Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Byla slavnostně otevřena silnice v Teplicích nad Metují. Opravy krajských silnic na Broumovsku tím nekončí, ubezpečil hejtman

Byla slavnostně otevřena silnice v Teplicích nad Metují. Opravy krajských silnic na Broumovsku tím nekončí, ubezpečil hejtman

René Herzán

Neděle, 1. listopadu 2015

Byla slavnostně otevřena silnice v Teplicích nad Metují. Opravy krajských silnic na Broumovsku tím nekončí, ubezpečil hejtman

Po půlroční rekonstrukci byl v pátek slavnostně otevřen úsek silnice III/3023 v Teplicích nad Metují. Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc ve své řeči ujistil občany, že s rekonstrukcemi krajských silnic na Broumovsku se rozhodně bude v příštím roce a v dalších pokračovat.

"Chtěl bych ujistit občany na Broumovsku, že aktivity s opravami krajských silnic nekončí. V příštím roce na 99% navážeme na rekonstruovanou vozovku přes Pasa a bude se pokračovat od jetřichovské křižovatky až do Broumova. Připravujeme zároveň projekty z česko-polské spolupráce, která tak přinese velmi mnoho kilometrů opravených silnic, aby tento výběžek měl takovou infrastrukturu, jakou si zaslouží," uvedl Lubomír Franc.

Komplikovaná oprava téměř kilometrového úseku sestávala i z demolic dvou mostů, přeložky plynovodu nebo úprav železničního přejezdu a vyšla na 55 milionů korun. Většinu prostředků poskytne Evropská unie. Stavět se začalo v půlce dubna a práce byly hotovy v říjnu. Během této doby byla realizována celá řada dílčích stavebních akcí. Vzhledem k důležitosti této silnice pro okolí Teplic nad Metují bylo nejprve nutné upravit objízdné trasy pro jednotky Integrovaného záchranného systému včetně patřičného dopravního značení a až následně mohla začít samotná rekonstrukce.

"Je vždy velmi pozitivní, když se otevírá dílo, na které se dlouho čekalo. A právě zde na tomto mi opravdu velmi záleželo. Každý musí uznat, že v tomto regionu jsme v opravách silnic pokročili. Cestou sem jsem si uvědomil, že za poslední dva roky se opravovala silnice v Bukovici, v Lachově a úsek mezi nimi, samozřejmě se musí zmínit úsek přes Pasa. A asi neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že připravujeme projektovou dokumentaci i v úseku z Teplic nad Metují směrem na Adršpach. Tento směr je pro Královéhradecký kraj důležitý, Adršpach i Teplice nad Metují jsou turisty velmi navštěvovány, a tak jsme se konečně dostali do doby, kdy můžeme napravit to, co se desetiletí zanedbávalo, tedy zlepšit přístupovou cestu," dodal hejtman Franc.

"Tato rekonstrukce je tady v Teplicích nad Metují, co se týká financí, nejvýznamnější akce za posledních deset let. Jsou stavby, při kterých se kritizuje, že to dlouho trvá, že se nestaví, já musím poděkovat dodavateli stavby společnosti EUROVIA CZ za výbornou práci, díky ní ta kritika za strany veřejnosti vůbec nebyla," zdůraznil význam opravy tohoto úseku starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs.

Kvůli rozsáhlosti stavebních prací se náklady vyšplhaly na 55 milionů korun. Ty ale v maximální možné míře pokryje dotace poskytnutá ze 41. výzvy Regionálního operačního programu. Její přesná výše ale zatím ještě není známa. Dodavatelem stavby byla společnost EUROVIA CS.

"Stavební firma provedla injektáž základů železničního podjezdu, rozšířila železniční přejezd a také upravila zabezpečovací zařízení. Dva mosty určené k demolici byly nahrazeny jedním zcela novým. V místě vznikla také opěrná zeď a přístřešek autobusové zastávky. Upravilo se odvodnění, koryto Bohdašínského potoka i okolní vegetace," popsal některé součásti investice náměstek hejtmana a radní pro dopravu Karel Janeček.

Na přestřižení slavnostní pásky se v Teplicích nad Metují vedle Lubomíra France, Milana Brandejse a Karla Janečka ještě podílel ředitel SÚS Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs a zástupce dodavatelské firmy Michal Šumpík. Zázemí a občerstvení pro slavnostní zahájení zajistilo Centrum Walzel z Meziměstí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)