Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Čím dál víc cizinců začíná investovat na Broumovsku
banner

Čím dál víc cizinců začíná investovat na Broumovsku

René Herzán

Čtvrtek, 24. března 2011

Čím dál víc cizinců začíná investovat na Broumovsku

Čím dál víc cizinců si zvolilo Broumovsko jako ideální místo pro podnikání. Podnikatelé z Polska na sebe poslední dobou upozorňují otevřením kamenných obchodů s autosoučástkami, zeleninou či květinami.

Jedni z těch, kteří tu chtějí investovat jsou Maria Teresa a Sergiusz Najarovi. Mají v plánu zrekonstruovat starý statek a hodlají se tu natrvalo usadit.

200 let stará usedlost v Martínkovicích by se během několika let měla změnit na terapeutické centrum a místo s uměleckou tvorbou. Pan Najar k tomu říká: "Usedlost jsme koupili v roce 2008, obytná část byla rekonstruovaná už před 10 lety. V 50. a 60. letech to asi patřilo JZD. Každá část statku má jinou funkci, jinou historii," a ukazuje asi nejvzácnější místnost, kde se chovala prasata. " To jednou bude jídelna," dodává pan Najar.

Paní Maria Teresa Najar je psychoterapeutka a má své plány: "Nebude to hotel, ani penzion, ani rekreační středisko. Bude to dům pro lidi, kteří sem budou účelově jezdit na delší pobyty a řešit tu své problémy." K dispozici tu budou kola, keramická dílna, bazén, vířivka, sklep s vínem.

Manželé Najarovi se zapojili do života obce. Chodí na plesy, paní Maria je členkou spolku martínkovických Hraběnek. V hlavě má další projekt. Koncem roku by měla být hotová kniha o polsko - českém kulinářství z tohoto kraje.

Cizinci k nám přinášejí své tradice, finance i pracovní možnosti. Světová migrace obyvatelstva se týká i Broumovska. 

 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)