Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • VEBA je první textilkou, která vydá osvědčení o kvalifikaci

VEBA je první textilkou, která vydá osvědčení o kvalifikaci

René Herzán

Středa, 3. září 2014

VEBA je první textilkou, která vydá osvědčení o kvalifikaci

Textilní společnost Veba se v polovině července 2014 stala takzvanou autorizovanou osobou, což znamená, že může vydávat pracovníkům celostátně platná osvědčení o profesní kvalifikaci i bez toho, aby absolvovali školní docházku například na učilišti. Je tak první firmou s touto pravomocí mezi českými textilními prvovýrobci.

Stát zákonem z roku 2006 umožnil, aby bylo možné získat osvědčení o dosažené kvalifikaci i mimo vzdělávací zařízení. Aniž by musel někdo chodit několik let do školy, může u zkoušek prokázat, že má dostatečné znalosti a dovednosti, získané předešlou rekvalifikací či praxí, aby profesi mohl kvalifikovaně vykonávat. Takzvané autorizované osoby, mezi kterými je nově nyní i Veba, mohou tyto zkoušky provádět podle přesně dané metodiky. V případě Veby se jedná konkrétně o profese Úpravář textilií, Tkadlec a Textilní mistr.

Veba se jako dlouholetý aktivní člen Sektorové rady TOK podílela na všech přípravách, které se zavedením nového systému kvalifikací souvisely, a napomáhala aktivně státním a dalším institucím. "Toto naše několikaleté úsilí se nyní zúročilo a můžeme pomoci všem, kteří stojí o plnohodnotnou kvalifikaci, lepší práci a širší pracovní uplatnění," říká Jiří Myšák, personální ředitel společnosti Veba.

V současné době se Veba dále podílí na vypracování kvalifikačních a hodnotících standardů pro pracovní kvalifikace Textilní technik jakosti, Textilní technik technolog, Textilní technik desinatér, Textilní technik mistr, Textilní technik dispečer, Operátor textilní výroby, Dělník v textilní výrobě, Tiskař na digitálních tiskacích strojích nebo Přadlák.

Občané, kteří budou chtít získat některou dílčí kvalifikaci, budou přezkoušeni podle požadavků jejího hodnoticího standardu a pokud uspějí, získají celostátně platné osvědčení o této dílčí kvalifikaci. Seznam všech dostupných kvalifikací, které je možné mimo vzdělávací zařízení získat, najdete na internetu na adrese http://www.narodnikvalifikace.cz/.

Základním smyslem Národní soustavy kvalifikací a příslušného zákona, který vydávání osvědčení umožňuje, je, že občanům mohou být uznávány jejich skutečné znalosti, dovednosti a kompetence, bez ohledu na to, zda je získali ve škole, v kurzu, v praxi nebo samostudiem. Díky takto získané kvalifikaci se posílí jejich pozice na trhu práce – najdou snáze zaměstnání nebo mohou zastávat pozice, které vyžadují danou kvalifikaci.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)