Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Oprava kostela v Bezděkově nad Metují a další projekty Místní akční skupiny Stolové hory

Oprava kostela v Bezděkově nad Metují a další projekty Místní akční skupiny Stolové hory

Mgr. Mirka Soldánová, MAS Stolové hory

Sobota, 14. září 2019

Oprava kostela v Bezděkově nad Metují a další projekty Místní akční skupiny Stolové hory

Kostel sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují patří do unikátní broumovské skupiny kostelů, i když vzhledem k ostatním devíti kostelům leží na okraji. Ovšem rozhodně není na okraji zájmu místních, kteří v čele se zdejším starostou a nedávno zesnulým knězem Marianem Lewickim bojovali o jeho opravu.Kostel sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují patří do unikátní broumovské skupiny kostelů, i když vzhledem k ostatním devíti kostelům leží na okraji. Ovšem rozhodně není na okraji zájmu místních, kteří v čele se zdejším starostou a nedávno zesnulým knězem Marianem Lewickim bojovali o jeho opravu.

Specifické a v poslední době okleštěné dotace na kulturní památky nebyly vhodné pro tento typ památky. Pomocí menších finančních prostředků by se rekonstrukce kostela, postaveného podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera, mohla protáhnout na několik let a rozdrobila by se do několika částí.

"Bez dotační podpory, která se naskytla z prostředků Místní akční skupiny Stolové hory, by kostel chátral dál a vzhledem k současnému nastavení dotační podpory není vůbec jisté, že by oprava proběhla v nejbližších letech," tvrdí starosta Bezděkova nad Metují Miroslav Maroul. Místní akční skupina Stolové hory zprostředkovala finanční podporu ve výši 5, 2 milionů korun.

Revitalizace areálu kostela započala v červnu a bude zahrnovat obnovu fasády kostela i obnovu hřbitovní kamenné zdi. Havarijní stav hřbitovní zdi představoval riziko pro návštěvníky hřbitova i kolemjdoucích, kterými jsou často děti z blízké mateřské školy. "Zároveň tímto projektem dokážeme turistům nabídnout další cíl jejich výletu, který můžou spojit například s poznáváním historických haltýřů nebo výletem na Bor," doplňuje Maroul.

Místní akční skupina (MAS) Stolové hory působí od roku 2012 v regionu Hronovska, Policka a Náchoda jako spolek, který se zaměřuje na podporu a rozvoj venkovského regionu. Jedním z nástrojů je rozdělování dotačních prostředků, které MAS pro toto území získala. Více než 80 milionů korun poskytne na potřebné projekty v regionu. Nejen oprava bezděkovského kostela, ale i vznik družiny pro děti v Náchodě, rekonstrukce chodníků ve Velkém Poříčí, podpora zemědělců a podnikatelů – to jsou další aktivity částečně financované skrz MAS.

"V Polici nad Metují probíhaly během prázdnin příměstské tábory, o které byl velký zájem, což dokazují i zaplněná místa náhradníků. Tříletého projektu se ujalo Muzeum papírových modelů a MC Mamina a hned první léto připravili nadšenci z těchto organizací pro děti perfektní program, za což jim patří velká poklona. Také jsme za město podali žádost o dotaci zaměřenou na výsadbu dřevin v lokalitách Plachty a Klůček. Chceme tím mimo jiné podpořit zadržování vody v krajině, to se vzhledem k letošnímu suchu stalo téměř povinností obcí," podotýká předseda MAS a místostarosta Police nad Metují Jiří Škop, který stál u vzniku místní akční skupiny.

Spolek má nejen dotační zaměření, ale také spolupracuje s obcemi, podporuje soudržnost regionu a pořádá různé semináře. Příkladem může být seminář o agrolesnictví, který se uskuteční v Polici nad Metují v Pellyho domech dne 19. září od 16:30 hodin.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)