Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Výroba kanafasu a tkaných koberců v Polici nad Metují se značkou BROUMOVSKO regionální produkt®
banner

Výroba kanafasu a tkaných koberců v Polici nad Metují se značkou BROUMOVSKO regionální produkt®

Jindřich Horkel

Neděle, 19. února 2012

Výroba kanafasu a tkaných koberců v Polici nad Metují se značkou BROUMOVSKO regionální produkt®

Firma Textil Zítka z Police nad Metují patří mezi ty, které v loňském roce získaly značku BROUMOVSKO regionální produkt® pro koberce a kanafasy, které vyrábí. Přínos regionální značky vidí zakladatel a majitel firmy Václav Zítka především v reklamě a ve zlepšení viditelnosti na trhu. V rozhovoru pro Naše.Broumovsko.cz nám řekl, co je to kanafas a žakárové tkaniny, o tom, jak se ke svému podnikání dostal, také o zápolení s konkurencí a kde je možno jeho produkty koupit.

Svoji firmu založil ve druhé polovině 90. let. Avšak hned po revoluci utkal na starém tkalcovském stavu, který měl na chalupě, první koberec, tzv. „hadráček". Dělali je kdysi jeho předkové v Bělým u Police nad Metují, asi 5,5 km z Police směrem na Machov. Ze zbytků osnov a natrhaných pásků ze starého obnošeného šatstva si tkali koberce pro svoji potřebu. Jejich pozůstatky je možno ještě dnes vidět ve starých chalupách. A na tuto tradici Václav Zítka navázal. Ještě připomněl, že jeho rod je v tomto kraji prokazatelně od roku 1680, kdy farnosti dostaly za povinnost vést matriční knihy. V zimě, se podle jeho slov v chalupách v Bělým tkalo a v létě tkalci pracovali jako kameníci. Stavěli cesty ve Slavenských horách, jak se říká na Machovsku. Protože má textilní vzdělání, v oboru pracoval celá léta a získal praktické i odborné znalosti, odvážil se postavit na vlastní nohy. Založil firmu a vedle koberců začal vyrábět i bytový textil – kanafas. Jak sám říká: „Ty kanafasy, to je můj koníček." A stal se koníčkem i jeho dceři.

Kanafas je bavlněná látka, tkaná plátnovou vazbou do pruhů a kostek. Vzor není natištěný, jak jsme zvyklí u levných potisků, ale vytkaný. Proto je látka oboustranně použitelná zejména v interiérech chalup, ale i moderních bytů. Kanafasy mají širokou škálu užití na ubrusy, ubrousky a vůbec ke stolování, na záclonky, závěsy, ke zkrášlení poliček, na ložní povlečení. Také se z něho šijí zástěry a zejména dříve také oděvy.

Kanafasy vhodně doplňují žakárové tkaniny s vytkanými folklorními vzory, které jsou na rubu v negativním provedení. Při používání můžeme pouze otočením na rub výrazně změnit vzhled interiéru nebo ho vhodně doplnit či oživit. Pro svoji kvalitu patří kanafas k dražším látkám. Václav Zítka si pochvaloval, že nemá téměř žádné reklamace, protože je to tkanina kvalitní a výrobě, technologii a dodržování jednotlivých operací, barvení i následným úpravám věnuje veškerou péči. Také si trochu posteskl: „Je škoda, že to hlavně ženy nevědí. Protože, když nakupují látku, zaměří se spíš na cenu. Koupí levně, ale nevydrží to. Když si dáte do chalupy tuto vytkanou látku, vydrží jak na světle, tak i při praní. A je to vhodný doplněk chalupy i moderní domácnosti."

Vzpomínal na možnosti odbytu hned po revoluci, kdy ještě existovalo Ústředí lidové umělecké výroby se sítí obchodů lidových řemesel v celém tehdejším Československu. A zřejmě není sám, komu je líto, že se tato síť rozpadla. Hledal a nacházel nové kontakty a odbyt pro své výrobky.

Na otázku, kde je možno jeho výrobky koupit dnes, nám řekl, že v kamenných obchodech prodává málo. Jen v Praze, Brně, v Jičíně, ve Vrchlabí v Podkrkonoší a v menším výběru v Polici nad Metují. Téměř výhradně prodává přes svůj internetový obchod www.textil.com.cz . A k tomu dodává: „Pokud od nás budete chtít cokoli koupit, najděte si naše webové stránky, kde máme i fotogalerii výrobků a metráží, a určitě budete spokojeni."

Dále Václav Zítka řekl: „Museli jsme se vypořádat s asijskou konkurencí. Ručně tkané koberce před 20 lety na trhu skoro nebyly. Museli jsme se vyrovnat s narůstajícím dovozem laciného zboží, abychom těm levným věcem konkurovali. To není jednoduchá věc, dosáhnout toho, že lidi od nás naše výrobky objednávají a chtějí je."

Firma Textil Zítka v Polici nad Metují je rodinná firma. Těžko odhadnout, kolik desítek či snad stovek vzorů zahrnuje jejich katalog kanafasů a žakárových tkanin s různými vzorky, v rozmanitých barvách od klasické červené a modré, až po módní trendové barevnosti.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)