Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Bylo zahájeno restaurování Kalvárie sv. Františka ve Velké Vsi u Broumova
banner

Bylo zahájeno restaurování Kalvárie sv. Františka ve Velké Vsi u Broumova

René Herzán

Úterý, 1. října 2013

Bylo zahájeno restaurování Kalvárie sv. Františka ve Velké Vsi u Broumova

Další etapa projektu Oživlé křížky Broumovska byla v pátek zahájena ve Velké Vsi u Broumova. Restaurátoři demontovali silně poškozený kamenný kříž Kalvárie se sochou sv. Františka.

"Na základě doporučení Národního památkového úřadu, územního odborného pracoviště v Josefově občanské sdružení Omnium společně s Fakultou restaurování Univerzity Pardubice, ateliérem akademického sochaře Jiřího Novotného pod vedením restaurátorů Jakuba Ďoubala a Petra Rejmana, připravili ve Velké Vsi demontáž silně poškozené Kalvárie se sochou sv. Františka. Kalvárie byla následně převezena do ateliéru ke kompletnímu restaurování," uvedl, kdo všechno se na záchraně kříže podílí, Jakub Děd z občanského sdružení Omnium.

Kalvárie byla v současné již velmi silně poškozena jak povětrnostními vlivy, tak i mechanickými zásahy. Pokud nenastane nějaká komplikace, vrátí se sousoší na své místo nejpozději v říjnu 2014.

"Restaurování Kalvárie není jediným společným projektem Omnium o.s. a Fakulty restaurování. Aktuálně se připravuje restaurování plastické mapy Broumovska z počátku 20. století, která podrobně zachycuje podobu regionu," dodal Jakub Děd.

K projektu Oživlé křížky Broumovska, tj. projektu na záchranu drobných sakrálních staveb, byla občanským sdružením Omnium vyhlášena a Krajským úřadem Královéhradeckého kraje schválena veřejná sbírka. Bankovní účet veřejné sbírky u České spořitelny je 3255836399/0800.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)