Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Agentura pro rozvoj Broumovska pomáhá lidem z regionu získat práci
banner

Agentura pro rozvoj Broumovska pomáhá lidem z regionu získat práci

René Herzán

Pondělí, 10. prosince 2012

Agentura pro rozvoj Broumovska pomáhá lidem z regionu získat práci

Po několika měsících plných aktivit se blíží ke konci první fáze projektu Podpora zaměstnatelnosti osob se základním vzděláním na Broumovsku. Cílem projektu, který organizuje Agentura pro rozvoj Broumovska (APRB), je dlouhodobý profesní rozvoj účastníků, obnovení a udržení jejich základních pracovních návyků, zvýšení jejich motivace, znalostí a dovedností a následné zaměstnání.

Projekt se zaměřuje na skupinu obyvatel se základním vzděláním a vyučením v oborech, pro které není v regionu uplatnění. "Všechny kroky směřují k podpoře pracovního uplatnění účastníků," řekla za APRB její předsedkyně Marcela Školníková a dodala: "Zúročujeme zde naše dlouholeté zkušenosti se zaměstnáváním lidí evidovaných na Úřadu práce, kteří nám pomáhají pečovat o prostory broumovského kláštera a klášterní zahrady." Výhodou při realizaci projektu je rovněž fakt, že Agentura pro rozvoj Broumovska se už od roku 2004 aktivně podílí na rozvoji regionu, a to především v oblastech kultury, cestovního ruchu, sportu a v sociální oblasti. Region Broumovska a jeho situaci tedy dobře zná.

Projektu podpory zaměstnatelnosti, který je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu České republiky, se ve dvou fázích účastní celkem 60 osob. Nyní se chýlí ke konci první fáze, která byla zahájena v dubnu letošního roku s termínem ukončení v únoru 2013. Dosavadní vývoj projektu popsal vedoucí pracovních skupin Milan Hlaváček.

"Důležitým úvodním krokem bylo samo vytipování uchazečů, kteří by o projekt měli zájem, a mohl by být pro ně prospěšný. Na tomto kroku jsme spolupracovali s kontaktním pracovištěm Úřadu práce v Broumově. Ve dnech 19. a 20. března 2012 se pak v sále Kreslírny broumovského kláštera uskutečnila úvodní prezentace projektu, a to za účasti 52 osob, z nichž 28 podepsalo Dohodu o účasti v projektu.

Ti poté mohli lépe rozpoznat svůj pracovní profil prostřednictvím tzv. pracovní diagnostiky Comdi modul B pro dělnická povolání. Jedná se o počítačový program zaměřený na poradenství v oblasti profesní diagnostiky, který metodou sebepoznání účastníků, tj. zjištění jejich vědomostí, schopností, dovedností a profesních předpokladů a na základě interpretace odborným poradcem, slouží k nasměrování a motivování jedince k volbě vhodného pracovního uplatnění.

Na konci dubna se konal třídenní motivační kurz, jehož cílem bylo podpořit sebevědomí a motivaci účastníků a tím nastartovat jejich osobnostní a profesní růst, který jim umožní návrat na trh práce.

V květnu si účastníci projektu doplnili své znalosti procesu nástupu do zaměstnání. Ve vzdělávacím programu byla řeč například o tvorbě životopisu, schopnosti orientovat se v nabídce volných pracovních míst, firemní etice, bezpečnosti práce i o pracovně - právních vztazích.

V průběhu měsíce května a června následovaly odborné rekvalifikace těch účastníků projektu, kteří projevili zájem zvýšit si svoji kvalifikaci a tím i své šance na budoucí úspěšné uplatnění na trhu práce. Po pečlivém zvážení představ a možností zájemců, nabídky dostupných rekvalifikací a jejich porovnání s aktuální situací na místním trhu práce jsme zahájili čtyři druhy rekvalifikací, pro 11 účastníků a s potěšením můžeme konstatovat, že všichni kurzy úspěšně dokončili. Jednalo se o následující rekvalifikace: dřevorubec a obsluha křovinořezu, údržba zeleně a veřejných ploch, profesní kvalifikace malíř a profesní kvalifikace zedník.

