Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Cenu Bartákův hrnec pro nejlepšího ekologického zemědělce roku 2010 získala ekovčelařka z Rokytníku u Hronova

Cenu Bartákův hrnec pro nejlepšího ekologického zemědělce roku 2010 získala ekovčelařka z Rokytníku u Hronova

Středa, 1. dubna 2020

Cenu Bartákův hrnec pro nejlepšího ekologického zemědělce roku 2010 získala ekovčelařka z Rokytníku u Hronova

Ekovčelařství Simony Adamcové v Rokytníku u Hronova, v Broumovském výběžku získalo putovní Bartákův hrnec pro nejlepšího ekologického zemědělce roku 2010.

Slavnostní předání Hrnce je podle tradice připraveno na poslední květnovou sobotu. Letos to bude 28. května od 10 hodin, přímo v ekovčelařství v Rokytníku. 

 

Prestižní cenu, jejímž smyslem je propagace ekozemědělství a biopotravin mezi nejširší veřejností, uděluje Nadační fond Bartákův hrnec, který bez přerušení navázal na shodnou činnost Nadace rytíře Františka Horského a později Nadačního fondu RFH, jenž Richardem J. Bartákem založen roku 1991. Ocenění, přezdívané podle tohoto iniciátora tradice a nestora českého ekologického zemědělství, se uděluje vždy na hospodářství vybraného ekozemědělce, jehož práci, úspěchy a vynikající výsledky v minulém roce ocenila odborná komise. Prestižní titul se pojí s finanční odměnou (20 000 Kč) v podobě symbolických „zlaťáků" (desetikorun čerstvé ražby), jimiž je putovní hrnec naplněn. 

„Letošním předáním Hrnce zdůrazňujeme zásluhy mladé ekovčelařky, která velice rychle pronikla do nového povolání – chovu včel, jemuž se naplno věnuje. Pečlivý přístup k chovu včel znamenal rychlé navýšení počtu včelstev v chráněné krajinné oblasti Broumovska a byl korunován vstupem do systému kontrolovaného ekologického zemědělství," oceňuje ekovčelařství Richard J. Barták. Rokytnický med zvítězil v soutěži Potravinář a potravina roku Královehradeckého kraje v roce 2008 a v roce 2010 a Rokytnický med lesní květový dostal druhé místo v soutěži Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2010 mezi 91 výrobky. „Ekovčelaři jsou mezi ekozemědělci novou skupinou, protože teprve před několika lety se jim podařilo získat certifikáty. Citlivá práce s včelami paní Adamcové přinesla výsledky také v kvalitě biomedu, který je šetrně zpracovaný a na jeho chuti je to znát. Rád si proto na něm osobně pochutnám s vědomím, že právě ekovčelařsví zanechává v krajině tu nejmělčí ekostopu," dodává Ing. Barták.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)