Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Učňovské středisko VEBA a.s. v roce 3
banner

Učňovské středisko VEBA a.s. v roce 3

Jiří Myšák, personální ředitel VEBA a.s.

Neděle, 27. listopadu 2016

Učňovské středisko VEBA a.s. v roce 3

Na jaře 2014 jsme informovali, že ve spolupráci se Střední průmyslovou školou v Hronově otevíráme od školního roku 2014/2015 tříletý učební obor bez maturity nazvaný "Výrobce textilií". Škola zajistí teoretickou výuku a firma se postará o praktickou část výuky. Ročník bude vychovávat ½ třídy, tedy maximálně 15 žáků. Nyní, po téměř třech letech, můžeme tento výukový projekt hodnotit.

Do prvního ročníku 2014/2015 se přihlásilo celkem 18 uchazečů, přijato bylo 15 studentů, nyní, již ve třetím, posledním ročníku, studuje 12 frekventantů a jejich praktická výuka již probíhá ve větší míře na provozech tkalcovny a zušlechťovny. V červnu 2017 studenty čekají závěrečné zkoušky a my věříme, že řada z nich poté nastoupí do VEBY jako kvalifikovaní operátoři na zmíněných pracovištích.

Do druhého ročníku 2015/2016 se přihlásilo a bylo přijato 11 studentů. Nyní, ve druhém ročníku, úspěšně studuje 9 žáků. V letošním školním roce se škole přihlásilo 6 uchazečů, vážný zájem o studium pak projevili jen 3, což je málo pro otevření ročníku. Momentálně nízký zájem o tento studijní obor není překvapením, v průběhu roku 2015 a na jaře 2016 naše firma, z důvodu krize na trhu s africkým brokátem, postupně snižovala stavy pracovníků, a tak se v očích rodičů i žáků devátých tříd nezdála dostatečně perspektivním a atraktivním zaměstnavatelem.

V současnosti můžeme říci, že se zaměstnavatelská situace ve VEBĚ stabilizovala, snižování počtu pracovníků bylo v létě tohoto roku nejenom zastaveno, ale ve 4. čtvrtletí roku jsme naopak přijali několik pracovníků do výrobních provozů. Rovněž byly zrušeny občasné výluky ve výrobě a část výrobních kapacit je opět využívána v nepřetržitém provozu. Další obchodní výhledy do roku 2017 nám signalizují postupné oživování našich obchodů, a tím i postupné zvyšování objemu výroby. To spolu ponese i potřeby přijímání nových pracovníků, především do výrobních profesí, nejenom letos, ale i v dalších letech. V příštím roce 2017 plánuje VEBA zvýšení hmotné výroby a tržeb minimálně o jednu třetinu oproti letošnímu roku a celkové posílení své tržní pozice. V dalších letech 2018 – 2019 bude vzestup výkonnosti firmy dále pokračovat.

V opětném oživení obchodu a výroby vidíme i příležitost pro rodiče a žáky zvážit možnost studia oboru "Výrobce textilií" na hronovské průmyslovce, s perspektivou následného zaměstnání ve VEBĚ v Broumově a v Polici nad Metují.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)