Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Den s arboristy v Naší zahradě
banner

Den s arboristy v Naší zahradě

Dáša Zbořilová

Pondělí, 11. června 2012

Den s arboristy v Naší zahradě

Páteční dopoledne bylo v Naší zahradě v Broumově živo a pilno. Město Broumov, Odbor životního prostředí MěÚ Broumov ve spolupráci s DDM Ulitou, Masarykovou základní školou a firmou Okrasné zahrady – arboristika s.r.o. z Velkého Poříčí společně připravily Den s arboristy v Naší zahradě a ukázku jejich práce pro děti prvního stupně.

Naši zahradu – areál spojených zahrad Ulity a školy - v roce 2007 pomáhali vymyslet a vysadit jejich starší kamarádi v rámci projektu Naše zahrada 2007. Projekt byl v roce 2006 podpořený nadací Via v rámci programu "Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žiji" a jeho realizace proběhla za aktivní účasti veřejnosti v roce 2007. Právě za zapojení veřejnosti do projektu Město Broumov obdrželo čestné uznání ministra životního prostředí. Vznikl nový veřejný prostor, ve kterém kromě dětského hřiště a plochy zatravněného hřiště můžete projít ekostezkou nebo se zúčastnit programu v novém amfiteátru. Každá třída také tehdy vysadila svůj strom v novém sadu okrasných třešní a další nové stromy a záhony.

Po pěti letech však děti odrostly a ty menší nyní přebraly pomyslnou štafetu i zodpovědnost za mladé stromky. A taky za to, že budou vědět, jak se o zahradu starat. Proto byli přizváni arboristé z firmy Okrasné zahrady - arboristika s.r.o., kteří se podíleli na realizaci zahrady již v roce 2007, kdy trpělivě učili děti připravovat záhony pro výsadbu a sázet stromy a rostliny.

V pátek opět po pěti letech od rána probíhaly přípravy jak v areálu zahrady, tak ve všech třídách. Díky velmi pečlivě připravenému a načasovanému školnímu „scénáři" předem všechny děti věděly, že v zahradě navštíví čtyři místa - LEVANDULE, LÍPU, JABLONĚ A EKOSTEZKU.

Celé dopoledne pak děti sledovaly arboristy při práci, viděly práci v koruně lípy při prořezávání větví a jejich následné drcení ve štěpkovači, frézování zbylých pařezů po stromech, prošly ekostezkou, sledovaly údržbu živých plotů a odplevelily a vysadily nový záhon levandulí. To vše i s odborným výkladem arboristů, kteří tak kromě své náročné práce odvedli i nadstandardní pedagogický výkon, za který sklidili velkou pochvalu od paní učitelek. Dětem předvedli pracovní nástroje a pomůcky a trpělivě zodpovídali všetečné dotazy.

Naše zahrada po jednom dopoledním setkání dětí s arboristy dostala nejen svou nutnou každoroční údržbu, ale hlavně získala mnoho nových nadšených ochránců a zahradníků. A arboristé mnoho spřízněných budoucích kolegů.

A to je velmi vlídný výsledek, protože bez následné stálé péče a stálého zájmu jejich návštěvníků by se Naše zahrada mohla časem proměnit zpět do své původní podoby.

Poděkování vyjádřily děti hned záhy ve škole, všem arboristům i organizátorům totiž napsaly dopisy:

Líbila se mi vůně levandule a také štěpkovač a fréza. Líbilo se mi, jak byli páni na stromě a také jak zasadili levanduli. Vyzkoušel jsem si řídit frézu, která umí řezat pařezy. - Jan Petřík

Mně se líbila lípa. Líbilo se mi všechno. Jak jsme byli u frézy, sázeli jsme kytky. Líbil se mi také štěpkovač a páni, kteří byli na lípě. Chci být zahradnice. - Viktorka Cvrčková

Mně se líbilo, jak jsme šli po stezce a jak sázeli levandule a štěpkovač. Zaujalo mě, jak ti pánové byli na tom stromě. Prima bylo, jak jsem řídil frézu a jak stříhali větve. - Dan Chaloupka

Mně se nejvíc líbilo, jak se sázelo. Viděla jsem, jak řežou lípu. Mohli jsme řídit řezač na pařezy. Sázeli jsme levanduli. Byl to dnes super den! - Eliška Hrubá 1.A

Viděli jsme, jak se sází levandule a plevali jsme plevel. Viděli jsme, jak se stříhá plot a jak padají větve a jak se mačkají listy. Ovládali jsme stroj. Byl to ten nejhezčí den. - Anička Slavíková 1.A

Nejvíc se nám líbilo, jak sekali větve. Zajímalo mě, jak pěstovali květiny a nakonec stříhali i keře. Ještě za pět minut jsem ovládal stroj. A byl to jináč pěkný den. - Matyáš Král 1.A

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)