Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • 150 dobrovolníků bude zadarmo pracovat ve prospěch obyvatel Broumovska v rámci akce SummerJob

150 dobrovolníků bude zadarmo pracovat ve prospěch obyvatel Broumovska v rámci akce SummerJob

René Herzán

Sobota, 27. června 2015

150 dobrovolníků bude zadarmo pracovat ve prospěch obyvatel Broumovska v rámci akce SummerJob

Již potřetí se na Broumovsku uskuteční letní dobrovolnická brigáda SummerJob. I letos do Martínkovic a dalších čtyř obcí přijedou mladí lidé, kteří zde budou trávit týden svých letních prázdnin či dovolených. Jejich program je jednoduchý – přes den dobrovolná práce ve prospěch místních obyvatel, večer zábava a kultura. Letos se na Broumovsko chystá rekordní počet účastníků – celkem téměř 150 mladých lidí, kteří zde budou pracovat v termínu od 1. do 8. července.

V minulých letech dobrovolníci dělali široké spektrum prací jak na obecním majetku, tak i v domácnostech a v tomto trendu budou pokračovat i letos. "Jsme připraveni pomoci takřka všem, kteří si o naši práci zažádají. Nabízíme pomoc s prací na zahradě, na stavbě, při natírání plotů, nebo vyklizení půd, sklepů či stodol. Nemáme problém se postarat i o technicky náročnější práce," představila rozsah pomoci vedoucí organizačního týmu Kristýna Špaňhelová.

"Přihlásit se o pomoc ze strany dobrovolníků je stále možné – a to přes naše webové stránky www.summerjob.naplno.net/ . Bližší informace mohou poskytnout i starostové Martínkovic, Otovic, Božanova, Šonova a Křinic," řekla Špaňhelová.

Právě v úzké spolupráci s místními úřady organizátoři projektu SummerJob připravují. "S dobrovolníky z tohoto projektu jsme udělali v uplynulých dvou letech velmi dobrou zkušenost, a proto se na letošní SummerJob opět velice těším," sdělil starosta Otovic Petr Novák. Dodal také, že kromě pracovní pomoci obyvatelé obce kladně hodnotí i otevřenost dobrovolníků a celkovou organizaci akce. Zájem o akci roste nejen ze strany obyvatel Broumovska, ale i ze strany dobrovolníků. "Mile nás překvapilo, že obliba těchto takzvaných "workcampů" mezi mladými rok od roku roste. Letošní kapacitu účastníků jsme zaplnili za prvních 18 hodin od začátku přihlašování," upřesnila Kristýna Špaňhelová.

Mladí dobrovolníci i obyvatelé Broumovska se mohou rovněž těšit i na zajímavý kulturní program. "Letos jsme na SummerJob pozvali například alternativní divadlo, v němž hrají lidé bez domova, s názvem Čtvrtý svět (čtvrtek 2. 7., divadlo Broumov), nebo novinářku Veronikou Sedláčkovou, která si připravila přednášku s diskuzí (sobota 4. 7., Křinice). Nebude chybět ani tradiční fotbalový turnaj, akční odpoledne pro děti a mládež (neděle 5. 7., Martínkovice), nebo večerní tancovačka (pátek 3. 7., Martínkovice). Asi největším vrcholem bude nedělní koncert známé české skupiny Mňága a Žďorp v Otovicích na hřišti," prozradil Pavel Seidl, který má na starosti kulturní program.

"Jednotlivé programy jsou určené jak pro dobrovolníky, tak i pro místní obyvatele, které chci tímto srdečně pozvat," řekl Pavel Seidl. Zdůraznil také, že vstup na všechny programy je zdarma s možností dobrovolného vstupného.

SummerJob se na Broumovsku letos uskuteční již potřetí. Celkově se jedná o šestý ročník projektu, jehož první tři ročníky proběhly na Manětínsku v Plzeňském kraji. Organizátoři při přípravách vždy úzce spolupracují se starosty jednotlivých obcí. Akci pořádají mladí z Hnutí fokoláre a jejich přátelé, dobrovolnická brigáda pak je otevřená pro mladé lidi od 18 let, kteří mají chuť se společně podílet na tomto díle. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr, který je primárně připravován pro účastníky SummerJobu, Aktivitu mladých zaštítil a podpořil také královéhradecký hejtman Lubomír Franc a královéhradecký biskup Jan Vokál, který bude přítomen při zahájení akce 1. července v Martínkovicích.

Podrobně o programu na FB SummerJob

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)