Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Dopravní omezení na silnici v úseku přes Pasa skončilo. Rekonstrukce je hotová
banner

Dopravní omezení na silnici v úseku přes Pasa skončilo. Rekonstrukce je hotová

René Herzán

Čtvrtek, 3. října 2013

Dopravní omezení na silnici v úseku přes Pasa skončilo. Rekonstrukce je hotová

Více než tříkilometrový úsek přes Pasa na silnici mezi Broumovem a Policí nad Metují se včera odpoledne otevřel plnému silničnímu provozu. Historická modernizace důležitého úseku silnice tak skončila. Díky rekonstrukci, která probíhala během dvou let, má nyní silnice stoupací pruhy, které ji rozšířily, a zcela moderní povrch.

"Silnice je jedinou spojnicí mezi Náchodem a Broumovem, po které proudí kamiony, linkové autobusy či vozy sanitek záchranářů. Proto je její význam pro celou oblast klíčový. Stavělo se na zhruba tříkilometrovém úseku, který patří především v zimě k nejnebezpečnějším. Modernizace začala vloni v blízkosti křižovatky na Jetřichov, hlavní část práce se během úplné uzavírky silnice podařilo dokončit během letošního léta," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Rekonstrukce silnice vyšla na zhruba 89 milionů korun, většinu nákladů pokryla dotace z Evropské unie. Kvůli rozšíření průsmyku museli stavbaři vybudovat masivní násyp v bezmála jeden a půl kilometrové délce. "Celkově tak bylo nutné jen kvůli vybudování násypů přemístit na 55 tisíc kubíků materiálu. Výška náspu v některých úsecích dosahuje až osmi metrů. Došlo také k vyztužení násypového tělesa geosyntetickými rohožemi. Na stavbě, jejíž průběh byl celkově velice náročný a komplikovaný, se pracovalo většinou sedm dní v týdnu," popsal podrobnosti stavby Petr Křenek, ředitel oblastního závodu SEVER společnosti M-SILNICE, která stavbu prováděla.

Slavnostně bude silnice otevřena 4. října od 10 hodin.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)