Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Kraj se v Hradci pustil do stavby unikátního planetária
banner

Kraj se v Hradci pustil do stavby unikátního planetária

René Herzán

Pátek, 29. března 2013

Kraj se v Hradci pustil do stavby unikátního planetária

Koncem března se v Hradci Králové rozběhla výstavba digitálního planetária. Vznik nové hvězdárny s unikátním projekčním systémem a kapacitou kolem stovky sedadel vyjde na necelých 40 milionů korun a první návštěvníky bude moci přivítat nejdříve koncem příštího roku. Stavba začala výkopovými pracemi v blízkosti budovy stávající hradecké hvězdárny.

Celkem získal Královéhradecký kraj na projekt digitálního planetária zhruba 100 milionů korun. "Zhruba polovina peněz pokryje stavbu nových budov, další finance zabezpečí vybavení nové hvězdárny moderními technologiemi, díky kterým budou mít návštěvníci vesmír opravdu jako na dlani. Věříme, že se podaří mimo jiné i zvýšit zájem mladé generace a široké veřejnosti o výsledky vědy a výzkumu, především v přírodovědných a technických oborech," řekl první náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml.

Nové digitální planetárium naváže na prostory nynější hradecké hvězdárny. "Nový objekt bude mít kruhový sál s nakloněným hledištěm s až stovkou sedadel. Speciální projekční plocha bude mít tvar polokoule. Digitální projekční systém bude pokrývat několika projektory celou její plochu. Návštěvníci se tak budou moci pokochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy, ale i videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání," doplnil náměstek Otakar Ruml.

Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu pak budou instalovány interaktivní expozice „Mikrosvět – makrosvět" a „Energie – její formy a přeměny", které budou návštěvníkům umožňovat, aby se stali aktivní součástí výstavy. Jednotlivé části expozic budou předvádět nejdůležitější fyzikální jevy a jejich projevy v přírodních procesech a umožní pochopit pojem energie a poznání jejích přeměn.

Cílem projektu je popularizovat vědu, techniku a přírodní obory u dětí i dospělých, nadchnout žáky pro studium přírodovědných a technických oborů.

Foto a video archiv Královéhradecký kraj

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)