V současnosti navazujeme na tuto mimořádně úspěšnou aktivitu další rekvalifikací, tentokrát se jedná o rozšíření řidičského oprávnění o skupinu T – traktor, jejíž dokončení povede nejen k dalšímu zvýšení již získané kvalifikace, ale zároveň k získání konkrétního pracovního místa pro jednoho z účastníků projektu.

Červen byl ve znamení zaměstnání vybraných účastníků první fáze projektu. Deset účastníků se stalo zaměstnanci a byly s nimi sepsány smlouvy na dobu určitou do prosince letošního a února roku příštího. Pracovní náplní těchto pracovníků jsou hlavně práce v oblasti údržby a úpravy zeleně, zahradnické, stavební, natěračské, tesařské práce, úklidy a další potřebné úkony týkající se údržby rozsáhlého areálu broumovského kláštera a klášterní zahrady. V menším měřítku potom probíhají práce podobného zaměření i v dalších lokalitách regionu, a to v rámci převážně kulturních akcí, které APRB pořádá nebo se na nich organizačně podílí. Oslovili jsme rovněž partnery Agentury, Dobrovolný svazek obcí Broumovska a Správu CHKO Broumovsko, s nabídkou využití našich pracovníků a techniky a dle našich možností se snažíme vyhovět jejich požadavkům.

Zaměstnanci, kteří se zúčastnili rekvalifikací, mají nyní možnost uplatnit své nově získané znalosti v praxi a stále sbírají nové pracovní zkušenosti, čímž zvyšují své šance pro budoucí uplatnění na trhu práce. Dosud odvedli mnoho práce nejen v areálu kláštera a jeho zahrady, ale i v okolních obcích (například v obcích Otovice, Meziměstí, Šonov, Rožmitál, Zdoňov, Ruprechtice, Vižňov, Martínkovice a Božanov) a dalších organizacích, kde je o naše zaměstnance díky kvalitně odváděné práci stále zájem. V areálu kláštera se podíleli například na komplexní rekonstrukci kotelny, šatny umělců, šatny průvodců, opravě hradebních zdí, opravě dveří, úklidu sklepů, natírání bran objektu apod.

Účastníkům, pro které nebylo Agenturou nabízené zaměstnání vhodné, je i nadále k dispozici individuální kariérové a psychologické poradenství. Na základě zájmu ze strany účastníků plánujeme i školení finanční gramotnosti. Věříme, že tyto doprovodné aktivity pomohou účastníkům k  získání a udržení zaměstnání. Několika účastníkům se podařilo již v průběhu projektu najít práci a jejich účast v projektu byla proto ukončena.

U dvou účastníků se zdravotním omezením jsme se pak na základě dobrých zkušeností rozhodli doporučit využití nabídky služeb podporovaného zaměstnávání, díky němuž se k dnešnímu dni u jedné osoby podařilo nalézt pracovní uplatnění. K ukončení první fáze projektu zbývá nyní již jen několik měsíců a realizační tým se kromě práce se současnými účastníky začíná připravovat na fázi druhou. V ní se pokusíme – i díky nově nabytým zkušenostem – pomoci novým zájemcům s nalezením vhodné cesty vedoucí k trvalému a udržitelnému zaměstnání jako jednomu z pilířů spokojené společnosti a tím i lepšího Broumovska."

"Agentura pro rozvoj Broumovska mi nabídkou účasti v projektu pomohla k rozšíření mých znalostí a dovedností a tím i zvýšení šance pro uplatnění na trhu práce. Umožnila mi rekvalifikace v oblastech, které pak přímo vedly k získání příslibu zaměstnání po ukončení mého pracovního poměru v Agentuře. Kromě praktických dovedností si odnesu i cenné zkušenosti týkající se vedení kolektivu, které vyplynuly z mé pozice vedoucího skupiny údržby. Zlepšila se má schopnost komunikace, mé organizační dovednosti a smysl pro zodpovědnost za kvalitu odvedené práce. Jednoznačně jsem rád, že jsem se projektu zúčastnil, a při této příležitosti bych chtěl poděkovat Agentuře za danou příležitost a to nejen za sebe, ale i za své spolupracovníky," řekl Jiří Boček, momentálně zaměstnaný APRB v rámci projektu Podpora zaměstnatelnosti na Broumovsku.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)