náhradní díly pro tkalcovské stavy.
Novodobá historie se datuje od počátku roku 2005, kdy noví majitelé akciové společnosti Strojtex rozhodli o ukončení výroby v závodu Meziměstí a přesunu veškerých kapacit do Dvora Králové nad Labem. Naštěstí závod již od roku 1993 úzce spolupracoval se společností Cedima GmbH se sídlem v německém Celle, která se zabývala vývojem a výrobou diamantového nářadí a nástrojů a ve strojírenských závodech spolumajitelů též výrobou strojů pro jejich použití ve stavebnictví. V té době se již v Meziměstí vyrábělo několik typů těchto strojů a díky úzké spolupráci technických oddělení obou společností byl prováděn i společný vývoj nových zařízení. Tato spolupráce napomohla k pozdějšímu spojení obou firem.

Cedima dlouhodobě podporuje v Meziměstí tělovýchovu, hasiče, divadelní soubor a na Broumovsku kromě Agentury pro rozvoj Broumovska i celou řadu sportovních a kulturních akcí. "Každá firma v regionu, která si chce zajistit udržitelný rozvoj, musí vytvářet podmínky pro obyvatele, kteří zde žijí. Jinak kvalitní zaměstnance neudržíte. Chceme, aby se tu lidé cítili dobře. Největším bohatstvím firmy jsou její zaměstnanci, a to právě souvisí s naším širokým pohledem na zodpovědnost a sociálním cítěním," dodal Jiří Kozák.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)