Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Na Broumovsku skončil SummerJob. Dobrovolníci pomohli stovkám lidí
banner

Na Broumovsku skončil SummerJob. Dobrovolníci pomohli stovkám lidí

Vojtěch Jurásek, šéf organizačního týmu SummerJobu

Úterý, 8. července 2014

Na Broumovsku skončil SummerJob. Dobrovolníci pomohli stovkám lidí

O druhém prázdninovém víkendu na Broumovsku vyvrcholil 5. ročník dobrovolnické brigády s názvem SummerJob. Celkem 140 mladých lidí z celé České republiky pomáhalo zdarma celý týden potřebným lidem v šesti obcích na Broumovsku. V regionu se tato akce uskutečnila již podruhé a mladí dobrovolníci pomohli ve více než 90 domácnostech.

Účastníci SummerJobu se během týdne zapojili do mnoha různorodých manuálních prací především ve prospěch starších nebo potřebných občanů. Nechyběla například příprava dříví na zimu, natírání oken či okapů, výkopové práce, vyklizení stodol a půd, nebo práce na zahradě či na poli. "Naše akce má podtitul Kde práce dostává nový rozměr. Cílem je přijít na určité území v České republice a tam manuální prací konkrétně pomoci všem místním obyvatelům bez jakéhokoliv rozdílu. Skrze práci i kulturní program chceme posílit mezilidské vztahy i to, co se dá nazvat jako občanská společnost," shrnul hlavní myšlenku celé akce jeden z organizátorů Lukáš Bajer.

"Na SummerJobu jsem letos poprvé. Dlouho jsem se rozmýšlel, zda sem vůbec pojedu, protože jsem si neuměl moc představit takový velký počet lidí i samotnou práci zadarmo. Přístup organizátorů i místních obyvatel byl však vynikající. Překvapivé pro mě bylo zjištění, že práce zdarma může být mnohem větším obohacením než placená brigáda – a to díky nově navázaným přátelstvím mezi dobrovolníky i místními obyvateli," řekl třiadvacetiletý student z Hradce Králové Pavel Seidl.

Dobrovolníci byli ubytováni v obci Martínkovice. Odtud pak každé ráno odjížděli do okolních obcí za prací. "Již loni jsme byli s prací mladých ze SummerJobu velmi spokojeni a letos se zdá, že jejich pomoc ve prospěch obce i místních občanů byla ještě výraznější," sdělil starosta Martínkovic Jaromír Jirka. Podle něj místní občané pomoc mladých vítají, a to i díky večerním kulturním a sportovním programům, které organizátoři SummerJobu připravují nejen pro účastníky akce, ale i pro místní obyvatele.

"I přes vysoký počet účastníků akce jsme neregistrovali žádné problémy ani komplikace," uvedl Jaromír Jirka. "Na mladé dobrovolníky jsme se skutečně těšili. Nejde pouze o vykonanou práci, byť i ta je pro staré lidi velmi důležitá. Výjimečné na této akci mi přijde propojování lidí z několika generací. Pro místní seniory jsou vztahy s účastníky SummerJobu velkým povzbuzením a již teď se těšíme na příští ročník," uvedl předseda místního seniorklubu Evžen Miller.

Podle organizátorů by se SummerJob mohl uskutečnit na Broumovsku i příští rok. "Většinou se snažíme v jednom regionu působit tři roky. Pokud bude ze strany místních starostů zájem i nadále, rádi nabídneme obyvatelům Broumovska pomoc i v roce 2015," upřesnil Bajer.

SummerJob je letní dobrovolnická brigáda pro mladé lidi od 18 let. Letos se konal již pátý ročník akce, přičemž na Broumovsko přijeli dobrovolníci podruhé. První tři roky akce probíhala na Manětínsku v Plzeňském kraji. Organizátoři při přípravách vždy úzce spolupracují se starosty jednotlivých obcí. Akci pořádají mladí z Hnutí fokoláre a jejich přátelé, dobrovolnická brigáda pak je otevřená pro mladé lidi, kteří chtějí nezištně pomoci starším a potřebným lidem. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr, který je primárně připravován pro účastníky SummerJobu. Aktivitu mladých zaštítil a podpořil také královéhradecký hejtman Lubomír Franc a královéhradecký biskup Jan Vokál.

(Pozn. redakce - Během včerejšího dne rozesílal jeden z organizátorů SummerJobu Jan Motyčka některým lidem z Broumovska děkovné SMS. Asi to popletl. Broumovsko děkuje Vám!)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)